ενημέρωση 8:17, 26 May, 2022

Η Ρωσία αλλάζει θέση σχετικά με την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η άποψη της Μόσχας για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι πλέον παρόμοια με αυτή για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία έχει αλλάξει στάση σχετικά με τις προοπτικές της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι. Η ένταξη τώρα δεν μπορεί να είναι μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, είπε ο διπλωμάτης στο Unherd News σε συνέντευξή του την Πέμπτη.

Αν και αρχικά η Μόσχα δεν ανησυχούσε για τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ κάποια στιγμή, η θέση άλλαξε μετά το ξέσπασμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης και οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν μια εξαιρετικά εχθρική αντιρωσική στάση, εξήγησε ο Polyanskiy.

«Σε αυτό το σημείο δεν ανησυχούσαμε πολύ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η κατάσταση άλλαξε μετά τη δήλωση του κ. Borrell ότι «αυτός ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί στο πεδίο της μάχης» και μετά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο ηγέτης στις παραδόσεις όπλων  [προς Ουκρανία]. Νομίζω ότι η θέση μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα μοιάζει περισσότερο με το ΝΑΤΟ γιατί δεν βλέπουμε μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Η σύγκρουση έχει ήδη κλιμακωθεί μέχρι στιγμής, δεν έχει απομείνει καθόλου χώρος για διπλωματία, παραδέχτηκε ο Polyanskiy. Η έλλειψη εποικοδομητικού διαλόγου, η αδυναμία του Κιέβου να τηρήσει τις υποσχέσεις του και οι δυτικές προσπάθειες για παράταση των εχθροπραξιών συμβάλλουν σε μια τέτοια κατάσταση, εξήγησε.

«Σε αυτό το σημείο, ειλικρινά, δεν βλέπω διπλωματικές δυνατότητες δεδομένης της θέσης της Ουκρανίας, δεδομένης της τροφοδότησης αυτής της σύγκρουσης από τη Δύση. Ως διπλωμάτης, πρέπει να αναγνωρίσω ότι δεν υπάρχει τρόπος για διπλωματία αυτή τη στιγμή», είπε ο Polyanskiy.

Ο διπλωμάτης αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε εκτίμηση για το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η σύγκρουση. «Δεν έχω κρυστάλλινη μπάλα για να προβλέψω τέτοια πράγματα» , είπε.

Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία προσπαθήσει να σταματήσει βάζοντας αέριο στη φωτιά από τις δυτικές χώρες, φυσικά μπορεί να παραταθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν θα άλλαζε ολόκληρο τον ρυθμό της σύγκρουσης, δεν θα εμπόδιζε τη Ρωσία να φτάσει στο στόχοι.

Η Ρωσία επιτέθηκε στο γειτονικό κράτος στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014, και την τελική αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Τα πρωτόκολλα με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας σχεδιάστηκαν για να δώσουν στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.

Το Κρεμλίνο από τότε ζήτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.

Πηγή: RT via the press united

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 13 Μαΐου 2022 07:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.