ενημέρωση 10:43, 7 December, 2019

Το σκάνδαλο του Επστάιν και η σκανδαλώδης κάλυψή του

Θεωρίες για δολοφονία του Τζέφρι Επστάιν, τις οποίες στήριξε και ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και αιτήματα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών, έχουν προκληθεί στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του μεγιστάνα, που βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη φυλακή. 

Ο Επστάιν ήταν σε μια από τις πιο ασφαλείς φυλακές της χώρας και περίμενε να δικαστεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικες και σωματεμπορία. Το ζήτημα είναι ότι το σκάνδαλο του Επστάιν δεν είναι μια τυχαία ιστορία. Εκτός από τον ίδιο στην υπόθεση έχουν κατά καιρούς εμπλακεί τα ονόματα πολλών ισχυρών ανδρών- επιφανέστατων δισεκατομμυριούχων και πολιτικών - σε μια υπόθεση που φαίνεται να ξεπερνά κάθε αρρωστημένη φαντασία. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αντιμετώπιση του Επστάιν από την αμερικανική δικαιοσύνη έως και σήμερα. 

Το σκάνδαλο του Επστάιν 

Ο Επστάιν κατηγορήθηκε για πρώτη φορά το 2000 ότι παρέσυρε στις επαύλεις του σε Μανχάταν και Φλόριντα ανήλικες για «μασάζ» επ’ αμοιβή που κατέληγε σε σεξουαλικές επαφές, ακόμα και διά της βίας.Ορισμένες από τις ενάγουσες τον κατηγορούσαν επίσης πως όχι μόνο αποπειράθηκε να τις χρηματίσει για να σιωπήσουν, αλλά πως έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και από άτομα του ευρύτατου κοινωνικού του κύκλου, ο οποίος συμπεριλάμβανε πολιτικούς, επιχειρηματίες και γαλαζοαίματους, όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου της Βρετανίας αλλά και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο χρηματιστής επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπιλ Κλίντον και ο Κλίντον ταξίδεψε με το αεροπλάνο του Επστάιν αφού αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου. Αρνήθηκε πάντως ότι επισκέφθηκε τον ιδιωτικό νησί του Επστάιν στην Καραϊβική, όπου σύμφωνα με καταγγελίες, ο χρηματιστής είχε πάει θύματά του. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επίσης, έχει ταξιδέψει με το αεροπλάνο του Επστάιν και παραβρέθηκε σε πάρτι του στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Το 2002 είχε δηλώσει «Ξέρω τον Τζεφ εδώ και 15 χρόνια. Φοβερός τύπος. [...] Λέγεται μάλιστα πως του αρέσουν οι όμορφες γυναίκες όσο κι εμένα και πολλές εξ αυτών είναι νεότερης ηλικίας». Μετά τη σύλληψή του, στις αρχές Ιουλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είχε να του μιλήσει 10 χρόνια.

Ο Επστάιν από την αρχή που ξέσπασε η υπόθεση είχε δηλώσει αθώος. Μπήκε και πάλι στο στόχαστρο το 2005. Τότε είχε ισχυριστεί ότι οι σεξουαλικές επαφές ήταν συναινετικές και ότι νόμιζε ότι οι κοπέλες ήταν ενήλικες. Μέχρι το 2007, βρισκόταν πια αντιμέτωπος με κατηγορίες για την κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών, ηλικίας ακόμη και 14 ετών. Κατηγορήθηκε επίσης ότι πλήρωνε τους υπαλλήλους του για να του φέρνουν υποψήφια θύματα και έδινε εντολές σε άλλα πρόσωπα να κακοποιούν νεαρές γυναίκες. 

Παρά τις τερατώδεις κατηγορίες συνέχιζε να πέφτει στα μαλακά. Έκανε συμφωνία με τις αρχές, δηλώνοντας ένοχος για μια κατηγορία ήσσονος σημασίας. Εξέτισε ποινή 13 μηνών σε μια κομητειακή φυλακή και στο διάστημα αυτό του επιτρεπόταν να πηγαίνει κανονικά στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της ημέρας.Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό είχε εμπλακεί και ο Αλεξ Ακόστα, ο νυν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλά από τα θύματά του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε η ομοσπονδιακή νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των θυμάτων καθώς στερήθηκαν την ευκαιρία να ακουστεί και η δική τους άποψη. Τελικά τον περασμένο το δικαστήριο της Φλόριδα δικαίωσε τις γυναίκες και ασκήθηκε στον Επστάιν δίωξη από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέας Υόρκη. Παρ’ όλ’ αυτά, ενώ ο Επστάιν περίμενε να δικαστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακυρωθεί η συμφωνία! 

Θεωρίες… δολοφονίας 

Με το που ανακοινώθηκε ότι αυτοκτόνησε ο Επστάιν, το επόμενο δευτερόλεπτο ξεκίνησε η αμφισβήτησή της από την αμερικανική κοινή γνώμη και όχι μόνο. Αυτoί που υποστηρίζουν τα περί δολοφονίας Επστάιν στηρίζονται στις περίπου 2000 σελίδες των δικαστικών εγγράφων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι κατηγορίες κατά του Επστάιν μιας γυναίκας που λέγεται Βιρτζίνια Τζιαφρ. Η γυναίκα ανέφερε τα ονόματα πολιτικών προσώπων με τα οποία την ανάγκασε, όπως κατήγγειλε, ο Επστάιν να συνάψει σεξουαλικές σχέσεις. Όλοι τους το αρνήθηκαν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους New York Times, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του σωφρονιστικού συστήματος, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, παραδέχθηκαν ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται για την παρακολούθηση του κρατουμένου δεν τηρήθηκαν. Ο έλεγχος που έπρεπε να γίνεται κάθε 30 λεπτά δεν έγινε ποτέ. 

Ο Επστάιν δεν βρισκόταν πλέον, από τις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, υπό ενισχυμένη επιτήρηση ενώ αυτό έπρεπε να συμβαίνει για την αποτροπή απόπειρας αυτοκτονίας, καθώς όπως φαίνεται είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει, για πρώτη φορά, στις 23 Ιουλίου. Επιπλέον, ο Επστάιν ήταν μόνος του στο κελί του, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός επιβάλει να υπάρχουν πάντα δύο κρατούμενοι σε ένα κελί. 

«Αυτό που πολλοί από εμάς θέλουμε να μάθουμε είναι τι γνώριζε. Πόσοι άλλοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι έλαβαν μέρος στις παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες ήταν μπλεγμένος;» αναρωτήθηκε με νόημα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπιλ ντε Μπλάζιο, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά βολικό» το γεγονός πως ο Επστάιν δεν μπορεί πια να ενοχοποιήσει άλλους. «Πώς στο καλό δεν βρισκόταν υπό ειδική προστασία;» ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ. 

«Καθένας στο υπουργείο […] ήξερε πως ο άνθρωπος αυτός κινδύνευε να αυτοκτονήσει και τα σκοτεινά μυστικά του δεν πρέπει να επιτραπεί να πεθάνουν μαζί του» γράφει σε επιστολή του προς τον Μπαρ ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σας, ζητώντας «να πέσουν κεφάλια». 

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 19:19

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.