ενημέρωση 4:19, 24 October, 2020

Παρέμβαση Γιούνκερ - «Πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στον Ερντογάν»

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν σχολιάζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ για τον ρόλο της Μέρκελ λέει: «οι προσπάθειες της Γερμανίας είναι χρήσιμες, αλλά... την ευθύνη έχει η Τουρκία»

O λόγος του μετράει τόσο όσο. Στα 65 του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι πια πρόεδρος της Κομισιόν, ούτε κατέχει αξίωμα στο Λουξεμβούργο. Ομως ο λόγος του ακούγεται, ως αυτός ενός από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς κράτους-μέλους της ΕΕ και ενός ανθρώπου που, ως επικεφαλής του Eurogroup αρχικά και επικεφαλής της Επιτροπής έπειτα, οδήγησε την Ενωση στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Ο Γιούνκερ, λοιπόν, κάνει μια παρέμβαση μέσω των «Νέων» —«ηχηρή» τη χαρακτηρίζει η εφημερίδα— στο φλέγον θέμα των ελληνοτουρκικών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαρία Βασιλείου, ο  τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αλλάξει συμπεριφορά, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει η ΕΕ να δείξει ξεκάθαρα ότι τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ευρωπαϊκά.

«Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν θα θεωρούσα ποτέ δυνατόν όταν ξεκινούσε τη θητεία του. Συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο στην περιοχή αυτή του κόσμου και η EE πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ είναι ο διαμεσολαβητής με την πλήρη έννοια του όρου, πρέπει να μιλήσουμε μαζί, μαζί με την Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο. Δεν πρέπει να δεχτούμε τη στρατηγική του Ερντογάν να διαιρέσει τα κράτη-μέλη σχετικά με το ελληνοκυπριακό – τουρκικό πρόβλημα.

Πρέπει να είμαστε στην πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου» δηλώνει ο Γιούνκερ για να συμπληρώσει: «Δεν υπήρξα ποτέ υποστηρικτής των κυρώσεων, οπουδήποτε επιβάλλονται, γιατί δεν είναι τρόπος αυτός για να επιλυθεί ένα πολιτικό πρόβλημα. Οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων είναι η ουσία. Αλλά αν η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς, τότε θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις».

Σχετικά με τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ ο Γιούνκερ σχολιάζει ότι «οι προσπάθειες της Γερμανίας είναι χρήσιμες, αλλά (το αποτέλεσμα) δεν εξαρτάται από τη Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ευθύνη έχει η Τουρκία». 

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 16:51

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.