ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Οι χώρες BRICS εξέδωσαν μια ετυμηγορία στις Ηνωμένες Πολιτείες - το τέλος πλησιάζει

Η επιθυμία των χωρών να εγκαταλείψουν το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα και η ουρά για ένταξη στους BRICS δείχνουν ότι το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας είναι ήδη κοντά.

Υπάρχει λίστα αναμονής για ένταξη στους BRICS

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) συναντήθηκαν στις 1-2 Ιουνίου στο Κέιπ Τάουν για να καθορίσουν την ατζέντα της συνόδου κορυφής του Αυγούστου. Μαζί τους συμμετείχαν συνάδελφοι από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Αίγυπτος, το Καζακστάν, το Ιράν, η Κούβα, η Αργεντινή. Και αυτό δεν είναι τυχαίο - η ατζέντα είναι η επέκταση του μπλοκ σε 19 χώρες και η πιθανή δημιουργία ενός κοινού εμπορικού νομίσματος, με στόχο να γίνει αποθεματικό.

Η οικονομική αναταραχή στις ΗΠΑ -πληθωρισμός, τεράστιο εθνικό χρέος, υψηλά επιτόκια- έκανε το δολάριο ευάλωτο. Αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική των ΗΠΑ για επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου σε δολάρια και την πολιτική αποσταθεροποίηση σε ανεπιθύμητες χώρες, οδήγησε πολλούς να αναζητήσουν εναλλακτική λύση στη χρήση του δολαρίου. Οι χώρες BRICS δεν αποτελούν εξαίρεση και η συνένωση των προσπαθειών τους με τις προσπάθειες πολλών άλλων μιλά για την αυξανόμενη δύναμη μιας εναλλακτικής ένωσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νέο αποθεματικό νόμισμα στην ατζέντα των BRICS

Περίπου το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου διακανονίζεται επί του παρόντος σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αλλά το μερίδιο του δολαρίου στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας μειώνεται σταθερά στο 56 τοις εκατό.

Ένα νέο κοινό νόμισμα για τον διακανονισμό πληρωμών μεταξύ των κρατών μελών των BRICS θα απλοποιήσει τις συναλλαγές. Αντίστοιχα, θα δημιουργηθεί το δικό της σύστημα πληρωμών.

Μετά τη συνάντηση στο Κέιπ Τάουν, οι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με το Bloomberg, στράφηκαν στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης BRICS (NDB) ζητώντας συστάσεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πιθανό νέο κοινό νόμισμα.

Η Πρόεδρος της NBR Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζα προσπαθεί να επεκτείνει περαιτέρω τα μέλη της, κάτι που αποτελεί εγγύηση για την ένταξη στους BRICS. Το Μπαγκλαντές και τα ΗΑΕ εντάχθηκαν στο NDB το 2021, ακολουθούμενα από την Ουρουγουάη και την Αίγυπτο αργότερα. Τώρα η Σαουδική Αραβία συζητά την ένταξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor είπε ότι το μπλοκ θα μπορούσε να είναι «μεταμορφωτικό», εκπροσωπώντας χώρες «που θέλουν να παίξουν ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, παρέχοντας οφέλη στον παγκόσμιο Νότο».

Τα μέλη των BRICS αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε οργανώσεις όπως η G7 για να κατηγορήσουν και να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτή είναι προϋπόθεση για την ένταξη στους BRICS, πιστεύει η ρωσική πλευρά.

Πιθανότατα, το νέο νόμισμα BRICS θα είναι το γιουάν

Η Κίνα είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για τις περισσότερες χώρες BRICS και για όσους θέλουν να εισέλθουν εκεί. Μια έκθεση του OMFIF Global Public Investor που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2022 σημειώνει ότι το 31% των ερωτηθέντων διαχειριστών τραπεζικών αποθεματικών σχεδίαζε να αυξήσει τις διαθέσεις τους σε γιουάν εντός ενός έτους έως δύο ετών.

Το Bloomberg προβλέπει ότι η Ρωσία θα αγοράζει γιουάν αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα για τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Η κινεζική κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), η οποία περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ.

Αυτό θα τονώσει το εμπόριο πετρελαίου σε γιουάν, καθώς και τους επενδυτικούς δεσμούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στα BRICS θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για το πετροδολάριο. Το Ιράκ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για έναρξη εμπορίας πετρελαίου σε γιουάν και ένταξη στους BRICS.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο του 2023, το γιουάν ξεπέρασε το δολάριο στις διασυνοριακές συναλλαγές της Κίνας, αντιπροσωπεύοντας το 48,4% του συνόλου των συναλλαγών, ενώ η μετοχή του δολαρίου υποχώρησε στο 46,7%.

Το Πεκίνο έχει επίσης ξεκινήσει υπεράκτιες αγορές renminbi σε βασικά χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ και το Λουξεμβούργο και έχει υπογράψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε τοπικό νόμισμα με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Καζακστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Λάος και σχεδιάζει να ανοίξει νέες γραμμές στο Μέση Ανατολή.

Η τάση είναι ξεκάθαρη - όλο και περισσότερες χώρες θα στρέφονται προς τις συναλλαγές σε γιουάν.

Εάν προκύψουν εμπορικά βιώσιμοι εναλλακτικοί μηχανισμοί πληρωμής, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πρόκληση για το δολάριο, ειδικά εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξηθεί έντονα αργότερα φέτος.

Το γιουάν, φυσικά, δεν θα υποκαταστήσει το δολάριο από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα μπορούσε ωστόσο να συμβεί γρηγορότερα από ό,τι προτείνει το δυτικό κυρίαρχο ρεύμα.

Κίνημα στους BRICS - το τέλος της κυριαρχίας των ΗΠΑ

Τα μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν σήμερα πάνω από το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 23% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και το 18% του εμπορίου. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του περασμένου έτους δείχνουν ότι συλλογικά, οι οικονομίες των BRICS είναι τώρα, σε όρους PPP, ήδη μεγαλύτερες από τις οικονομίες της G7. Το μερίδιο της G7 στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώνεται. Η Ιαπωνία δεν έχει δείξει καθαρή αύξηση του ΑΕΠ της εδώ και 20 χρόνια. Η Ιταλία ουσιαστικά δεν αναπτύσσεται. Επομένως, η ιδέα ότι οι χώρες της G7 είναι κάτι που ακολουθεί όλος ο κόσμος είναι λάθος.

Ο ιδρυτής του Peter Grandich & Company, Peter Grandich, πιστεύει ότι «πολλοί άνθρωποι στον κόσμο τώρα αρχίζουν να αποσυνδέονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

"Αυτό είναι το κίνημα BRICS. Το τέλος των ΗΠΑ είναι κοντά", προειδοποιεί .

Η πρόκληση της εξωτερικής πολιτικής πολλών, αν όχι όλων των χωρών σήμερα, είναι να αναγνωρίσουν το αναπόφευκτο τέλος της κυριαρχίας των ΗΠΑ πολύ πριν οι ΗΠΑ συνειδητοποιήσουν ότι έχει τελειώσει.

Πηγή: pravda

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 03 Ιουνίου 2023 05:55

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.