ενημέρωση 6:07, 8 December, 2023

Citroën 2 CV - ο θρύλος γιορτάζει τα 75 του!

Μικρό, προσιτό και οικονομικό το Citroën 2 CV κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί κανείς να φέρει τα πάνω-κάτω στην αγορά αυτοκινήτου με πολύ απλά πράγματα – αρκεί αυτά να είναι έξυπνα. Στη συμπλήρωση 75 ετών από τότε που το πρώτο «κομμάτι» βγήκε από το εργοστάσιο και πήρε τον δρόμο για τον ευτυχή κάτοχό του, επιχειρούμε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή.

Ενδεχομένως το Citroën 2 CV, που φέτος βλέπει να συμπληρώνονται 75 χρόνια από την έναρξη της παραγωγής του, να μην είναι το μοναδικό, είναι όμως μεταξύ εκείνων των επιφανών δειγμάτων της παραγωγής της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας που έδειξαν ότι ουκ εν το πολλώ το ευ… Έχοντας προκύψει ως ώριμη μετεξέλιξη του πρωτότυπου (concept car) “Toute Petite Voiture” (πολύ μικρού οχήματος) που η Citroën δημιούργησε το 1936, κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της γαλλικής εταιρίας χωρίς να ενσωματώνει πρωτοποριακή – και ακριβή – τεχνολογία (πάντα με τα μέτρα της εποχής εκείνης) ενσωματώνοντας απλά χαρακτηριστικά που όμως στο σύνολό τους δημιουργούσαν μια ολότελα διαφορετική, σε σχέση με τα καθιερωμένα, πρόταση.

Το Citroën 2 CV έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο κοινό στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού, στις 7 Οκτωβρίου 1948. Είχε προκύψει από τη δουλειά των ανθρώπων του σχεδιαστικού κέντρου της Citroën στη Rue du Théâtre, στο Παρίσι, και είχε εξελιχθεί περαιτέρω στο κέντρο δοκιμών La Ferté-Vidame, στην περιφέρεια του Eure-et-Loir. Και ενδεχομένως ούτε οι ίδιοι οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της γαλλικής εταιρίας μπορούσαν τότε, το 1948, να φανταστούν ότι αυτό το λανσάρισμα θα ήταν η αρχή μιας εντυπωσιακής πορείας 42 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έβγαιναν από το εργοστάσιο 5.114.969 κομμάτια. Μεταξύ αυτών των Citroën 2 CV περιλαμβάνονται και 1.246.335 «βανάκια». Το τελευταίο 2 CV βγήκε από το εργοστάσιο του Mangualde στην Πορτογαλία, στις 4.00 το απόγευμα της 27ης Ιουλίου του 1990. Όλα αυτά το χρόνια το μικρό γαλλικό αυτοκίνητο κατάφερε να γοητεύσει πολλές γενιές οδηγών και με τη διαχρονικά ελκυστική του εμφάνιση, και με την απλότητά του – σε όλα τα επίπεδα -, αλλά και με την αποτελεσματικότητά του, η οποία προέκυπτε από την εξαιρετική ανάρτηση και τον οικονομικό κινητήρα, παραμένοντας δημοφιλές επί δεκαετίες.

Une 2 CV devant le Mont Saint-Michel en 1960, une femme et ses trois enfants sortent par le toit ouvrant. Photo de Georges Guyot. Utilisation ιditoriale uniquement, nous contacter pour toute autre utilisation

Citroën 2 CV: απόγονος του “TPV”

Το μοντέλο “TPV” / Toute Petite Voiture (πολύ μικρό αυτοκίνητο) της Citroën γεννήθηκε το 1936 με στόχο να προσφέρει στους αγοραστές με χαμηλό εισόδημα, ένα οικονομικό και ευέλικτο αυτοκίνητο. Το πρώτο πρωτότυπο που μπορούσε να κυκλοφορήσει κανονικά στο δρόμο παρουσιάστηκε στο κοινό το 1937, είχε βάρος μόλις 370 κιλά και διέθετε μόνο έναν προβολέα (καθώς η νομοθεσία εκείνη την εποχή δεν απαιτούσε δύο! Το Citroën TPV μπορούσε να μεταφέρει έως τέσσερα άτομα και 50 κιλά αποσκευών με μέγιστη ταχύτητα 50 km/h.

Διακόσια πενήντα (250) μοντέλα προπαραγωγής επρόκειτο μάλιστα να παρουσιαστούν στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού, το 1939, αλλά το ξέσπασμα του πολέμου άλλαξε με βίαιο τρόπο τα σχέδια των Γάλλων, καθώς τα οχήματα που είχαν προλάβει να κατασκευαστούν μέχρι τότε καταστράφηκαν όλα εκτός από τέσσερα – αυτά που άνθρωποι της Citroën κατάφεραν να κρύψουν στο Κέντρο δοκιμών της εταιρίας στο La Ferté-Vidame.

Citroën 2 CV: Έτσι έγινε η αρχή

Όταν τον Ιούλιο του 1949 ξεκίνησε η παραγωγή του Citroën 2 CV, αυτό ήταν ένα μικρό αυτοκίνητο με αερόψυκτο, επίπεδο «μπόξερ» κινητήρα 375 κ.εκ., με ισχύ μόλις 9 ίππους, χάρη στον οποίο το αυτοκίνητο μπορούσε να αναπτύξει τη μάλλον χαμηλή τελική ταχύτητα των 50 km/h. Και όμως, με αυτό το φαινομενικά «ταπεινό» μοντέλο, η Citroën είχε καταφέρει να δημιουργήσει έναν πραγματικό θρύλο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Το μοναδικό του design και η ελκυστικότητά του κέρδισαν γρήγορα ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού. Η τεράστια επιτυχία του όμως μπορεί να αποδοθεί στο μεγάλο εύρος χρήσεων του, στα αφαιρούμενα καθίσματά του, το χαμηλό βάρος του, την ευελιξία και την άνεση που προσέφερε στους επιβάτες του. Ενώ σίγουρα, ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε στην επιτυχία αυτή και το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικά οικονομικό στη λειτουργία του, καθιστώντας ως το πλέον δημοφιλές αυτοκίνητο της εποχής εκείνης: μέχρι το 1950, οι παραγγελίες ήταν αμέτρητες, αυξάνοντας τους χρόνους παράδοσης στα 6 χρόνια!

Το πρωτοποριακό πνεύμα του, με τις έξυπνες για την εποχή τεχνικές λύσεις που υιοθετούσε, του εξασφάλισαν την παραμονή στο προσκήνιο της αυτοκινητοβιομηχανίας για πολλά χρόνια. Το Citroën 2 CV έγινε ένα διαχρονικό μοντέλο – και σχεδόν κοινωνικό φαινόμενο – προσελκύοντας αρχικά οδηγούς-πελάτες και αργότερα συλλέκτες από όλο τον κόσμο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εξακολουθεί, ακόμα και σήμερα, να κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους, ως «καθημερινό» αυτοκίνητο.

Το Citroën 2 CV είναι επίσης γνωστό σε όλο τον κόσμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και η φήμη του το έκανε να κερδίσει πολλά προσωνύμια. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι τα “Deuche”, “Deudeuche” και “Ugly Duckling”, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Αυτή η μεγάλη ποικιλία προσωνύμιων, δείχνει πόσο δημοφιλές ήταν αυτό το ιστορικό και εμβληματικό μοντέλο.

«Άπειρες» σε μοναδικές διαδρομές σε όλον τον κόσμο

Συνολικά, υπήρχαν δέκα ειδικές εκδόσεις του Citroën 2 CV, που κυκλοφόρησαν στη Γαλλία και σε ευρωπαϊκές χώρες. Περιλάμβαναν το Spot, το Charleston και το Cocorico. Το 2 CV υπέστη επίσης μια σειρά αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας του van 2 CV (γνωστού ως 2 CV AU) το 1951 και στη συνέχεια του 2 CV AZ το 1954, εξοπλισμένο με κινητήρα 12 ίππων και με τον περίφημο φυγόκεντρο συμπλέκτη.

Επιπλέον, το Citroën 2 CV έφτασε να οδηγείται σε δρόμους σε όλο τον κόσμο χάρη σε διάφορα οδοιπορικά, όπως το 16.500 χλμ. Paris-Kaboul-Paris Raid του 1970, το 13.500 χλμ Paris-Persépolis Raid του 1971 και το 8.000 χλμ Africa Raid από το Abidjan στην Τύνιδα το 1973, οργανωμένα και τα τρία από τη Citroën.

8 ιδιαίτερα Citroën 2 CV «χαμογελούν» στον φωτογραφικό φακό

Για τον εορτασμό των 75-χρονων του μοντέλου, οκτώ εμβληματικά 2 CV από το Μέγαρο της Citroën, φωτογραφήθηκαν, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης – η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου και θα είναι αφιερωμένη στη μεγάλη αυτή επέτειο -, υπό μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική οπτική γωνία:

  • Το 2 CV 6 Hermès, ντυμένο από την Hermès μέσα και έξω, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2008 για να σηματοδοτήσει τα 60ά γενέθλια του 2 CV.
  • Τα 2 CV 6 Spécial, ένα από τα 2 τελευταία 2 CVs που παρήχθησαν στο εργοστάσιο του Levallois το 1988
  • Το 2 CV Spot, η πρώτη ειδική έκδοση της Citroën, εκ των οποίων 1.800 μονάδες κατασκευάστηκαν με δίχρωμη ταπετσαρία και αμάξωμα, βασισμένα σε σχέδιο του στυλίστα Serge Gevin.
  • Το 2 CV A, ένα από τα 250 πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν το 1939 για την Έκθεση Αυτοκινήτου, η οποία έμελλε να ακυρωθεί λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα οχήματα, βρίσκεται στο Μέγαρο Citroën.
  • Το 2 CV A Berline (του 1950), πανομοιότυπο με αυτό που αποκάλυψε ο Pierre Boulanger στα εγκαίνια της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Παρισιού το 1948.

  • Το δεξιοτίμονο 2 CV A, που κατασκευάστηκε στο Slough (του Ηνωμένου Βασιλείου) από το 1953. Είχε πορτμπαγκάζ από λαμαρίνα και ανοιγόμενα πίσω παράθυρα. Μέχρι σήμερα, είναι το παλαιότερο 2 CV Βρετανικής κατασκευής στην Ευρώπη.
  • Το 2 CV AZU, ένα βαν 2 CV που κατασκευάστηκε από το 1954 έως τον Μάρτιο του 1978, έχει μεγάλη χωρητικότητα φόρτωσης και πίσω πόρτες τύπου «ντουλαπιού» για εύκολη φόρτωση.
  • Το 2 CV 4 x 4 «Sahara», με τετρακίνηση και δύο κινητήρες που του επιτρέπουν να κινείται σε επικλινές αμμώδες έδαφος, με κλίση πάνω από 40%!
Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 08:16

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.