ενημέρωση 4:22, 8 July, 2020

Μια γενιά στο δρόμο

Ο πλανήτης Μπάνκσι και οι καλλιτέχνες που ενέπνευσε

Banksy 'Balloon Girl' for Syria  

Ο Μπάνκσι, ο σύγχρονος Πάπας του γκράφιτι και της στριτ-αρτ έχει απασχολήσει με τον ριζοσπαστικό ακτιβισμό του και το καυστικό του χιούμορ τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι πια ο μόνος. Σε όλη την υφήλιο από τη Μόσχα μέχρι τη Μελβούρνη και από το Βερολίνο έως το Μπουένος Άιρες, αναδύεται μια νέα γενιά καλλιτεχνών του δρόμου.  

Στην έκδοση που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ο στριτ-αρτιστ ΚΕΤ παρουσιάζει τα καλύτερα έργα αυτής της γενιάς καθώς και τα εμβληματικά έργα του Μπάνκσι.  

Όλοι οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο είναι ακτιβιστές που πραγματοποιούν παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους προκειμένου να διαδώσουν ένα μήνυμα στο ευρύ κοινό – με κίνδυνο να συλληφθούν. Κοινό χαρακτηριστικό τους η επιθυμία να μοιραστούν ιδέες για να δώσουν χαρά, να ευαισθητοποιήσουν και να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου σ΄αυτά που αισθάνονται.  

Οι ενδιαφέροντες εκπρόσωποι αυτής της σκηνής της τέχνης μιλούν για τη δουλειά τους και τα εντυπωσιακά έργα τους.

Τα έργα μου δεν έχουν συγκεκριμένη σημασία. Το ότι ζωγραφίζω αγγέλους και φτερωτά πλάσματα δεν σημαίνει ότι είμαι μυστικιστής. Το κίνητρό μου είναι να μιλήσω για αλληγορικά πλάσματα, πράγματα που ξεφεύγουν από τη λογική ή που επιδέχονται παράξενες ερμηνείες. (Zilda)  

Ο δρόμος είναι ένα ακόμα μέρος όπου μπορείς να εκπλήξεις, όπου μπορείς να οδηγήσεις ένα περαστικό σε κάτι απρόσμενο, σε ένα σημείο όπου δεν το περιμένει. (Zilda)  

Η στριτ-αρτ θα ΄πρεπε νάναι ελεύθερη, οι άνθρωποι να δημιουργούν χωρίς να έχουν στο νου τους το χρήμα, το μέλλον ή εκθέσεις σε φινετσάτες γκαλερί. Γιαυτό δεν υπογράφουμε τις δουλειές μας. Αν υπογράψω γίνομαι «ο δημιουργός». Διεκδικώ έτσι, με αυτή την πράξη, εύσημα και προσοχή. Αν δεν υπογράψεις τη δουλειά σου όλοι στην πόλη είναι ύποπτοι, μπορεί να τόχει κάνει οποιοσδήποτε, ακόμα και αυτός ο τύπος δίπλα σου, που περιμένει το λεωφορείο (ΒS.AS.STENCIL)  

Οι εικόνες μου είναι σχεδόν σαν φαντάσματα, μια παύση στο χρόνο. Μου αρέσει που τα ζώα καταλαμβάνουν τις πόλεις, διεκδικούν το φυσικό τους περιβάλλον μες στο τσιμέντο και τις πολυκατοικίες, σαν να βάζεις ένα παιδί της πόλης σε ένα χωράφι. (Stewy)  

Οι εικόνες που έχω ζωγραφίσει τον τελευταίο χρόνο έχουν κάτι το παράλογο, δείχνουν παιδιά που παίζουν αλλά πάντα σε «πειραγμένη» κλίμακα και με ζώα διαφορετικά απ΄αυτά που θα περίμενε ο κόσμος. Δεν ξέρω για ποιό λόγο έχω αυτή την αισθητική, αλλά μ΄ ενδιαφέρει η διάσωση της αθωότητας των παιδικών παιχνιδιών. (RUN DON’T WALK)  

Το να είσαι στριτ άρτιστ μοιάζει με το να είσαι ηθοποιός. Τα έργα μου απεικονίζουν ανθρώπους, σκηνές, θέατρο. Πρέπει να δημιουργώ ένα σενάριο, για να δίνω νόημα στα στένσιλ. Άπαξ και ένα έργο μου αναρτηθεί σε ένα τοίχο μπορεί να έχει μια μικρή διάρκεια ζωής. Γίνεται ιδιοκτησία των περαστικών, που είτε θα το κοιτάξουν είτε όχι. Στο τέλος θα σκιστεί, θα κλαπεί ή θα ζωγραφίσουν κάτι άλλο από πάνω του, αλλά ελπίζω όποιος έτυχε να το κοιτάξει θα χαμογελάσει ή θα ένιωσε κάτι.(ENDER)

Ender στη Μασσαλία  

Για μένα τα διάσημα πρόσωπα είναι σαν τις πατατοκροκέτες. τρελλαίνομαι γιαυτά. (ΗANSKY)  

Θέλω οι άνθρωποι να νιώσουν ότι ταυτίζονται με την εικόνα που βγάζω στο δρόμο πρέπει να ξέρουν ότι οι μειονότητες πλειοψηφούν, και πως το μίσος, ο ρατσισμός και τα στερεότυπα το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να κάνουν τους ανθρώπους πιο δυνατούς ως οικογένεια. (Jay Jasso)  

Νομίζω ότι είναι χαζό να νοικιάζει κανείς δημόσιους χώρους σε πολιτικούς και πολυεθνικές που έχουν το ελεύθερο να μας βομβαρδίζουν με τα γαμημένα μηνύματά τους. Νοιώθω ελεύθερος να ζωγραφίσω στο δρόμο, ως διαμαρτυρία για τη χρήση των δημόσιων χώρων. Το μέσο είναι το πρώτο μήνυμα. (HOGRE)  

Είμαι ποπ καλλιτέχνης και σε αυτό τον κόσμο που ζούμε, έναν κόσμο τρελαμένο με τη διασημότητα, μου αρέσει να δημιουργώ εικόνες διασήμων με μια ελαφριά ειρωνεία. (PEGASUS)

Mας αρέσει πολύ να ζωγραφίζουμε στους δρόμους και πάντα προσπαθούμε να στείλουμε ένα μήνυμα με τα έργα μας για τα τρελά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας στον κόσμο ή για όσα έχουμε βιώσει. Τα θέματά μας αφορούν κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, διάφορα κοινωνικά ζητήματα, την παιδική εργασία, την ειρήνη και την αγάπη. (Icy and Sot)

Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι κάθε μέρα μας κοροϊδεύουν και μας λένε ψέμματα οι απολυταρχικές κυβερνήσεις και οι παρωχημένοι θρησκευτικοί θεσμοί, ενώ ταυτόχρονα κάνω τους ανθρώπους να χαμογελούν και να σταματούν για να τραβήξουν (το έργο) φωτογραφία και να την ανεβάσουν στο ίνσταγκραμ. (E.L.K)

Τα στένσιλ είναι ένας καλός τρόπος να περάσεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα και είναι εύκολο να τα φτιάξεις και να τα ψεκάσεις με σπρέι. Φυσικά όσο περνάει ο καιρός κάνεις πιο περίπλοκα πράγματα, με περισσότερα χρώματα, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, αλλά και πάλι είναι η γρήγορη εφαρμογή που με κάνει να τα αγαπώ και να τα φτιάχνω. (THE DOTMASTERS)

Στις μέρες μου, την πόλη μου την έχουν καταπιεί τα γκράφιτι, έχουν αρχίσει να γίνονται το δεύτερο δέρμα του Σάο Πάολο. Βλέπω την πόλη μου όλο τατουάζ και τους ανθρώπους εξοικειωμένους με αυτό το γεμάτο τατουάζ δέρμα (ΟΖI)

Μου αρέσει η ζωγραφική περισσότερο από οτιδήποτε. Μου δίνει φωνή, και χωρίς αυτή θα ήμουν χαμένος. (SOLUS) Πολλά από τα πρότζεκτ μου έχουν να κάνουν μα κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις τις οποίες πολλοί άνθρωποι δε σκέφτονται στην καθημερινή τους ζωή. Είναι ένας τρόπος να θίξω μερικά θέματα που δε θίγουν άλλοι καλλιτέχνες. #CODEFC

Με ενδιαφέρει να τραβάω την προσοχή του κόσμου σε έναν τοίχο ή σε ένα μέρος που δε θα το πρόσεχαν διαφορετικά. Η στριτ-αρτ κάνει το καθημερινό αστικό περιβάλλον λίγο πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, και εγώ σίγουρα αγωνίζομαι για αυτό το σκοπό. (ZABOU)   

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 13 Ιουνίου 2015 15:50

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.