ενημέρωση 4:59, 21 May, 2019

Google+ - τέλος μετά από διαρροή προσωπικών δεδομένων

Η Google αναγκάστηκε να διακόψει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Google+ καθώς, όπως έγινε γνωστό, διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών εξαιτίας δυσλειτουργίας του λογισμικό της.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε και διορθώθηκε, όμως η αποκάλυψη της είδησης από τη WSJ ανάγκασε τον αμερικανικό κολοσσό να τερματίσει το αρχικά φιλόδοξο εγχείρημα που δεν κατάφερε να βρει απήχηση στους χρήστες.

Το θέμα αποκάλυψε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και εσωτερικά έγγραφα. Η Alphabet, θυγατρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε ότι έως και 500.000 λογαριασμοί χρηστών του Google+ ενδεχομένως να επηρεάστηκαν από έναν ιό που ίσως να εξέθεσε τα δεδομένα τους σε εξωτερικούς προγραμματιστές.

Μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα η εταιρεία αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία της υπηρεσίας, προσπαθώντας να παράλληλα να υποβαθμίσει τη διαρροή των δεδομένων κρίνοντας πως «δεν ήταν αρκετά σοβαρό για να ενημερώσει το κοινό».

Η Google επέλεξε να μην αποκαλύψει το πρόβλημα κυρίως λόγω φόβων ρυθμιστικών ελέγχων, ανέφερε η WSJ στο δημοσίευμά της.

Το Google+ κυκλοφόρησε το 2011 σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το Facebook χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς οι χρήστες του διαδικτύου τού γύρισαν την πλάτη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα η δυσλειτουργία του λογισμικού στην πλατφόρμα έδωσε σε εξωτερικούς προγραμματιστές δυνητική πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα χρηστών Google+ με τα κενά ασφαλείας να παρατηρούνται μέχρι και τον Μάρτιο του 2018, όταν οι προγραμματιστές της εταιρείας εντόπισαν και διόρθωσαν το πρόβλημα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal.

«Δεν βρήκαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι κάποιος προγραμματιστής είχε γνώση αυτού του ιού ή κατάχρησης του API και δεν εντοπίσαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο κατάχρησης δεδομένων προφίλ», ανέφερε η Google.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκριτης WSJ, ένα υπόμνημα που προετοίμασαν η νομική υπηρεσία και στελέχη της εταιρείας έφτασε μέχρι τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη.

Το υπόμνημα προειδοποιούσε ότι η αποκάλυψη του ζητήματος πιθανώς να προκαλέσει «άμεσο ρυθμιστικό συμφέρον» και να εγείρει συγκρίσεις με τη διαρροή δεδομένων χρηστών του Facebook.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 11:25

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.