ενημέρωση 8:37, 21 January, 2018

ειδυλλιακές κατοικίες σε μεγάλα αυστραλιανά τοπία

ήδη με το 47 αυστριακό ινστιτούτο αρχιτεκτόνων βραβεύει το όνομά του, ο  peter stutchbury τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του αρχιτέκτονα της Αυστραλίας το 2015, ενώνοντας τις αριστοκρατικές τάξεις των glenn murcutt , richard laplastrier και πολλά άλλα. δεν είναι περίεργο, όμως, καθώς το δικό του επώνυμο στούντιο έχει δημιουργήσει καινοτόμα, περιβαλλοντικά προσαρμοσμένα κτίρια, όσο πιο μαγευτικά είναι τα τοπία στα οποία βρίσκονται, για πάνω από 30 χρόνια . ως αποτέλεσμα, η πρακτική του έχει περιγραφεί ως « κατοχύρωση της τέχνης της δημιουργίας αρχιτεκτονικής που μιλά για τον τόπο που κατοικεί », ενώ είναι δομικά εντυπωσιακό και εκφραστικό χαρακτήρα.


"δέντρο λάχανο" από peter stutchbury αρχιτεκτονική, bayview, νέα νότια wales, Αυστραλία (κύρια εικόνα επίσης) 
φωτογραφία ευγένεια του peter stutchbury αρχιτεκτονική από michael nicholson

αν και με ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο τύπων κτιρίων, είναι η οικιστική του δουλειά που υπογραμμίζει πραγματικά τις τολμηρές αρχές σχεδιασμού του. που ξεχύνονται σε ολόκληρη τη χώρα , και πιο συγκεκριμένα στις νέες νότιες παραλίες, το καθένα είναι τόσο διαφορετικό από το άλλο. από ειδυλλιακές σκάλες που περπατούν σε παραλίες με λευκή άμμο, σε αποδράσεις στην πόλη που φαίνονται σαν ιερά ειδικών σχημάτων και από σπίτια με τα δέντρα που κάθονται στην πιο ζωντανή πυκνή ζούγκλα, σε αρχοντικά με βράχια πάνω σε ένδοξες οροσειρές, δουλεύουν θεμελιωδώς το τοπίο χωρίς να προσπαθούν να το ταιριάζουν ή να το ξεπερνούν. η ισορροπία των σχεδίων του αποσκοπεί στην εμβάθυνση των συνδέσεων μεταξύ των πελατών και των τοποθεσιών τους.

παρακάτω, το designboom προβάλλει μόνο μερικά οικιστικά έργα που προβάλλουν τις αρχές της αρχιτεκτονικήςτου peter stutchbury .


'σπίτι χαλαζία' από peter stutchbury αρχιτεκτονική, καγκουρό κοιλάδα, νέα νότια wales, Αυστραλία

που ολοκληρώθηκε το 2012, το «αόρατο σπίτι» είναι σκαρφαλωμένο πάνω από το δυτικό άκρο των μπλε βουνών της Νότιας Γουόλς , κοιτάζοντας απέναντι από το μοναδικό τοπίο. η γραφική του θέση έρχεται σε τιμή, όμως, με την ιδιοκτησία που βιώνει έντονους κρύους ανέμους το πρωί και καυτή ζέστη κατά τη διάρκεια του απογευματινού ήλιου. ως εκ τούτου, το κτίριο πρέπει να αντέχει τα πιο ακραία στοιχεία του περιβάλλοντος και έτσι, κάθεται κρυμμένο κάτω από το φρύδι του λόφου - όπως υποδηλώνει το όνομά του.


«αόρατο σπίτι» από peter stutchbury αρχιτεκτονική, μπλε βουνά, νέα νότια wales, Αυστραλία

με τον επιλεγμένο ιστότοπο, ο σχεδιασμός για τα δεδομένα του «αόρατου σπιτιού» που προέρχονται από το περιβάλλον του, ώστε να σχηματίσει μαθηματικά ένα γλυπτό σχήμα που αν και διαφορετικό, δεν αισθάνεται ξένο προς τη θέση. ορίζεται από μια μεγάλη στέγαστρα από σκυρόδεμα, η οποία λειτουργεί ως πλατφόρμα για μικρότερες αίθουσες με επικάλυψη χαλκού πάνω από τον κύριο όροφο και την ίδια την πλαγιά . κάτω, τοποθετεί τους χώρους διαβίωσης του σπιτιού, όπου οι κάτοικοι προσφέρονται αδιάκοπη θέα σε όλη την αυστραλιανή βουνοπλαγιά.


'pirramimma' από peter stutchbury αρχιτεκτονική, μπλε βουνά, νέα νότια wales, Αυστραλία

που ολοκληρώθηκε το 2014, το "pirramimma" βρίσκεται επίσης στα γαλάζια βουνά, αλλά περισσότερο μέσα στις καταπράσινες κοιλάδες του, παρά στην θέα τους. επισημαίνοντας την ικανότητα του peter stutchbury να εξισορροπήσει τη σχέση μεταξύ κτιρίου και τοπίου, το σπίτι, φαινομενικά ευθεία από μπροστά, μετατρέπεται σε σκιά μοναδικής μορφής από τα προφίλ της πλευράς. η καμπυλωτή οροφή του ψευδαργύρου δεν λειτουργεί μόνο ως καταφύγιο αλλά δημιουργεί στιγμές έντονης φωτεινότητας χάρη στον φεγγίτη. αυτή η σύνδεση είναι συνεχώς εμφανής με την αφθονία των γυάλινων παραθύρων που έρχονται σε αντίθεση με τη δομή του σκυροδέματος και το ξύλινο καπλαμά εσωτερικό. είναι αυτές οι αντιπαραθέσεις στιγμών έντασης και ησυχίας, φωτός και σκιάς, και ανοιχτότητας και καταφυγίου που ολοκληρώνει τη σχέση μεταξύ των κατοίκων και του τοπίου .


'σπίτι βεράντα' από peter stutchbury αρχιτεκτονική, bayview, Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία

που χτίστηκε στις θάμνους του κολπίσκου το 2004, η «βεράντα σπίτι» θεωρεί τρεις βασικές ανησυχίες: δροσιά, θερμότητα και ιδιωτικότητα . με μια πλατφόρμα σκυροδέματος που είναι ανυψωμένη προς τα κορυφαία τέντες των δέντρων, ο σχεδιασμός του κτιρίου στρέφεται από κάθετο σε οριζόντιο με περιτύλιγμα από μέταλλο. δημιουργεί ένα ανοιχτό τοίχωμα, ημι-εκτεθειμένο εσωτερικό που είναι διακριτικό στους γείτονες ενώ βρίσκεται πάνω από την υγρασία του εδάφους. η μορφή ελέγχει επίσης το φως του ήλιου που τραβιέται και αντανακλάται στο εσωτερικό, επιτρέποντας παράλληλα ένα αεράκι να περιηγηθείτε κατά τη διάρκεια της κυλίσεως στην πλαγιά του λόφου.


'foredune σπίτι' από peter stutchbury αρχιτεκτονική, mcmasters παραλία, νέα νότια wales, Αυστραλία


'foredune σπίτι' από peter stutchbury αρχιτεκτονική, mcmasters παραλία, νέα νότια wales, Αυστραλία


'σπίτι ηλιοβασίλεμα' από peter stutchbury αρχιτεκτονική, manyana, νέα νότια wales, αυστραλία


'σπίτι ηλιοβασίλεμα' από peter stutchbury αρχιτεκτονική, manyana, νέα νότια wales, αυστραλία


'φως σπίτι' από peter stutchbury αρχιτεκτονική, Dover ύψη, νέα νότια wales, Αυστραλία


'σπίτι σπίτι' από peter stutchbury αρχιτεκτονική, collaroy, νέα νότια wales, Αυστραλία


'σπίτι σπίτι' από peter stutchbury αρχιτεκτονική, collaroy, νέα νότια wales, Αυστραλία


«σπίτι των δένδρων» από την αρχιτεκτονική peter stutchbury, κλαϊρεβίλ, νέα νότια γουλιές, Αυστραλία


«σπίτι των δένδρων» από την αρχιτεκτονική peter stutchbury, κλαϊρεβίλ, νέα νότια γουλιές, Αυστραλία

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 11:56

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.