ενημέρωση 5:45, 21 January, 2018

Σύντομα στα πιάτα μας το… θαλασσινό ρύζι

Καλλιεργήθηκαν με επιτυχία στην Κίνα νέες ποικιλίες ρυζιού που αναπτύσσονται μέσα σε θαλασσινό νερό. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής και στην παροχή τροφής σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους

Ερευνητές στην Κίνα κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες ρυζιού οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε θαλασσινό νερό γεγονός που αναμένεται να επιτρέψει την αύξηση της παραγωγής του ρυζιού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτό το «θαλασσινό ρύζι» μπορεί να αποτελέσει τροφή για περίπου 200 εκατ. ανθρώπους. Η προσπάθεια δημιουργίας ρυζιού που θα αναπτύσσεται στο θαλασσινό νερό δεν είναι καινούργια. Επί δεκαετίες προσπαθούν οι επιστήμονες να τα καταφέρουν αλλά όπως φαίνεται επιτέλους ο στόχος επετεύχθη.

Ομάδα ερευνητών καλλιέργησε σε ένα μεγάλο χωράφι δίπλα στην Κίτρινη Θάλασσα 200 διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού. Επικεφαλής των ερευνητών είναι ο 87χρονος Γιουάν Λονγκπίνγκ που έχει αφιερώσει την ζωή του στην ανάπτυξη ποικιλιών ρυζιού που μπορούν να αναπτυχθούν σε διαφορετικών ειδών περιβάλλοντα.

Δείτε βίντεο για την καλλιέργεια του θαλασσινού ρυζιού:

Οι ερευνητές πότιζαν το χωράφι με το νερό της θάλασσας για να διαπιστώσουν ποιές από αυτές θα αναπτυχθούν σωστά σε αυτό το υψηλής αλατότητας περιβάλλον. Οι ερευνητές ευελπιστούσαν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να παραχθούν 4,5 τόνοι ρυζιού ανά δέκα στρέμματα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Independent τελικά η παραγωγή έφθασε τους 9,3 τόνους ανά δέκα στρέμματα.

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες μας» δήλωσε ο Λιου Σιπίνγκ, του Πανεπιστημίου Γιανγκτζού μέλος της ερευνητικής ομάδας. Υπάρχουν περίπου ένα εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην Κίνα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργειες εξαιτίας των υψηλών επιπέδων αλατότητας που διαθέτουν. Ετσι η δημιουργία αυτών των νέων ποικιλιών ρυζιού θα επιτρέψει την χρήση αυτών των περιοχών ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο επικεφαλής των ερευνητών  Γιουάν Λονγκπίνγκ εξετάζει το χωράφι στο οποίο έχει καλλιεργηθεί το θαλασσινό ρύζι
Ο επικεφαλής των ερευνητών  Γιουάν Λονγκπίνγκ εξετάζει το χωράφι στο οποίο έχει καλλιεργηθεί το θαλασσινό ρύζι

Αν μόλις το ένα δέκατο αυτών των περιοχών χρησιμοποιηθεί για καλλιέργεια ρυζιού, η παραγωγή στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 20%, με αυτές τις έξτρα ποσότητες να είναι αρκετές για να… ταΐσουν περί τα 200 εκατ. άτομα. Προς το παρόν οι τιμές του θαλασσινού ρυζιού είναι πολύ αυξημένες, οκτώ φορές μεγαλύτερες από εκείνες των συμβατικών ποικιλιών. Ομως το θαλασσινό ρύζι περιέχει περισσότερα θρεπτικά και άλλα ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά από το συμβατικό ρύζι όπως για παράδειγμα, περισσότερο ασβέστιο. Επιπλέον όσοι το έχουν δοκιμάσει υποστηρίζουν ότι έχει ανώτερη υφή και γεύση από το συμβατικό ρύζι.

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 10:47

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.