ενημέρωση 9:29, 25 May, 2019

ρετιρέ στο Παρίσι - με τα μάτια πάνω από την πόλη του φωτός

Ο matteo cainer έχει αποκαλύψει σχέδια για ένα ρετιρέ στο Παρίσι εμποτισμένο σε φυσικό φως. συνδυάζοντας ημιτελή αλλά εξευγενισμένα υλικά για να δημιουργήσει μια λεπτή αντίθεση ανάμεσα σε τραχιές και γυαλισμένες επιφάνειες, η ανακαίνιση του διαμερίσματος του τελευταίου ορόφου μετατρέπει μια αδέξια ιδιοκτησία, που έχει εγκαταλειφθεί για πάνω από 30 χρόνια, σε έναν ανοιχτό, κομψό και γαλήνιο ζωτικό χώρο.

matteo cainer αρχιτέκτονες forêt urbaine παριζιάνικο ρετιρέ designboom
εναέρια νυχτερινή θέα της πόλης του Forêt

που χωρίστηκαν ανάμεσα σε δύο ορόφους, οι αρχιτέκτονες του matteo cainer θεώρησαν ότι η αρχική δομή ήταν κατακερματισμένη, συγκλονισμένη από αμέτρητα δωμάτια, όπως μπάνια, ντουλάπες, κουζίνες και αίθουσες εξυπηρέτησης. μόλις συμπληρωθεί η πλήρης ανανέωση, θα γίνει ένα ελαφρύ μάτι στην πόλη που θα προσφέρει 360 απόψεις για τα πιο ιστορικά μνημεία της, όπως ο πύργος του Άιφελ, το défense, το les invalides και το longchamp. 

εσωτερική θέα στο ιδιωτικό μπάνιο που βλέπει στον πύργο του Άιφελ

το έργο - που ονομάζεται «forêt urbaine» ή «αστικό δάσος» - έχει ως στόχο να φέρει στα γύρω πάρκα δημιουργώντας χώρους για πράσινο, αξιοποιώντας το φυσικό φως. προκειμένου η ομάδα σχεδιασμού να επιτύχει τους στόχους της, η δομή έχει υποστεί βαθιά εκσπλαχνισμό πριν την εδραίωση ενός νέου δομικού πλαισίου. Στη συνέχεια, όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι έχουν καθοριστεί σε κάθε λεπτομέρεια, από τις λαβές των θυρών, τους νεροχύτες των λουτρών έως τους ειδικούς φωτισμούς και τα ενσωματωμένα έπιπλα. 
matteo cainer αρχιτέκτονες forêt urbaine παριζιάνικο ρετιρέ designboom
εσωτερική θέα στην κύρια κρεβατοκάμαρα και τη συνδετική βεράντα

ο κύριος εσωτερικός δημόσιος χώρος εμπνέεται από την ιδέα ενός παραδοσιακού τόπου συγκέντρωσης - ενός καθαρισμού σε ένα δάσος - προσφέροντας το φως και την ηρεμία, ένα γενικό θέμα που ενημερώνει το υπόλοιπο περιουσιακό στοιχείο. ένα μεγάλο διαμορφωμένο αίθριο ανοιχτό στον ουρανό έχει σχεδιαστεί ως τμήμα της τραπεζαρίας, σαλόνι και τζάκι, ενώ γυάλινους τοίχους χρησιμοποιούνται για να μετατρέψουν τους παρακείμενους χώρους σε ένα ολόκληρο σαλόνι που περιβάλλει αυτό το «φυσικό στοιχείο». 
matteo cainer αρχιτέκτονες forêt urbaine παριζιάνικο ρετιρέ designboom
εσωτερική θέα στο τζάκι και στο χώρο στούντιο

το επίπεδο στέγης έχει σχεδιαστεί με συγκεκριμένο σχεδιασμό τοπίου, από τραπεζαρία έως σαλόνι, υπαίθριο κινηματογράφο, μαγευτικό κήπο και τζάκι. υπάρχει επίσης μια ελαφριά βεράντα από δομές από γυαλί και χώροι ψυχαγωγίας και εξοπλισμού γυμναστικής, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν σύγχρονους «κρεμαστούς κήπους». 
matteo cainer αρχιτέκτονες forêt urbaine παριζιάνικο ρετιρέ designboom
εσωτερική θέα στο κυρίως σαλόνι με εσωτερική αυλή ανοιχτή στον ουρανό

με τον ήλιο στο μυαλό, έχει ενσωματωθεί ένα ακόμη επίπεδο, μια ξύλινη πέργκολα του οποίου ο δομικός ρόλος υποστηρίζεται από γλυπτικές καμινάδες στους κάτω ορόφους. ειδικά σχεδιασμένο για την ανύψωση των γυάλινων τειχών του αίθριου, καθώς και για την ενσωμάτωση ενός αναπτυσσόμενου brise-soleil, από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την έκταση των απόψεων της πόλης, ενώ το περιβάλλον κάτω από αυτό ελέγχεται έξυπνα με σκίαση συγκεκριμένων ζωνών. 
matteo cainer αρχιτέκτονες forêt urbaine παριζιάνικο ρετιρέ designboom
εσωτερική άποψη της κουζίνας με τη σχεδιαζόμενη λάμπα «φωτός»

ο βασικός παράγοντας στο έργο είναι ο σχεδιασμός του τοπίου που δημιουργεί διάλογο μεταξύ της φύσης και της αρχιτεκτονικής, του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. το αποτέλεσμα είναι μια ευχάριστη εισβολή των ζωντανών χώρων με χρώματα, αρώματα και οπτικά σενάρια και ένα μαγευτικό στοχαστικό roof garden που έχει τη δυνατότητα να ενεργεί ως σύνδεσμος βιοποικιλότητας με τα γύρω πάρκα των πόλεων. εκτός από τις φυτεύσεις, την πέργκολα και τη χρήση του φυσικού αερισμού, η ιδιοκτησία διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ, ενδοδαπέδια θέρμανση και ψύξη για να κάνει την ανακαίνιση ένα πολύ βιώσιμο έργο με αποτύπωμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. το ρετιρέ έχει οριστεί για ολοκλήρωση το 2018.

matteo cainer αρχιτέκτονες forêt urbaine παριζιάνικο ρετιρέ designboom
άποψη της στάθμης της στέγης κατά την κατασκευή

matteo cainer αρχιτέκτονες forêt urbaine παριζιάνικο ρετιρέ designboom
απόψεις των εσωτερικών χώρων υπό κατασκευή

matteo cainer αρχιτέκτονες forêt urbaine παριζιάνικο ρετιρέ designboom
θέα στην ανατολική πρόσοψη κατά τη διάρκεια της κατασκευής

  • Κατηγορία ART-DISING
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS