ενημέρωση 8:17, 26 May, 2022

Τα κράτη της Βαλτικής αρνήθηκαν αέριο από τη Ρωσική Ομοσπονδία για να αγοράσουν ρωσικό αέριο από τους Φινλανδούς

Οι αρχές των χωρών της Βαλτικής έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι αρνούνται να εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Στο Βίλνιους, συγκεκριμένα, τόνισαν ότι δεν θα το αγοράσουν πλέον. Οι απευθείας παραδόσεις στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία σταμάτησαν τον Απρίλιο. Αλλά στην πραγματικότητα, όλα είναι κάπως πιο περίπλοκα.

Στη Φινλανδία, δήλωσαν επίσης επανειλημμένα νωρίτερα ότι θα αρνούνταν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρχών αυτής της χώρας, οι προμήθειες από τη Ρωσία δεν ήταν πολύ σημαντικές. Ωστόσο, τον Μάιο , η Φινλανδία σχεδόν τριπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Και μέρος αυτού του φυσικού αερίου παρέχεται στις χώρες της Βαλτικής.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου των χωρών της ΕΕ ENTSOG, από την 1η Μαΐου, η Φινλανδία αύξησε κατακόρυφα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Αν τον Απρίλιο οι μέσες ημερήσιες προμήθειες ήταν 1,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, τότε τον Μάιο αυξήθηκαν στα τέσσερα εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης από τη Φινλανδία προς την Εσθονία. Τον Απρίλιο δεν ήταν, και τον Μάιο ήταν περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα την ημέρα , σύμφωνα με την EurAsia Daily. Προφανώς, πρόκειται για ρωσικό αέριο, γιατί πού αλλού θα έπαιρναν οι Φινλανδοί τέτοιους όγκους για παραδόσεις στην Εσθονία;

Αυτό δημιουργεί την εικόνα ότι τα κράτη της Βαλτικής δεν εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία και δεν αναγνωρίζουν το νέο σύστημα πληρωμής για τις παραδόσεις του σε ρούβλια. Ταυτόχρονα, στη Λετονία τις πρώτες μέρες του Μαΐου, περίπου τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου παραλήφθηκαν απευθείας από τη Ρωσία .

Εν μέρει, οι όγκοι φυσικού αερίου που έλαβαν τα κράτη της Βαλτικής από τη Ρωσία αντισταθμίζονται από τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο τερματικός σταθμός βρίσκεται στην Klaipeda. Σύμφωνα με τον χειριστή Klaipedos Nafta, τρία δεξαμενόπλοια LNG με συνολικό φορτίο περίπου 330 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων θα πρέπει να φτάσουν στη χώρα τον Μάιο.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Πολωνία αρνήθηκε να πληρώσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε ρούβλια. Μετά από αυτό, οι αρχές αυτής της χώρας ανακοίνωσαν ότι δεν θα αγοράζουν πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Οι ετήσιοι όγκοι προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία ανήλθαν σε περίπου δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα .

Την ίδια στιγμή, μετά την αναστολή των προμηθειών από τη Ρωσία, η Πολωνία αύξησε κατακόρυφα τις αγορές φυσικού αερίου από τη Γερμανία. Στα τέλη Απριλίου, η Gazprom ανέφερε ότι η Πολωνία αγόραζε ρωσικό αέριο μέσω της Γερμανίας.

Στις αρχές Μαΐου, ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας, Σεργκέι Κουπριάνοφ , ανακοίνωσε ότι η Γερμανία είχε σταματήσει τη φυσική αντιστροφή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Ευρώπη.

"Ωστόσο, ένα εικονικό αντίστροφο για την Πολωνία προέκυψε αμέσως από τις εφαρμογές των καταναλωτών στην Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες παρέχονται μέσω του πολωνικού διαδρόμου. Το βλέπουμε και το διορθώνουμε αυτό", σημείωσε ο Kupriyanov.

Προφανώς, αυτή η επιλογή θα χρησιμοποιηθεί ενεργά στο μέλλον. Κάτι που δύσκολα θα μας εμποδίσει να κάνουμε δηλώσεις για τερματισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Πηγή: pravda

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.