ενημέρωση 3:02, 27 June, 2022

"go fu.. yourselfs" λέει το γραφείο του Zelensky στους δυτικούς αξιωματούχους

Ο προεδρικός σύμβουλος χαρακτήρισε τους Δυτικούς που προτρέπουν για παραχωρήσεις στο όνομα της ειρήνης «χαζούς μάγους»

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Αλεξέι Αρέστοβιτς κατέφυγε σε άσεμνες λέξεις για να επικρίνει όσους στη Δύση προέτρεπαν το Κίεβο να παραχωρήσει μέρος της επικράτειας της χώρας στη Ρωσία για χάρη της ειρήνης.

«Πηγαίνετε με τέτοιες προτάσεις, βλάκες, για να ανταλλάξετε λίγο την ουκρανική επικράτεια! Είσαι τρελός; Τα παιδιά μας πεθαίνουν, οι στρατιώτες σταματούν τις οβίδες με τα ίδια τους τα σώματα και μας λένε πώς να θυσιάσουμε τα εδάφη μας. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», είπε ο Αρέστοβιτς σε συνέντευξή του την Τετάρτη.

Ο Αρέστοβιτς επέκρινε τη λογική των «μπουκωμένων» φωνών που ενθαρρύνουν την Ουκρανία «να περιορίσει την όρεξή της» και να δώσει στη Ρωσία τα εδάφη που υποτίθεται ότι θέλει, καθώς τέτοιες παραχωρήσεις θα επέτρεπαν στο Κίεβο να «εγκαταστήσει μια συνολική ειρήνη και να επιστρέψει στις δουλειές ως συνήθως».

Ένας άλλος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, μετέβη στο Telegram την Τετάρτη για να απευθυνθεί στους «φιλορώσους λομπίστες στην  Ευρώπη».

«Δεν πουλάμε τους πολίτες, τα εδάφη ή την κυριαρχία μας. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή. Η ουκρανική κοινωνία έχει πληρώσει ένα τρομερό τίμημα και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση – καμία κυβέρνηση και καμία χώρα», είπε ο Podoliak, προσθέτοντας ότι όποιος ζητήσει τέτοιους συμβιβασμούς θα λάβει «μια απάντηση αρχών» από το Κίεβο.

Αν και κανείς δεν θέλει μια μακρά στρατιωτική δράση ή μια επισιτιστική κρίση, «ο συντομότερος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι με όπλα, κυρώσεις και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Podoliak.

«Οι Ουκρανοί υπερασπίστηκαν το Κίεβο, απελευθέρωσαν τρεις περιοχές και ολοκληρώνουν την απελευθέρωση της τέταρτης. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι μας προσφέρουν να δώσουμε στη Ρωσία την ανατολή και το νότο. Ευχαριστώ για τη συμβουλή, αλλά μάλλον θα πάρουμε τα όπλα»,  ισχυρίστηκε ο σύμβουλος.

Οι δηλώσεις από τον Arestovich και τον Podoliak έρχονται μετά την ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ  στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τη Δευτέρα. Ο Κίσινγκερ προέτρεψε την Ουκρανία να συνάψει ειρήνη γρήγορα και να επιδιώξει την επιστροφή στην κατάσταση που ήταν πριν από τον Φεβρουάριο.

Η Ουκρανία έχει επιμείνει στο παρελθόν ότι δεν θα συμφωνούσε σε καμία ειρηνευτική πρόταση που δεν σέβεται τα προ του 2014 σύνορά της.

Η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι η ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και το καθεστώς της Κριμαίας ως ρωσικής περιοχής, δεν είναι προς συζήτηση. 

Η Ρωσία επιτέθηκε στο γειτονικό κράτος στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014, και την τελική αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Τα πρωτόκολλα με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας σχεδιάστηκαν για να δώσουν στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.

Το Κρεμλίνο από τότε ζήτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.

Πηγή: RT via the press united

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 26 Μαΐου 2022 08:59

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.