ενημέρωση 4:11, 26 January, 2020

You can’t teach an old dog new tricks…

O Aλέξης Τσίπρας το είπε περίπου… προφητικά από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας το, όντως, ήπιο πολιτικό κλίμα που επικράτησε στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις: «Μακάρι», είπε, «κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο». Για να υπενθυμίσει, εξίσου… προφητικά και επικαλούμενος την παρέα που κάνει με τον αγγλοτραφή Ευκλείδη Τσακαλώτο, την γνωστή βρετανική παροιμία: «You cannot teach an old dog new tricks» («δεν μπορείς να μάθεις σε έναν γέρο σκύλο νέα κόλπα».)

Η επιβεβαίωση μάλλον ήρθε πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις. Και ήρθε δια της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της νέας Βουλής να ασχοληθεί, στην πρώτη της κιόλας συνεδρίαση αύριο Τετάρτη, με το εισαγγελικό αίτημα για την άρση της ασυλίας του νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Το αίτημα αφορά δύο υποθέσεις, με ισάριθμες μηνύσεις σε βάρος του Παύλου Πολάκη. Η πρώτη είναι η μήνυση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα για την γνωστή υπόθεση καταγραφής τηλεφωνικής του  συνομιλίας με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και η δεύτερη αφορά την μήνυση του πρώην επικεφαλής των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή για συκοφαντική δυσφήμηση.

Και οι δύο υποθέσεις εκκρεμούσαν από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο καθώς το εισαγγελικό αίτημα είχε σταλεί πριν από τις εκλογές. Ως εκ τούτου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την, μάλλον εύλογη, θέση ότι προκαλεί αν μη τι άλλο αίσθηση η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της νέας Βουλής, που συγκροτήθηκε μόλις σήμερα το πρωί, να εξετάσει με το «καλημέρα» θέμα άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη.

Εχει ενδιαφέρον, δε, ότι ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έλεγε από το Σαββατοκύριακο, και στην διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, ότι είχε ήδη πληροφορηθεί πως η νέα Βουλή σκοπεύει άμεσα να ασχοληθεί με τις μηνύσεις εναντίον του, οι οποίες σημειώνεται πως αφορούν καθαρά πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως μόλις έγινε γνωστός ο προγραμματισμός της Επιτροπής Δεοντολογίας ο Παύλος Πολάκης δήλωσε πως ο ίδιος δεν θα ζητήσει άρση της ασυλίας του αλλά απ’ ευθείας την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κάλεσε την ΝΔ να συστήσει Προανακριτική Επιτροπή.

«Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί πρέπει να είναι δημόσια και διαφανής», είπε προσθέτοντας: «Επειδή αυτά τα "αδικήματα" τα ετέλεσα όντας υπουργός και λόγω της υπουργικής μου ιδιότητας αποκάλυψα τις βρωμιές της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις χαριστικές αναθέσεις και διαγωνισμούς της συζύγου του κυρίου αρχι-τραπεζίτη, αυτό που απαιτώ είναι όχι να αρθεί η ασυλία μου σε μία επιτροπή η οποία δεν είναι δημόσια, αλλά να μαζέψουν 30 υπογραφές από βουλευτές διαφόρων πτερύγων της Βουλής για τη σύσταση Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής».

«Θα αποφασιστεί», δήλωσε, «στην Ολομέλεια η σύσταση της Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής για να τα πούμε όλα, τα πάντα που έχουμε ανακαλύψει και αυτά που έχουμε στείλει και στη Δικαιοσύνη και η οποία με τους ρυθμούς της ανάπηρης κουτσής χελώνας που περπατάει, έχουν ασκηθεί διώξεις στο 1/20 αυτών των υποθέσεων των οποίων έχουμε στείλει. Αυτά και τους περιμένω».

Το γεγονός ότι οι μηνύσεις κατά Πολάκη αφορούν πολιτικές ενέργειες τις οποίες έκανε όταν ήταν υπουργός είναι το στοιχείο που τονίζουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διαβλέποντας πίσω από την κίνηση της Επιτροπής δεοντολογίας σαφείς προθέσεις πολιτικού ρεβανσισμού από την πλευρά της κυβέρνησης και της σκληρής ηγετικής ομάδας της ΝΔ.

Επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται την στιγμή που παραμένουν ανοιχτές σοβαρές δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται στελέχη είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, όπως τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι θα υπάρξει συνέχεια και σε άλλα μέτωπα με στόχο τον συμψηφισμό και, κυρίως, το «κουκούλωμα» των πραγματικών σκανδάλων.

«Η παλιά… καλή Δεξιά επιστρέφει», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπενθυμίζει και τις ευθείες απειλές που εξαπέλυσε ο Αδωνις Γεωργιάδης το Σαββατοκύριακο στην Βουλή λέγοντας: «Όλες οι δεσμεύσεις μας για τις σκευωρίες του παρελθόντες όπως και προσπάθειές σας να πλήξετε με λάσπη και ψέματα για να πλήξουν τους πολιτικούς σας αντιπάλους θα διερευνηθούν μέχρι κεραίας».

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 11:11

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.