ενημέρωση 5:18, 14 November, 2018

Unicef - η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί 17 εκατ. βρέφη

Περίπου 17 εκατομμύρια βρέφη, παγκοσμίως, ζουν σε περιοχές στις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνάει κατά έξι φορές τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πνευμόνων και του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με την UNICEF.

Η πλειονότητα των βρεφών αυτών (πάνω από 12 εκατομμύρια) ζουν στη Νότια Ασία.

Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση, «οποιαδήποτε μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεπερνά το συνιστώμενο όριο είναι δυνητικά επιβλαβής για τα παιδιά και ο κίνδυνος αυξάνεται όσο επιδεινώνεται η ρύπανση».

Ο διευθυντής της UNICEF, Άνθονι Λέικ, επισημαίνει ότι «οι ρύποι δεν βλάπτουν μόνον τους πνεύμονες των βρεφών, που βρίσκονται σε ανάπτυξη, μπορούν να βλάψουν μόνιμα τους εγκεφάλους τους που βρίσκονται επίσης σε ανάπτυξη και ως εκ τούτου το μέλλον τους».

Και υπενθυμίζει ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συσχετιστεί άμεσα με το άσθμα, την πνευμονία, την βρογχίτιδα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις».

Πάντως ο Νίκολας Ρις, συντάκτης της έκθεσης, με δηλώσεις του στο Thomson Reuters Foundation διευκρινίζει ότι «τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τη σχέση που έχει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου δεν είναι ακόμη οριστικά, αλλά η ραγδαία αύξηση των στοιχείων που έχουν οι επιστήμονες δείχνει ότι υπάρχει "οπωσδήποτε λόγος ανησυχίας"».

«Η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ικανότητα μάθησης και την ανάπτυξή του και για να "μπορεί να κάνει ο,τιδήποτε φιλοδοξεί και θέλει στη ζωή του"», προσθέτει.

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «δίνουμε μεγάλη προσοχή στο να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά έχουν μια καλής ποιότητας εκπαίδευση, αλλά εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους».

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 13:05

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.