ενημέρωση 9:10, 1 December, 2020

Ανακαλύπτοντας τις φυσικές ομορφιές του Ταΰγετου [ΒΙΝΤΕΟ]

Φυσικό όριο ανάμεσα στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, ο Ταΰγετος, με την κορυφή του σε υψόμετρο 2.407 μέτρων, είναι από τα πιο αγαπημένα βουνά των ορειβατών, των πεζοπόρων και των φυσιολατρών.

Δάση με έλατα και μαυρόπευκα (pinus nigra) στολίζουν τις πλαγιές του, στις οποίες κυλούν χείμαρροι, αλλά και δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Πελοποννήσου. Ο Ευρώτας, που χύνεται στον Λακωνικό κόλπο και ο Νέδοντας, που εκβάλλει στον Μεσσηνιακό κόλπο. Το πλούσιο ανάγλυφο του Ταϋγέτου χαρακτηρίζεται από συχνές, απότομες χαράδρες. Η χαράδρα του Βυρού μάλιστα, με συνολικό μήκος 20 χλμ., συγκρίνεται από πολλούς σε ομορφιά και αγριότητα με αυτήν του Βίκου, στα Ζαγοροχώρια. Η χαράδρα ξεκινά από την κορυφή Μαυροβούνα και φτάνει μέχρι την Καρδαμύλη, στη Μεσσηνιακή Μάνη.

O Ταΰγετος προσφέρει μερικές από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, γιατί εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει και μια υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, η οποία διευκολύνει ακόμη και τους μη έμπειρους ορεινούς πεζοπόρους. Οι πεζοπόροι μπορούν να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ή να συνδυάσουν αναβάσεις στην ανατολική πλευρά με καταβάσεις στις μεγάλες χαράδρες της δυτικής πλευράς (Βυρός, Ρίντομο, ρέμα Βίντολης, φαράγγι Κοσκαράκας), σε διαδρομές που διαρκούν δύο ή τρεις ημέρες.

Για τους λάτρεις της αναρρίχησης, στη Λαγκάδα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει τέσσερις μικρές ορθοπλαγιές με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.

Η ανάβαση στην κορυφή του βουνού γίνεται συνήθως από τη λακωνική πλευρά. Στη θέση Βαρβάρα σε υψομ.1.550 μ., 3 ώρες περίπου από τον οικισμό Ντόριτσα του χωριού Παλαιοπαναγιά που βρίσκεται στο δρόμο από Σπάρτη για Γύθειο, στα 12 περίπου χλμ μετά το χωριό Ανώγεια, υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο. Αναβάσεις στο καταφύγιο μπορούν να γίνουν και από άλλα χωριά του νομού Λακωνίας και Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα από το χωριό της Αναβρυτής (7,5 χλμ. από το χωριό Άγιος Γιάννης της Σπάρτης) ξεκινούν τρία τέτοια μονοπάτια μεταξύ των οποίων και το ευρωπαϊκό Ε4, που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν τους ορειβάτες στην καρδιά της ορεινής μαγείας του Ταϋγέτου. Έτσι μπορεί ο ορειβάτης να περπατήσει μία με μιάμιση ώρα μέσα στο φαράγγι της Αναβρυτής, να ακολουθήσει το μονοπάτι που οδηγεί στο Μυστρά ή αντίθετα να ανεβεί μέχρι το καταφύγιο της Βαρβάρας.

Την οικολογική αξία του βουνού με τα σπάνια και ενδημικά λουλούδια, την πανίδα και τα εκτεταμένα δάση αναγνωρίζει και προστατεύει το δίκτυο των βιοτόπων Natura 2000.

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 09:53

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.