ενημέρωση 3:02, 27 June, 2022

Πνιγμένα στα χρέη νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Τα χειρότερα έπονται, λέει το Bloomberg

Ακόμη χειρότερες μέρες με τους λογαριασμούς ρεύματος και την ακρίβεια προβλέπει το πρακτορείο Bloomberg.

«Το παλιρροιακό κύμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα χτυπήσει με σφοδρότητα στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023 και ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι ο ίδιος: Πολλοί θα πνιγούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 Ήδη όμως στην Ελλάδα είναι πνιγμένα στα χρέη νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 4.000.000 Έλληνες φορολογούμενοι οφείλουν στην Εφορία 113 δισεκατομμύρια, ενώ ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες καθυστερεί την πληρωμή των επαγγελματικών του υποχρεώσεων.

Περιγράφοντας την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, το Bloomberg, την παρομοιάζει με «μια ανερχόμενη παλίρροια, αργή αλλά αδυσώπητη που σε πιάνει απροετοίμαστο και σε κλονίζει συθέμελα».

Όπως συνεχίζει η ανάλυση του Bloomberg: «Έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός πως τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για τα τέλη του 2022 και, ειδικά, για το 2023 έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυξήσεις των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί περίπου κατά 40% τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο και ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου για λίγες μέρες. Από τότε, οι καθημερινές τιμές έχουν υποχωρήσει. Η πτώση είναι παραπλανητική. Στην ηλεκτρική ενέργεια, αυτό που έχει σημασία είναι οι αθροιστικοί μέσοι όροι. Και οι μηνιαίοι μέσοι όροι δίνουν μια ανησυχητική εικόνα».
 
Όπως εξηγεί το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια, μήνες μπροστά, στη χονδρική αγορά για να καθορίσουν το κόστος για τους πελάτες τους. Και έτσι, οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών στο προθεσμιακό συμβόλαιο αποτελούν ουσιαστικά σημαντικές αυξήσεις λιανικής για το επόμενο έτος.

Οι προθεσμιακές τιμές το 2019 κυμαίνονταν γύρω στα 50 ευρώ. Οι γαλλικές προθεσμιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερα από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αριθμός ρεκόρ. Τον Ιανουάριο το ίδιο συμβόλαιο διαπραγματευόταν κάτω από 130 ευρώ η μεγαβατώρα.

 Πνιγμένα στα χρέη νοικοκυριάκαι επιχειρήσεις – Ξεκινούν πλειστηριασμοί

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσοίωνα. Ενδεικτική είναι η εικόνα των βεβαιωμένων οφειλών, καθώς το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην Εφορία, το οποίο οφείλουν πάνω από 4.000.000 φορολογούμενοι, εκτοξεύτηκε στα 113 δισεκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος Μαρτίου ανέρχονταν σε 42,83 δισ. ευρώ από 41 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου, έχοντας αυξηθεί κατά 1,83 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες. Από αυτά, το 1,35 δισ. ευρώ αφορά νέες κύριες οφειλές, ενώ τα υπόλοιπα 459,57 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετα τέλη.

Σε ετήσια βάση, οι οφειλές στο τέλος του 2021 αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,9 δισ. ευρώ αφορά κύριες οφειλές και το 1,6 δισ. ευρώ πρόσθετα τέλη. Στο τέλος Μαρτίου οι συνολικές ρυθμίσεις ήταν 456.973 και αντιστοιχούσαν σε ρυθμισμένο ποσό 4,73 δισ. ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο οι οφειλέτες εργοδότες ήταν 474.610, στα δε τέλη Μαρτίου έφτασαν στους 555.446, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 17%.

Την ίδια ώρα το 60% των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από την άνοδο της τιμής της ενέργειας, ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες καθυστερεί την πληρωμή των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, ενώ το 60% πιστεύει ότι θα κλείσει η επιχείρησή του, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδωσίου.

«Οι επιχειρήσεις πιέζονται γιατί πιέζεται ο καταναλωτής. Το εισόδημα των καταναλωτών τελειώνει στο σούπερ μάρκετ και στην ενέργεια. Άρα δεν μένει κάτι άλλο για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις», τονίζει.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) επανεκκινεί τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών προς τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, που είχαν παγώσει λόγω της πανδημίας, με στόχο έσοδα ύψους 1,19 δισ. ευρώ, στέλνοντας 300.000 ειδοποιητήρια προκειμένου να ενημερωθούν οι οφειλέτες για τις δυνατότητες διακανονισμού των οφειλών τους σε έως 12 μήνες.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 25 Μαΐου 2022 10:48

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.