ενημέρωση 5:53, 16 November, 2018

ο βήχας

   Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

O βήχας συγκαταλέγεται στα φυσιολογικά αντανακλαστικά του οργανισμού που έχει ως στόχο την απομάκρυνση ιών μικροβίων ξένων ουσιών και βλέννας από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς του σώματος. Η καταστολή του βήχα δεν πρέπει να επιδιώκεται  στις περισσότερες περιπτώσεις λοιμώξεων διότι με τον βήχα εκχέονται προς τα έξω επικίνδυνα φλεγμονώδη στοιχεία και εμποδίζεται η επέκταση της λοίμωξης σε πολλαπλά σημεία του σώματος.  Ενίοτε ωστόσο, ο βήχας είναι αρκετά σοβαρός ώστε να κινδυνεύει να εμποδίσει την αναπνοή και να προκαλέσει εμετό, συγκοπτική κρίση, ρήξη πνευμονικής κυψελίδας, κάταγμα πλευρών. Ορισμένες φορές είναι τόσο βασανιστικός που προκαλεί ενούρηση.

Ο βήχας είναι περιστασιακό σύμπτωμα σε φυσιολογικά άτομα. Κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου και του Χειμώνα ο βήχας είναι ιδιαίτερα συχνός λόγω των λοιμώξεων. Στις απλές ιογενείς λοιμώξεις ο βήχας διαρκεί λίγο ακολουθώντας τον κύκλο της ίωσης.

Ο χρόνιος βήχας που επιμένει οφείλεται συχνά σε παθολογική βλάβη η βαρύτητα της οποίας ποικίλλει. Νοσήματα και καταστάσεις που συχνά αποτελούν την αιτία του χρόνιου βήχα είναι (αναφέρονται ενδεικτικά):

Οι χρόνιες λοιμώξεις

Οι αλλεργίες

Η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η βρογχεκτασία

Η πνευμονική ίνωση

Το εμφύσημα

Η συγκοπή

Η λαρυγγίτιδα

Ο καρκίνος του πνεύμονα

Φάρμακα 

Οι νευρομυϊκές παθήσεις

Τα πεπτικά προβλήματα

Οι βλάβες από το κάπνισμα

Ο καρκίνος

Τα καρδιακά νοσήματα

Τα αποστήματα

Τα ανευρύσματα

Παθήσεις θυρεοειδούς

Ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις που αφορούν τον βήχα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο κοινό, με αποτέλεσμα να υιοθετούνται συχνά στάσεις και πρακτικές προβληματικές για την υγεία.

Οι συνηθέστερες αυτές λανθασμένες αντιλήψεις είναι:

1.     Ο βήχας, όταν εμφανίζεται οξέως, οφείλεται πάντα σε κοινούς ιούς και μικρόβια.

Παρά το γεγονός ότι, οι κοινές λοιμώξεις αποτελούν το πιο σύνηθες αίτιο βήχα, δεν είναι το μόνο αίτιο οξέως εμφανιζόμενου βήχα. Άλλα αίτια οξέως εμφανιζόμενου βήχα είναι το stress, η αλλεργία, η δυσπεψία,  η καρδιακή βλάβη, η οξεία ασθματική κρίση, η εισρόφηση ξένου σώματος.

2.     Ο χρόνιος βήχας που εμφανίζεται σε άτομα που καπνίζουν, έχει ως αίτιο το κάπνισμα.

Το κάπνισμα αποτελεί το πιο κοινό αίτιο του χρόνιου βήχα του καπνιστή. Ωστόσο πιο σοβαρά νοσήματα που συνδέονται ή όχι με το κάπνισμα πρέπει να αποκλειστούν στις περιπτώσεις του χρόνιου βήχα, όπως χρόνιες λοιμώξεις, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, βρογχίτιδα, καρκινώματα, αλλεργία, νοσήματα πεπτικού συστήματος, καρδιακά νοσήματα, αποστήματα, ανευρύσματα.

3.     Η χρήση αντιβηχικών ή αντιβιοτικών είναι απαραίτητη στον βήχα.

Η κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας αντιβηχικών σκευασμάτων που καταστέλλουν το ανατανακλαστικό του βήχα είναι συνήθης σε λοιμώξεις. Με τον τρόπο όμως αυτό παρακωλύεται η διαδικασία της απόχρεμψης που είναι ζωτικής σημασίας στις περισσότερες περιπτώσεις. Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών είναι επίσης συχνή και μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικά μικρόβια ή επιδείνωση του βήχα από έκλυση αλλεργικών εκδηλώσεων.

Κατά την διάρκεια του συνήθους βήχα των λοιμώξεων, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει την έκθεση σε καπνό ή ρύπους, να μεριμνά για την επαρκή πρόσληψη νερού το οποίο συντελεί στην ομαλή ρευστοποίηση και απομάκρυνση των εκκρίσεων , να αποφεύγει  τις ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά γεύματα (κρύα-καυτά), να αποφεύγει τα πικάντικα λιπαρά γεύματα και το αλκοόλ.

Τρόφιμα που διευκολύνουν την ανάρρωση κατά την διάρκεια του βήχα των απλών λοιμώξεων, εφόσον ο ασθενής δεν έχει αντίστοιχες δυσανεξίες ή σχετικές αντενδείξεις είναι:

Το μέλι : Το μέλι έχει καταπραυντική δράση στον βήχα. Συνηθίστε να τρώτε ένα κουταλάκι γλυκού μέλι κατά την διάρκεια των αναπνευστικών ιώσεων.

Το κεφίρ Τα προβιοτικά που περιέχονται στο κεφίρ αποφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ενώ δεν ανακουφίζουν άμεσα από το βήχα, συντελούν στην ισορροπία της γαστρεντερικής χλωρίδας. Αυτή η ισορροπία είναι απαραίτητη για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλο το σώμα.

Φαρμακευτικά βότανα με χαρακτηριστικούς εκπρόσωπους το τσάι, τον δίκταμο, τη μέντα, το φασκόμηλο, την αλθαία έχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες που μειώνουν την ένταση της φλεγμονής στις κοινές ιώσεις.  

 Όταν ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό έντονη απόχρεμψη αιμόπτυση είναι έντονος ή επιμένει η σωστή παθολογική εξέταση από έμπειρο παθολόγο είναι απαραίτητη για το ενδεχόμενο επιπλοκής ή επέκτασης της λοίμωξης. 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 11:26

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.