ενημέρωση 5:09, 20 January, 2018

Xavier Corberó - το πορτραίτο ενός καλλιτέχνη το χειμώνα

Το χειμωνιάτικο πορτρέτο του Καταλανού καλλιτέχνη στην κατοικία του Esplugues

Λίγο πριν τον θάνατό του ο Καταλανός γλύπτης Xavier Corberó άνοιξε το σπίτι του και τις αναμνήσεις του σ' αυτό που επρόκειτο να είναι το τελευταίο πορτρέτο του ίδιου και της δουλειάς του. Το σπίτι του -ένα λαβυρινθώδες και αλλόκοτο παλάτι με 300 καμάρες- προσφέρει μια ματιά στο σύμπαν μιας ιδιοφυΐας, η οποία έζησε μερικές από τις πιο ταραχώδεις στιγμές της ισπανικής ιστορίας και δημιούργησε φιλίες με τους Dali και Picasso.

Η κατοικία του Esplugues που σχεδίασε και έχτισε ο ίδιος -επίτευγμα μιας αξιοσημείωτης εμμονής, είναι ίσως το σπουδαιότερο έργο τέχνης του. Η σκηνοθέτις Nathalie Biancheri -που έδειξε πρόσφατα τη δουλειά της στο London Short Film Festival- μας είπε: «Αυτή είναι η τελευταία ματιά στη ζωή και την αρχιτεκτονική ενός ανθρώπου που η ύπαρξή του ήταν πραγματικά καλειδοσκοπική».

Το σπίτι του, που ξεκίνησε να χτίζεται  σ' ένα παλιό κτήμα το 1968, θα γινόταν ένα αρχιτεκτονικό θαύμα του κόσμου. Ένα καταφύγιο για καλλιτέχνες και ένα μνημείο μιας δημιουργικότητας που ίσως δεν θα δούμε ποτέ ξανά.

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 12:07

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.