ενημέρωση 1:23, 20 March, 2019

Μπιλ Γκέιτς - «Μη φοβάστε τη γενετική επεξεργασία»

Η τεχνική CRISPRe, ή «το copy-paste του DNA», ίσως αποτελεί την πιο «διχαστική» τεχνολογία αυτή τη στιγμή: καταστροφολόγοι ενάντια στους ενθουσιώδεις, κινδυνολόγοι ενάντια στους αισιόδοξους. Ανάμεσα στους τελευταίους είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, που καταθέτει στο Foreign Affairs την ελπίδα του για έναν καλύτερο κόσμο χάρη στην CRISPRe.

Εκεί εξηγεί πόσο αυτή η τεχνική (η οποία, αν την περιγράψουμε με έναν κάπως χονδροειδή τρόπο, επιτρέπει να διορθώνει και να επανατοποθετεί τις αλληλουχίες DNA) θα μπορούσε να ωφελήσει την ανθρωπότητα.

Από τις γενετικά τροποποιημένες κότες και αγελάδες, ώστε να παράγουν περισσότερα αυγά και γάλα ακόμη και σε θερμά κλίματα, στα δημητριακά και σε άλλες «βελτιωμένες» καλλιέργειες για τον ίδιο σκοπό (η Αφρική, υπενθυμίζει ο Γκέιτς, χρειάζεται απεγνωσμένα να βελτιώσει τη γεωργική παραγωγή, διότι το 2050 θα έχει 2,5 δισεκατομμύρια κατοίκους), μέχρι τα «τροποποιημένα» κουνούπια για να αποφευχθεί η μετάδοση της ελονοσίας, του δάγκειου πυρετού ή του ιού Ζίκα.

Ενα σενάριο που, σε εκείνους που νιώθουν ένα ρίγος τρόμου στην ίδια την αναφορά των γενετικών τροποποιήσεων, θα φαίνεται ως το πιο εφιαλτικό όνειρο.

Στην προσπάθεια να τους καθησυχάσει, ο Γκέιτς προτείνει «οι διεθνείς οργανισμοί, και κυρίως οι επιστήμονες, να βοηθήσουν στην καθιέρωση παγκόσμιων κανόνων» αποτρέποντας μια Αγρια Δύση διαφορετικών ορίων σε κάθε χώρα.

Και αν είναι αλήθεια ότι οι αμφιβολίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τις κακές χρήσεις του CRISPRe είναι δικαιολογημένες, ο Γκέιτς καλεί να μην αδιαφορήσουμε, όμως, και για τις επιπτώσεις της μη χρήσης του: «Τα οφέλη από τις νέες τεχνολογίες δεν θα πρέπει να προορίζονται μόνο για όσους ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες.

Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την εκμετάλλευσή τους ή όχι. Χρησιμοποιούμενη με υπεύθυνο τρόπο, η γενετική επεξεργασία έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές και να δώσει στα εκατομμύρια των ανθρώπων την ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Θα ήταν τραγωδία να μην εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία».

Εμείς μαζί του.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 13 Απριλίου 2018 11:36

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.