Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν - Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία πυροδοτούν την παγκόσμια οικονομική κρίση

Η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει οικονομικά τη Ρωσία έχει ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Δύση προκάλεσε μια παγκόσμια οικονομική κρίση και ένα κύμα καταστροφικού πληθωρισμού επιβάλλοντας στη Ρωσία τις πιο αυστηρές κυρώσεις στην πρόσφατη ιστορία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η διαταγή του Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να επιβάλουν σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία και τη ρωσική ελίτ, βήματα που ο αρχηγός του Κρεμλίνου χαρακτηρίζει ως κήρυξη οικονομικού πολέμου.

Οι κυρώσεις της Δύσης, είπε ο Πούτιν, υποδαύλιζαν μια παγκόσμια κρίση που θα έπληττε την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προκαλούσε λιμό σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Η ευθύνη για αυτό βαρύνει εξ ολοκλήρου τις ελίτ των δυτικών χωρών που είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους», είπε ο Πούτιν σε μια τηλεοπτική κυβερνητική συνεδρίαση για την οικονομία.

Ωστόσο, είπε ο Πούτιν, η Ρωσία αντιμετώπιζε την πίεση.

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει με σιγουριά τις εξωτερικές προκλήσεις χάρη τόσο στις υπεύθυνες μακροοικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών όσο και στις συστημικές αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής κυριαρχίας, της τεχνολογικής και της επισιτιστικής ασφάλειας».

Η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει οικονομικά τη Ρωσία – έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικών πόρων στον κόσμο – έχει ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Η Ρωσία θα επιβιώσει

Η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε καλό δρόμο να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 12 τοις εκατό το 2022, τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από τα χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που είδε το Reuters.

Ως παράδειγμα της καλής απόδοσης της Ρωσίας υπό τις κυρώσεις, ο Πούτιν έδειξε την ισχύ του ρουβλίου, λέγοντας ότι είχε γίνει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος.

Το ρούβλι σταθεροποιήθηκε στο 65 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στις αρχές του 2020, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που έπρεπε να επιβάλει η Μόσχα για να θωρακίσει την οικονομία αφού η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, βρισκόταν σε καλό δρόμο να συγκεντρώσει μια δυνητικά ρεκόρ συγκομιδής φέτος.

Ο Πούτιν είπε στους υπουργούς του την Πέμπτη ότι ήθελε να συζητήσει τα βήματα που απαιτούνται για σταθερή οικονομική ανάπτυξη και αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων. Ο πληθωρισμός στη Ρωσία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σημειώσει την υψηλότερη τιμή από το 1999.

Ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ συμφώνησε με τον Πούτιν ότι η οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι σταθερή και ο πληθωρισμός άρχισε να επιβραδύνεται.

Είπε ότι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία είναι οι διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού και η σημαντική μείωση των εισαγωγών.

Πηγή: RT via al jazzera

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 13 Μαΐου 2022 07:45
© Kifisia-Life. All Rights Reserved.