ενημέρωση 7:21, 25 September, 2018

Κινδυνεύουν από έμφραγμα οι γυναίκες με κοιλιακή παχυσαρκία

Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία, δηλαδή η συσσώρευση κιλών στον κορμό και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, αυξάνει τον κίνδυνο της γυναίκας να υποστεί έμφραγμα περισσότερο από την γενκευμένη παχυσαρκία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Ενώ η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάγματος σε άνδρες και γυναίκες, οι τελευταίες με αυξημένη περίμετρο της μέσης και αναλογία μέσης-ισχίων τείνουν να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με τους άνδρες με τον ίδιο σωματότυπο, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μελετώντας την κατανομή του λιπώδους ιστού στο σώμα, ειδικά στις γυναίκες, μπορούμε να υπολογίσουμε τον κίνδυνο εμφράγματος καλύτερα απ' ότι με άλλες παραμέτρους, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος», εξηγ3εί ο επικεφαλής ερευνητής Σέιν Πήτερς. 

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 500.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 40-69 ετών, που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για επτά χρόνια. 

Η αναλογία μέσης-ισχίων και η περίμετρος της μέσης, αντίστοιχα, ήταν 15% και 7% πιο πολύ σχετιζόμενες παράμετροι με τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες, παρά στους άνδρες. 

Επίσης, συγκριτικά με τον ΔΜΣ, η αναλογία μέσης ισχίων ήταν 18% ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης εμφράγματος στις γυναίκες και 6% ισχυρότερος στους άνδρες. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 40% των γυναικών παγκοσμίως είναι υπέρβαρες και το 15% παχύσαρκες. 

Η παχυσαρκία εκτός από τον κίνδυνο εμφράγματος συνεπάγεται και αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, διαβήτη και μερικών μορφών καρκίνου. 

Σε επόμενες μελέτες θα καθοριστεί τι διαφοροποιεί τις γυναίκες από τους άνδρες ως προς την αποθήκευση του λίπους στο σώμα και «πως αυτό επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων αλλά και τους υποκείμενους μηχανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό παρεμβάσεων βάσει φύλου για την αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας», εξηγεί ο ερευνητής. 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 11:11

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.