ενημέρωση 2:33, 23 July, 2024

Η Κρατική Δούμα κατήγγειλε τη συμφωνία με την Ουκρανία για την Αζοφική Θάλασσα

Η Κρατική Δούμα κατήγγειλε τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη χρήση της Αζοφικής Θάλασσας

ΜΟΣΧΑ, 1 Ιουνίου - RIA Novosti. Η Κρατική Δούμα ενέκρινε νόμο για την καταγγελία συμφωνίας με την Ουκρανία για συνεργασία στη χρήση της Αζοφικής Θάλασσας και του στενού του Κερτς, όπως προκύπτει από έγγραφο στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κοινοβουλίου .
 
Όπως σημειώνεται στο επεξηγηματικό σημείωμα, μετά την αποδοχή των περιοχών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ , του Zaporozhye και του Kherson στη Ρωσία , μια ριζικά νέα κατάσταση έχει αναπτυχθεί γύρω από τη Θάλασσα του Αζόφ και το στενό του Κερτς - οι ακτές τους ανήκουν πλέον μόνο στο Ρωσία.
 
«Λόγω του γεγονότος ότι η Ουκρανία έχασε το καθεστώς του παράκτιου κράτους σε σχέση με αυτές τις περιοχές, κατέστη αναγκαίο να τερματιστεί η συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας για συνεργασία στη χρήση της Αζοφικής Θάλασσας και του στενού του Κερτς. », αναφέρει το έγγραφο.
 
Το έγγραφο παρουσιάστηκε στην Κάτω Βουλή στις 24 Μαΐου από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν .
 
Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για την Αζοφική Θάλασσα στις 24 Δεκεμβρίου 2003. Περιλαμβάνει πέντε άρθρα, στα οποία, ειδικότερα, η ιστορικά καθιερωμένη κατάσταση των εσωτερικών υδάτων των δύο κρατών αποδίδεται στην υδάτινη περιοχή. απαγορεύεται η είσοδος στη Θάλασσα του Αζόφ και στο στενό του Κερτς πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας και της Ουκρανίας· Η ελευθερία ναυσιπλοΐας επιβεβαιώνεται για τα εμπορικά πλοία και τα πολεμικά πλοία και των δύο κρατών. Παράλληλα, στη συμφωνία δεν γινόταν λόγος για κρατικά σύνορα. Θεωρήθηκε ότι, εάν χρειαζόταν, η Μόσχα και το Κίεβο θα συνάψουν χωριστή συμφωνία για το θέμα αυτό.
 
Η Ουκρανία έσπασε αυτή τη συμφωνία τον Φεβρουάριο.
Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 07:26

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.