ενημέρωση 7:11, 24 March, 2019

Facebook - Είναι γέρος ο σκύλος για να μάθει νέα κόλπα;

Αν αναρωτιέται κανείς τι πρέπει να κάνει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο Facebook μετά την χειραγώγηση 87 εκατομμυρίων λογαριασμών χρηστών από την Cambridge Analytica, θέτει το λάθος ερώτημα, γράφει στους New York Times ο Τιμ Γου, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και αρθρογράφος της εφημερίδας. «Η σωστή ερώτηση είναι: τι θα  γίνει μετά το Facebook;»

Κατά τον Γου, αντί να αποδεχθεί κανείς το μονοπώλιο του Facebook, θα πρέπει να ελπίσει σε μια νέα γενιά μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα οποία θα διαχειρίζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. «Το Facebook δεν θα γίνει ποτέ τέτοιο είδος πλατφόρμας», λέει.

«Κάθε επιχείρηση έχει το ιδρυτικό της DNA και οι πραγματικές αλλαγές είναι σπάνιες, ειδικά αν παραμένει υπεύθυνος ο ίδιος επικεφαλής. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για ένα διαρθρωτικό και κεντρικό πρόβλημα, μια προβλέψιμη συνέπεια ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού μοντέλου».

Ο διάδοχος δεν μπορεί να είναι ένας άλλος κάτοχος δεδομένων, όπως το Google Plus, επειδή «ένα μοντέλο που βασίζεται στα δεδομένα είναι ασύμβατο με ένα μοντέλο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη».

Το «ιδρυτικό DNA», με άλλα λόγια, πρέπει να είναι η προστασία της ιδιωτικότητας. Οι χρήστες θα μπορούσαν να πληρώσουν ένα μικρό τέλος – κάτι σαν 0,99 δολάρια το μήνα.

Και η νέα πλατφόρμα θα μπορούσε να είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία όπως το Wikimedia, όπως και θα μπορούσαν να εργαστούν σε αυτήν πρώην εργαζόμενοι στο Facebook, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται ήδη στο Κέντρο Ανθρώπινης Τεχνολογίας, μια μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επιδιώκει να αλλάξει την κουλτούρα της Silicon Valley.

Είναι να σαν να αναζητάς την ουτοπία στα σόσιαλ μίντια. Αλλά αξίζει τον κόπο.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 10 Απριλίου 2018 13:01

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.