ενημέρωση 8:49, 22 August, 2019

χαράζουν και ανυψώνουν τη γη για να δημιουργήσουν κατοικία στον αμπελώνα της Σαντορίνης

οι αρχιτέκτονες kapsimalis προσθέτουν μια ακόμη αρχιτεκτονική αλλοίωση στους γραφικούς λόφους της Σαντορίνης. αυτή τη φορά, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα σπίτι που βρίσκεται μέσα σε έναν αμπελώνα στο κεντρικό τμήμα του ελληνικού νησιού. η περιοχή έχειανακαλύψεις με θέα προς τη θάλασσα προς τα ανατολικά και φράια, την πρωτεύουσα του νησιού, προς τα δυτικά. εμπνευσμένοι από το περιβάλλον τοπίο, οι αρχιτέκτονες ήθελαν να ενσωματώσουν την ίδια τη γη στο σχεδιασμό της κατοικίας και να δημιουργήσουν ένα μεσογειακό μίζα.

kapsimalis-αρχιτέκτονες-αμπέλι-σπίτι-Σαντορίνη-ελλάδα-06-20-2019-designboom

για να επιτύχει την ψευδαίσθηση της διατήρησης της γης πάνω από μια κατοικία, οι αρχιτέκτονες έκοψαν ένα κομμάτι γης με διάμετρο 20m x 10m x 3m, το αφαιρούν και το σηκώνουν από το έδαφος για να κάνουν χώρο για τις κατοικημένες περιοχές, που αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον της. αυτή η τεχνητή γη είναι ένας γλυπτός και στιλβωμένος όγκος που έχει σκοπό να μιμηθεί τις μορφές της φυσικής διάβρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων και των ανασκαμμένων παραδοσιακών σπηλαίων. η μάζα κάθεται σε έναν ευαίσθητο όγκο που καλύπτεται από καθρέφτες, εμφανιζόμενος ως χώρος που βλέπει μέσα από το χώρο που συνδυάζεται αρμονικά με το τοπίο.

kapsimalis-αρχιτέκτονες-αμπέλι-σπίτι-Σαντορίνη-ελλάδα-06-20-2019-designboom

το ισόγειο, επίπεδο με την υπόλοιπη τοποθεσία, κάθεται κάτω από την τεχνητή γη ως χώρος ανοιχτού χώρου, καμουφλάζοντας το τοπίο. Περιλαμβάνει τραπεζαρία και καθιστικά, κουζίνα, κύρια κρεβατοκάμαρα και μπάνιο. μια εξωτερική αυλή με μια επιμήκη πισίνα είναι προσβάσιμη από το ισόγειο και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του σπιτιού. η κύρια είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ισογείου καθώς και η πρόσβαση στη σοφίτα και στο υπόγειο. το υπόγειο, σε απόσταση 3μ (9ft) κάτω από το έδαφος, φιλοξενεί τις αίθουσες χρησιμότητας, τις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις μηχανολογικού εξοπλισμού.

kapsimalis-αρχιτέκτονες-αμπέλι-σπίτι-Σαντορίνη-ελλάδα-06-20-2019-designboom

η μάζα της οροφής, ανυψωμένη στα 3,20μ (10ft) πάνω από το επίπεδο του εδάφους, φιλοξενεί τη σοφίτα και τον χώρο γραφείων, και τα δύο προνομιούχα με ανεμπόδιστη θέα. τα χοντρά τοιχώματα και η γήινη υφή δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι υπόγεια, αλλά σε αυξημένο ύψος πάνω από το έδαφος. λόγω της μαζικής φύσης τους, οι σχεδιαστές σκαλισμένα θολωτές στέγες, πυραμιδικά σχήματα και σχισμένα ανοίγματα έξω από τον όγκο για να φέρουν φυσικό φως στους χώρους του ισογείου.

kapsimalis-αρχιτέκτονες-αμπέλι-σπίτι-Σαντορίνη-ελλάδα-06-20-2019-designboom

πάνω από την τεχνητή γήινη οροφή, τα αμπέλια φυτεύονται ως συνέχεια του φυσικού τοπίου. στο πλαίσιο της φυσικής παρουσίας και απουσίας του κτιρίου στον αμπελώνα, το τμήμα της υπερυψωμένης οροφής παρουσιάζει τα στρώματα, τα χρώματα και τις υφές της γης που μοιάζουν με τη γεωλογική σύνθεση του υπάρχοντος υπόγειου ηφαιστειακού εδάφους. για να αντισταθεί στη πυκνή μάζα που μοιάζει με χώμα, το ισόγειο καλύπτεται από συρόμενα κάτοπτρα, αποκλείοντας οπτικά από το περιβάλλον. το παιχνίδι των αντιπαραβαλλόμενων υλικών δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός κομμάτι γλυπτικής γης που αιωρείται πάνω από τη γη.

kapsimalis-αρχιτέκτονες-αμπέλι-σπίτι-Σαντορίνη-ελλάδα-06-20-2019-designboom

οι αρχιτέκτονες που προορίζονται για το κτίριο να γίνει αναπόσπαστο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. εκτός από τις εξωτερικές επιφάνειες που αναφέρονται στο τοπίο, η παλέτα χρωμάτων των εσωτερικών χώρων ακολουθεί την ίδια έννοια. στον εσωτερικό χώρο, το χρώμα του γύψου στους τοίχους και τις οροφές, καθώς και τα βιομηχανικά δάπεδα τσιμέντου μιμούνται τις γήινες αποχρώσεις του εξωτερικού κελύφους. οι σταθεροί διαχωριστικοί τοίχοι είναι επενδεδυμένοι από φυσική δρυς και τα κινητά κομμάτια επίπλων συνδυάζονται με την ουσία του κτιρίου. σχεδιάζοντας ένα κτίριο τόσο συνδεδεμένο με το περιβάλλον του, οι αρχιτέκτονες kapsimalis επιχειρούν να προτείνουν μια αρχιτεκτονική λύση που να σχετίζεται με το περιβάλλον με έναν αντιφατικό αλλά αρμονικό τρόπο. 

kapsimalis-αρχιτέκτονες-αμπέλι-σπίτι-Σαντορίνη-ελλάδα-06-20-2019-designboom

kapsimalis-αρχιτέκτονες-αμπέλι-σπίτι-Σαντορίνη-ελλάδα-06-20-2019-designboom

 

  • Κατηγορία ART-DISING
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS