ενημέρωση 5:18, 14 November, 2018

Ποιες τροφές αποσπούν την προσοχή μας;

Κάποια τρόφιμα δεν έχουν χαρακτηριστεί αδίκως «πειρασμοί» αφού αμερικανικό πείραμα τεκμηριώνει ότι είναι ικανά να μας αποσπάσουν την προσοχή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Psychonomic Bulletin and Review.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη απέδειξαν ότι οι εικόνες τροφίμων που χαρακτηρίζονται ως "junk food" αποσπούν την προσοχή περισσότερο απ' ότι τα υγιεινά τρόφιμα. Επίσης διαπίστωσαν ότι αρκούν μερικά γεύματα για να χάσουν τα «κακά» τρόφιμα την ελκυστικότητά τους. 

«Θέλαμε να δούμε αν οι εικόνες τροφίμων ειδικά αυτών με πολλά λιπαρά και θερμίδες, θα αποσπάσουν την προσοχή ατόμων που έπρεπε να διεκπεραιώσουν μια απαιτητική εργασία», εξηγεί ο Χαουαρντ Εγκεθ, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και εις εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι επιστήμονες έδειξαν σε 18 εθελοντές εικόνες διαφόρων τροφίμων και παρατήρησαν ότι «τα καρότα και τα μήλα επιβράδυναν την διεκπεραίωση της εργασίας που είχαν αναλάβει να κάνουν. Επίσης, το ίδιο συνέβη όταν είδαν ποδήλατα. Αλλά όταν τους δείξαμε κέικ σοκολάτας και χοτ-ντογκς, τότε επιβράδυναν δύο φορές περισσότερο», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα με άλλη ομάδα 18 εθελοντών αφού πρώτα τους είχαν προσφέρει δύο μικρές μπάρες σοκολάτας. Αυτή τη φορά, παρατήρησαν ότι εικόνες των λιπαρών και πλούσιων σε θερμίδες τροφίμων δεν αποσπούσαν περισσότερο την προσοχή των εθελοντών απ' ότι τα υγιεινά τρόφιμα και τα μη διατροφικά αντικείμενα. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι δεν πρέπει να ψωνίζουμε όταν πεινάμε διότι ενδεχομένως να κάνουμε λανθασμένες επιλογές, όπως επίσης και ότι πράγματι τα παχυντικά τρόφιμα υποσυνείδητα μας ελκύουν περισσότερο. 

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 12:14

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.