ενημέρωση 4:21, 22 October, 2018

Εξοργίζει τους κατοίκους η ανέγερση του εμπορικού στην Ακαδημία Πλάτωνος

"οι mega-τούμπες, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα" 

Εξοργισμένοι και διχασμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος για την ανέγερση του μεγάλου εμπορικού κέντρου (mall) Academy Gardens.

Το πράσινο φως για την ανέγερση του εμπορικού άνοιξε μετά την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. 

Κάποιοι πίσω από την κατασκευή του Mall βλέπουν ευκαιρίες να βρουν τα παιδιά τους δουλειά και να αναβαθμιστεί η περιοχή, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η ανέγερση του εμπορικού θα είναι καταστροφική για την περιοχή τους. 

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ανέγερση του mall για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον γιατί έμμεσα ιδιωτικοποιείται και παραδίδεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα σε ιδιωτικά συμφέροντα. Κατά δεύτερον πιστεύουμε ότι θα αλλοιωθεί με την τοποθέτηση ενός τόσο τεράστιου mall στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, σταδιακά αλλά σίγουρα ο χαρακτήρας της γειτονιάς μας. Θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά την περιοχή και θα καταστρέψει σταδιακά το χαρακτήρα τής κατοικίας που έχει η περιοχή. Είναι μία από τις τελευταίες εναπομείνασες γειτονιές στην Αθήνα. 

» Και τέλος η κατασκευή του mall θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη μαρασμό τις αγορές των όμορων δήμων, δηλαδή του Περιστερίου και του Αιγάλεω. Σε έρευνα των εμπορικών συλλόγων Περιστερίου, Αθήνας, Ίλιον και Αιγάλεω το 2012, διαπιστώθηκε ότι από την ύπαρξη mall στο σημείο θα χαθούν 6.000 θέσεις εργασίας από τους γύρω δήμους», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ματίνα Παπαχριστούδη, που είναι κάτοικος της περιοχής και μέλος του συντονιστικού αγώνα κατά της ανέγερσης του mall και υπέρ της Αναβάθμισης της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Την αντίθεσή του εκφράζει και ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων που με ανακοίνωσή του τον περασμένο Ιούλιο, κάνει λόγο για αλλοίωση του χαρακτήρα των γειτονιών από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τα Σεπόλια και υποστηρίζει ότι η προσέλκυση και άλλων εμπορευματικών χρήσεων μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας, θα φέρει νέα υποβάθμιση.

Άλλοι, ωστόσο, ανυπομονούν για την ανέγερση, όπως η Μαρία Τ. που είναι δικηγόρος και ζει στην περιοχή. «Η γειτονιά μας αυτή τη στιγμή δεν είναι καν στον χάρτη της Αθήνας, θα μπορούσαμε να πούμε. Αν γίνει το mall θα αναβαθμιστεί η περιοχή, θα αποκτήσει άλλη αξία και το αξίζει πραγματικά γιατί είναι μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνταξιούχος, Τάσος Κ. ο οποίος υποστηρίζει ότι μια νέα εμπορική δραστηριότητα τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να ωφελήσει την περιοχή. «Ο γιος μου είναι άνεργος εδώ και δύο χρόνια και ίσως να μπορέσει να βρει κάτι αν έρθει το εμπορικό κέντρο στη γειτονιά μας», τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Και η λαλίστατη σε άλλα Ν.Δ πιεί την νήσαν, αλλά και δικαίως ο Σύριζα κυβερνά.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 12:33

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.