ενημέρωση 7:09, 17 January, 2019

Ο Πούτιν στη διάρκεια τελετής εγκαινίων σε κολοσσιαία γέφυρα που ενώνει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη «Μαμά-Ρωσία»

Στη θέση του οδηγού ενός φορτηγού Κamaz μπήκε το πρωί της Τρίτης ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Φορώντας τζιν παντελόνι και αντιανεμικό μπουφάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας οδήγησε το βαρύ όχημα πάνω από νεόδμητη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ενδοχώρα. Ο Πούτιν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους επικεφαλής των συνεργείων που δούλεψαν για 27 μήνες στα εργοτάξια αυτού του φιλόδοξου έργου.

«Σας συγχαίρω για αυτήν την ιστορική ημέρα. Είναι ιστορική γιατί σε προηγούμενες περιόδους, την εποχή των πατεράδων μας, οι άνθρωποι ονειρεύονταν μια τέτοια γέφυρα. Επιτέλους, χάρη στο ταλέντο και στην εργατικότητά σας, αυτό το σχέδιο, αυτό το θαύμα, ολοκληρώθηκε» ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η μεγαλύτερη της Ευρώπης

Η νεόδμημη γέφυρα διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) για τα αυτοκίνητα και σιδηροδρομική γραμμή σε νησίδα στο κέντρο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Με μήκος σχεδόν 19 χλμ., είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και συνδέει για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη χερσόνησο με τη Ρωσία (στην περιοχή του Κρασνοντάρ), παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η νεόδμητη γέφυρα και ο χάρτης με τη χερσόνησο της Κριμαίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θα εξυπηρετεί 14 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο, φέρνοντας «πιο κοντά την Κριμέα και τη Ρωσία», και δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη χερσόνησο να μεγαλώσει «με έναν νέο οικονομικό ρυθμό». Σύμφωνα με αναλυτές, θα χρειάζονται 20 λεπτά προκειμένου να βρεθεί ένας κάτοικος της Κριμαίας στη ρωσική ενδοχώρα. Όπως μετέδωσε το Sputnik, το συγκεκριμένο έργο θα οδηγήσει σε θεαματική αύξηση των τουριστικών εισροών στη χερσόνησο. 

Η γέφυρα θα δοθεί στην κυκλοφορία την Τετάρτη. Τους πρώτους μήνες δεν θα επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών, καθώς θα δοθεί επιπλέον χρόνος στα συνεργεία να προχωρήσουν σε νέους ελέγχους ασφαλείας. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η κατασκευή της γέφυρας θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του 2018, ωστόσο οι εργασίες πήγαν πολύ πιο γρήγορα. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 2,7 δισ. δολάρια.

Η γέφυρα στηρίζεται σε 595 κολόνες, ορισμένες από τις οποίες είναι τοποθετημένες σε βάθος άνω των 100 μέτρων. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι δούλεψαν σκληρά από τα τέλη του 2015, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στον πορθμό του Κέρτς.

Η προσάρτηση του 2014

Κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2013 με τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο και οδήγησε στην ανατροπή του τότε προέδρου της Ουκρανίας (και φιλορώσου) Βίκτορ Γιανουκόβιτς (22 Φεβρουαρίου 2014), η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία επικυρώθηκε συνταγματικά μέσω δημοψηφίσματος που ακολούθησε τους επόμενους μήνες, προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις Βρυξέλλες να επιβάλουν σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα (σ.σ. εμπάργκο στις εξαγωγές νωπών προϊόντων).

Με πληροφορίες από RussiaToday/TASS/Telegraph

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 15 Μαΐου 2018 16:42

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.