ενημέρωση 5:11, 18 March, 2019

Νέες «ρουκέτες» Φίλη – «Η χώρα μας είναι αποικία χρέους»

Έντονες επικρίσεις προς την κυβέρνηση για τη συνέχιση πολιτικών λιτότητας υπό την πίεση των δανειστών επιφύλασσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, καλώντας παράλληλα το Μαξίμου να προβεί σε περισσότερες «μονομερείς ενέργειες» προς όφελος των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στη μείωση των εισοδημάτων συνταξιούχων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν δεν αφορούν τους ίδιους αλλά διαφορετικούς πολίτες. «Ο φορολογούμενος που θα χάσει από αφορολόγητο και ο συνταξιούχος που θα χάσει από τη σύνταξή του δεν πρόκειται να πάρει τα αντίμετρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, κράτησε αποστάσεις από το Μαξίμου σχετικά με την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι τα πλεονάσματα μέχρι το 2022 θα φεύγουν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση δημόσιου δανεισμού. «Πρόκειται για αφαίρεση ποσού που παράγεται στη χώρα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ανάπτυξη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι χωρίς ρύθμιση χρέους είναι δύσκολο να γίνουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Ακούω ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία σε επιχειρήσεις. Σε ποιες; Τις μεγάλες ή τις μικρές επιχειρήσεις;» διερωτήθηκε σχετικά με την πολιτική μείωσης φόρων που έχει στα «σκαριά» η κυβέρνηση, δείχνοντας ως προτεραιότητα τη μείωση του ΦΠΑ. «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη όταν μειώνουμε τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις από 29% σε 26% και τσακίζουμε αφορολόγητο», είπε.

Ο κ. Φίλης κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να προβεί σε μονομερείς ενέργειες εφόσον το επιτρέπει η οικονομία, ενώ άσκησε κριτική και στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας ως ψευδολογία την κριτική της για το υπερταμείο. «Να είμαστε καθαροί. Το υπερταμείο υπό οποιαδήποτε μορφή και ονομασία συνιστά επισφράγηση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Να διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτής της αντίληψης για αποικία χρέους», τόνισε.

Τέλος, από την κριτική του στην κυβέρνηση δεν έλειψαν και οι φοροαπαλλαγές σε τηλεοπτικούς σταθμούς. «Θα υπάρξουν 70 εκ. ευρώ από την αδειοδότηση. Θα υπάρξει μια μείωση φορολογίας στους ιδιοκτήτες η οποία είναι μεγαλύτερη από τα 70 εκατ. Να δεχτώ ότι αυτό είναι αντάλλαγμα για να πληρώνουν το 2% για να συντηρούνται τα ταμεία των εργαζομένων. Νομίζω, όμως, ότι είναι προκλητικό», υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 12 Ιουνίου 2018 10:24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.