ενημέρωση 3:02, 27 June, 2022

Ο κόσμος έχει μόνο 10 εβδομάδες προμήθειας σιταριού, προειδοποιεί ο ειδικός

Οι εκτεταμένες ελλείψεις λιπασμάτων, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ρεκόρ ξηρασίες είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από την κρίση

Η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με τη Sara Menker, CEO της Gro Intelligence, μιας παγκόσμιας εταιρείας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και δημόσια και ιδιωτικά δεδομένα για να προβλέψει τις τάσεις της προσφοράς τροφίμων. Είπε στον ΟΗΕ ότι ο κόσμος έχει διαθέσιμο σιτάρι περίπου 10 εβδομάδων.

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το Σάββατο, είπε ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν ήταν η αιτία της κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά «απλώς έβαλε λάδι σε μια φωτιά που έκαιγε από καιρό».

Ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε τις εκτεταμένες ελλείψεις λιπασμάτων, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ρεκόρ ξηρασίες ως τους κύριους λόγους πίσω από την κρίση.

«Αυτό δεν είναι κυκλικό. Αυτό είναι σεισμικό», είπε ο Μένκερ, σημειώνοντας ότι «ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει αύριο, το πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας δεν θα εξαφανιστεί σύντομα χωρίς συντονισμένη δράση».

Τόνισε ότι «χωρίς επιθετικές παγκόσμιες ενέργειες, διατρέχουμε τον κίνδυνο ενός ασυνήθιστου όγκου ανθρώπινου πόνου και οικονομικής ζημίας».

Η κρίση των σιτηρών γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο καθώς οι τιμές του σιταριού έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους δύο μήνες. Μεγάλοι παραγωγοί όπως η Ρωσία, το Καζακστάν και η Ινδία διέκοψαν τις εξαγωγές τους για να προστατεύσουν τις εγχώριες αγορές τους, ενώ οι προμήθειες της Ουκρανίας βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Αυτό έχει πυροδοτήσει φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια και πείνα σε όλο τον κόσμο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλι, είχε πει νωρίτερα ότι 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες ήδη «χτυπούν την πόρτα του λιμού».

Πηγή: RT via the press united

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 26 Μαΐου 2022 08:46

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.