ενημέρωση 4:45, 5 July, 2020

Ασταμάτητο ράλι - Το ράδιο πολυτιμότερο μέταλλο παγκοσμίως είναι πλέον 5 φορές πιο δαπανηρό από το χρυσό

Το εξαιρετικά σπάνιο, αργυρόχρωμο μεταλλικό ρόδιο έχει επεκτείνει την πολυετή ανάπτυξή του, αυξάνοντας το 32% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα και αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από το 2008.

Το μέταλλο που χρησιμοποιείται κυρίως σε αυτοκαταλύτες για αυτοκίνητα αυξήθηκε κατά 225% ετησίως. Έχει συγκεντρώσει 12 φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ τα βασικά προϊόντα, την αυξανόμενη ζήτηση από τον τομέα των αυτοκινήτων. 

"Το ρόδιο υπόκειται σε τρελή μεταβλητότητα" , δήλωσε στο Bloomberg ο Αντόνιο Βερολίνου, επικεφαλής της ανάλυσης και ανάπτυξης της αγοράς στο Νικελίλ Norilsk της Ρωσίας. Η ρωσική εταιρεία εξορύσσεται περίπου το 10% του συνόλου του ροδίου.

RT
© Wikipedia

Οι αυστηρότερες προδιαγραφές για τις εκπομπές αυτοκινήτων οδήγησαν επίσης στην αύξηση των τιμών. Το μέταλλο έχασε $ 8.000 ανά ουγγιά την Παρασκευή, σύμφωνα με την εταιρεία χημικών Johnson Matthey. Ορισμένοι αναλυτές και έμποροι βασικών προϊόντων λένε ότι το μέταλλο θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ των 10.000 δολαρίων που τέθηκε το 2008.

"Ο κύριος οδηγός από τις αρχές Ιανουαρίου ήταν η σωματική ζήτηση από την Ασία, η οποία μπορεί να σχετίζεται και με την αυτοκινητοβιομηχανία",  δήλωσε ο Ανδρέας Δανιήλ, έμπορος στην εταιρεία ραφιναρίσματος Heraeus Holding. "Η αγορά προκάλεσε περισσότερες αγορές και σε μια μη ρυθμιζόμενη αγορά το αποτέλεσμα ήταν τεράστιο, με μια κίνηση των τιμών που φαίνεται μόνο κάθε 10 χρόνια"  , εξήγησε.

Είναι πολύ πιο δύσκολο να επενδύσει κανείς στο ρόδιο από ό, τι σε άλλα πολύτιμα μέταλλα, ενώ δεν διαπραγματεύεται σε χρηματιστήρια. Η αγορά του ρόδιου θεωρείται πολύ περιορισμένη, με τις περισσότερες συμφωνίες μεταξύ προμηθευτών και βιομηχανικών χρηστών.

Το ρόδιο που εξορύσσεται ως παραπροϊόν της πλατίνας και του νικελίου είναι το πιο ακριβό μέταλλο. Για να σας δώσω τη μεγάλη εικόνα, ένας τόνος κρούστας της Γης περιέχει περίπου 0,001 g αυτού του μετάλλου. Το ρόδιο έχει υψηλό σημείο τήξης και καταπληκτική ικανότητα να αντέχει τη διάβρωση. Το μέταλλο χρησιμοποιείται συνήθως για τις ανακλαστικές του ιδιότητες σε αντικείμενα όπως καθρέφτες, προβολείς και κοσμήματα. Είναι πολύτιμο στην αυτοκινητοβιομηχανία ως κρίσιμο συστατικό για τους αυτόματους καταλυτικούς μετατροπείς. Το μέταλλο είναι απαραίτητο τόσο για τους κινητήρες ντίζελ και αερίου. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδίου είναι η Νότια Αφρική, η Ρωσία και ο Καναδάς.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 10:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.