ενημέρωση 10:09, 16 August, 2018

ΚΙΝΑΛ - 2+1 ρεύματα, η αυτονομία του Σταύρου και η μοναξιά της Φώφης

Είναι το πολιτικό συμπέρασμα των ημερών: Ο Σταύρος Θεοδωράκης άρχισε να καταλαβαίνει τη δύναμή του. Συνειδητοποιεί ότι θα είναι περισσότερο χρήσιμος στο κόμμα του και στη χώρα αν συμπράξει στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, αντί να παρακολουθεί τον Νεομητσοτακισμό.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε προβλέψει εγκαίρως ότι το κόμμα με το κακόηχο όνομα Κινάλ δεν έχει προοπτική και πήρε τις αποστάσεις του. Προτιμάει να είναι επικεφαλής του Ποταμιού από «υπάλληλος» της Φώφης.

Δεν θα έβρισκε καλύτερη ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τη θέση του από αυτή που του προσέφερε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδοντας να τον  προσβάλει, με την αντικοινοβουλευτική σαπουνόφουσκα ότι «το Ποτάμι δεν έχει λόγο ύπαρξης». Ενώ τότε που νόμιζε ότι θα πάει μαζί του είχε…

Ο Σταύρος απάντησε με εντυπωσιακά  αντανακλαστικά. Στον Μητσοτάκη; Όχι στη Φώφη. Όσα είπε ενοχλημένος για τον αρχηγό της ΝΔ είχαν σαφές νόημα:  τέλος οι θεωρίες για διάλυση των κομμάτων που συνδέονται με το Κινάλ για να τεθούν όλοι υπό τις διαταγές της και να διορίζει κατά βούληση. Το Ποτάμι ήλθε για να μείνει. 

Η τοποθέτηση Θεοδωράκη ανέδειξε οριστικά τα δύο ρεύματα που διαμορφώθηκαν στη βάση του «νέου» κόμματος-  η οποία ουσιαστικά αποτελεί το άθροισμα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Οι άλλοι δεν υπάρχουν.

Το πιο μαζικό από αυτά τα ρεύματα επιδιώκει να επανέλθει ο χώρος, στη φυσιολογική πορεία του με διακριτή ιδεολογία σοσιαλιστικού φορέα και αντιδεξιό πρόσημο. Να αρχίσει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την  ανασύνταξη της ευρύτερης Δημοκρατικής παράταξης για την αναχαίτιση της Δεξιάς και του Νεομητσοτακισμού.

Αν ως τις εκλογές δεν διαμορφωθούν συνθήκες για τη σύμπραξη με τον  κυβερνών κόμμα -με προοπτική την κυβερνώσα Κεντροαριστερά-  θα ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα για να μην επανέλθει η ΝΔ.

Ουσιαστικά όσοι ανήκουν σ’ αυτό το ρεύμα ακολουθούν το ιδρυτικό τους ένστικτο του ΠΑΣΟΚ. Αφού η Γεννηματά δεν ανοίγει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσουν στις εκλογές τον Τσίπρα- όπως έκανε άλλωστε από το 2012 η συντριπτική πλειοψηφία του χώρου.

Την ίδια στιγμη διακρίνεται ένα εμφανώς μικρότερο ρεύμα που μένει προσχηματικά στο Κινάλ, αλλά έχει αποφασίσει να ψηφίσει τον Μητσοτάκη για τους αντίθετους λόγους: «για να φύγει ο Τσίπρας«. Εμφανώς επηρεασμένο από τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Μερικοί ανάμεσά τους διακινούν ότι έτσι θα υπάρξει «αναδιανομή» στο χώρο.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 17 Μαΐου 2018 12:14

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.