ενημέρωση 10:33, 18 August, 2018

Sentinel 5P - ο δορυφόρος που παρακολουθεί την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο δορυφόρος Sentinel 5P ξεκίνησε την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας εντοπίζοντας τα σημεία που η μόλυνση χτυπάει... κόκκινο

Τέθηκε σε τροχιά πριν από ένα μήνα και αν και θα χρειαστούν μερικοί ακόμη μήνες μέχρι να ρυθμιστούν στην εντέλεια όλα τα όργανά του, ο δορυφόρος  Sentinel 5P άρχισε να κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις για τις οποίες κατασκευάστηκε. Ο δορυφόρος αποτελεί μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής αποστολής Copernicus που θα παρακολουθεί την ατμόσφαιρα της Γης.

Το πρόγραμμα Copernicus αποτελεί συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. To πρόγραμμα βασίζεται σε μια οικογένεια δορυφόρων που ονομάστηκαν Sentinel και θα παρέχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και την υποστήριξη δραστηριοτήτων πολιτικής ασφάλειας.

Ο Sentinel 5P θα χαρτογραφήσει ένα πλήθος στοιχείων όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, τη φορμαλδεΰδη, το διοξείδιο του θείου, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αερολύματα – τα οποία επηρεάζουν τον αέρα που αναπνέουμε και συνεπώς την υγεία μας, καθώς και το κλίμα μας.

«Η παρουσία του Sentinel-5P σε τροχιά θα μας δώσει καθημερινές και σφαιρικές απόψεις της ατμόσφαιράς μας, με ακρίβεια που δεν είχαμε ποτέ»τονίζει ο Τζόσεφ Ασκμπάχερ Διευθυντής Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης στην ESA.

Στον χάρτη καταγράφεται η παρουσία του διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Ευρώπης στις 22 Νοεμβρίου. Κάτω δεξιά στην εικόνα υπάρχει μια μπάρα που δείχνει μέσω των χρωματικών αλλαγών τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε περιοχή. Credit: Copernicus Sentinel data (2017) - ESA/SRON
Στον χάρτη καταγράφεται η παρουσία του διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Ευρώπης στις 22 Νοεμβρίου. Κάτω δεξιά στην εικόνα υπάρχει μια μπάρα που δείχνει μέσω των χρωματικών αλλαγών τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε περιοχή. (φωτό: Copernicus Sentinel data, 2017 – ESA/SRON)

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο Sentinel 5P χαρτογράφησε την έντονη παρουσία τού διοξειδίου του αζώτου σε περιοχές που υπάρχουν εργοστάσια αλλά και στον αέρα μεγαλουπόλεων που οι δρόμοι τους είναι πάντοτε μποτιλιαρισμένοι. Ο δορυφόρος κατέγραψε και τη σκόνη αλλά και τα τοξικά αέρια που εκτοξεύει το ηφαίστειο Agung στο Μπαλί που έχει τις τελευταίες μέρες έντονη δραστηριότητα και μοιάζει έτοιμο να εκραγεί.

Στον χάρτη με ερυθρό χρώμα σημειώνεται η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Είναι εμφανές ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο Νότιο Ημισφαίριο του πλανήτη. Αυτό σύμφωνα με τα στελέχη της αποστολής του Sentinel 5P οφείλεται στην καύση βιομάζας σε περιοχές όπως ο Αμαζόνιος, η Κεντρική Αφρική, η Μαδαγασκάρη και η Κίνα ενώ πρόβλημα υπάρχει και στην Αυστραλία. Credit: Copernicus Sentinel data (2017) - ESA/SRON
Στον χάρτη με ερυθρό χρώμα σημειώνεται η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Είναι εμφανές ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο Νότιο Ημισφαίριο του πλανήτη. Αυτό σύμφωνα με τα στελέχη της αποστολής του Sentinel 5P οφείλεται στην καύση βιομάζας σε περιοχές όπως ο Αμαζόνιος, η Κεντρική Αφρική, η Μαδαγασκάρη και η Κίνα ενώ πρόβλημα υπάρχει και στην Αυστραλία. (φωτό: Copernicus Sentinel data, 2017 – ESA/SRON)

«Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα αρχίσαμε να λαμβάνουμε δεδομένα από τον δορυφόρο. Είναι εντυπωσιακή η αύξηση των δυνατοτήτων που έχουμε στην διάθεση μας πλέον σε σχέση με το παρελθόν. Μέσα σε μια εβδομάδα λάβαμε από τον Sentinel 5P περισσότερα δεδομένα από όσα είχαμε λάβει τα προηγούμενα χρόνια από διάφορες ανάλογες αποστολές»δήλωσε στο BBC o Πέπιτζν Βιφκάιντ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της αποστολής.

Δείτε ένα βίντεο για τον δορυφόρο και τις πρώτες εικόνες που κατέγραψε από την μόλυνση της ατμόσφαιρας:

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 12:05

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.