ενημέρωση 9:46, 17 January, 2019

Τα οπιοειδή χάπια σπέρνουν τον θάνατο στις ΗΠΑ

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξήθηκαν αλματωδώς στους σχεδόν 72.000 το 2017 στις ΗΠΑ, εν μέσω της κρίσης των οπιοειδών, η οποία μαίνεται εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από τα αμερικανικά Κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC), 71.568 άνθρωποι υπέκυψαν σε υπερβολική δόση ναρκωτικών πέρυσι, αριθμός που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε κατά πολύ τους θανάτους σε τροχαία, σε βίαια επεισόδια κατά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα, αλλά και εκείνους που οφείλονταν σε αυτοκτονίες.

Ήταν επίσης σημαντικά αυξημένος συγκρινόμενος με τους 67.114 θανάτους από υπερβολική δόση το 2016 (+7%) και τους 54.207 το 2015, σημείωσαν τα CDC.

Οι απολογισμοί των θυμάτων αυξήθηκαν στις 38 από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες. Οι υψηλότεροι καταγράφηκαν στη Φλόριντα, στην Καλιφόρνια, στην Πενσιλβάνια και στο Οχάιο. Όμως οι μεγαλύτερες αυξήσεις ως ποσοστό επί τοις εκατό καταγράφηκαν στη Νεμπράσκα (+33,3%) και στη Βόρεια Καρολίνα (+22,5%).

Η κρίση των οπιοειδών άρχισε να εκδηλώνεται στις αρχές της δεκαετίας του 2010, κι αποδίδεται στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων στην υπερβολική συνταγογράφηση φαρμάκων όπως η οξυκοδόνη και άλλα αναλγητικά. Η υπερσυνταγογράφηση θεωρείται ότι μετέτρεψε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε εξαρτημένους από τις ουσίες αυτές.

Κατόπιν, εξαιτίας του υψηλού κόστους τους, πολλοί στράφηκαν στην ηρωίνη και στη φαιντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές, εξαιρετικά ισχυρό και λιγότερο ακριβό.

Μείωση παραγωγής 6 οπιοειδών θέλει ο Τραμπ

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισηγήθηκε την Πέμπτη να μειωθεί κατά έως και 15% από φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ η παραγωγή των έξι οπιοειδών αναλγητικών τα οποία χρησιμοποιούν περισσότεροι οι τοξικοεξαρτημένοι την επόμενη χρονιά.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) τόνισαν ότι η πρόταση για τη μείωση της παραγωγής των σκευασμάτων αυτών εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ να μειωθεί η συνταγογράφηση οπιοειδών κατά το ένα τρίτο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Τραμπ πιέζει εξάλλου τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να πάει στα δικαστήρια φαρμακευτικές εταιρείες για την κρίση των οπιοειδών.

«Θα ήθελα να γίνει ομοσπονδιακή αγωγή εναντίον αυτών των εταιρειών», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου την Πέμπτη. Δεν κατονόμασε τις εταιρείες.

Η εξάρτηση από τα οπιοειδή –συνταγογραφούμενα αναλγητικά, ηρωίνη, φαιντανύλη– είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο δεν σταματά να διογκώνεται, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC), τα οπιοειδή ενοχοποιούνται για πάνω από 49.000 θανάτους από υπερβολική δόση στη χώρα το 2017.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η DEA ανέφεραν συγκεκριμένα ότι προτείνουν να μειωθούν οι ποσοστώσεις της παραγωγής της οξυκωδόνης, της υδροκωδόνης, της οξυμορφόνης, της διυδρομορφινόνης, της μορφίνης και της φαιντανύλης από 7% μέχρι 15% το 2019.

Έχουν ήδη γίνει εκατοντάδες αγωγές από Πολιτείες, Κομητείες καθώς και δήμους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον εταιρειών που παράγουν οπιοειδή, όπως οι Purdue Pharmaceuticals LP, Endo International Plc, Mallinckrodt Plc και Johnson & Johnson, προκειμένου να λογοδοτήσουν διότι συνέβαλαν σε αυτή την επιδημία.

Καμιά από τις εταιρείες δεν σχολίασε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τον Μάρτιο, ο Τραμπ παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που περιλαμβάνει τη μείωση της συνταγογράφησης οπιοειδών με την επιβολή αλλαγών σε ομοσπονδιακά προγράμματα και τη χρηματοδότηση διαφόρων πρωτοβουλιών, αλλά και την επιβολή βαρύτερων ποινών σε διακινητές ναρκωτικών. Ο Τραμπ πρότεινε παράλληλα να επιβάλλεται η θανατική ποινή σε διακινητές ναρκωτικών, πρόταση πάντως που ελάχιστοι ειδικοί σε θέματα ναρκωτικών και σε νομικά ζητήματα έχουν υποστηρίξει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 19:06

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.