ενημέρωση 1:23, 20 March, 2019

ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ - ΑΙΤΙΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΗΠΑΤΟΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

   Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Το ήπαρ αποτελεί το χημικό εργοστάσιο του ανθρώπινου οργανισμού. Παράγει πολλά ένζυμα και χημικές ουσίες ενώ μετατρέπει βλαπτικές ουσίες σε αβλαβή προϊόντα συντελώντας στην απομάκρυνση επικίνδυνων τοξινών από το σώμα.

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση, χαρακτηρίζεται από εναπόθεση λίπους στο ήπαρ που δεν έχει ως αίτιο το αλκοόλ και είναι από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν αλλοίωση της ομαλής βιοσυνθετικής και αποτοξινωτικής λειτουργίας του ήπατος, ελάττωση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος, διατάραξη της ικανότητας του σώματος να αμύνεται έναντι τοξινών και βλαπτικών παραγόντων. Οι πάσχοντες ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από διαβήτη, καρδιαγγειακά επεισόδια, καρκινώματα, σύνδρομα κόπωσης, κίρρωση ήπατος. Ο συνολικός κίνδυνος είναι σημαντικά αυξημένος όταν το συσσωρευμένο λίπος προκαλέσει φλεγμονή στεατοηπατίτιδα ή ίνωση. Η λιπώδης διήθηση αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη σύγχρονα χρόνια νοσήματα μάστιγες, με εκτιμώμενο παγκόσμιο επιπολασμό 25% στους ενήλικες και περίπου 10% στα παιδιά. Η παράλληλη προσβολή των πασχόντων από μεταβολικό σύνδρομο, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη, παχυσαρκία είναι συχνή και ανησυχητική. Η απομάκρυνση από παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα, η αυξημένη επίπτωση της παχυσαρκίας που εγκαθίσταται πλέον από την παιδική ηλικία, η ευρεία διάδοση απισχναντικών διαιτητικών προγραμμάτων αμφιβόλου ποιότητας με επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις βάρους (δίαιτες «γιο-γιο») είναι τα κύρια αίτια της αύξησης της συχνότητας της νόσου και των επιπλοκών της.

Αν και πολλοί χρήστες αλκοόλ με λιπώδη διήθηση συχνά πάσχουν από συνδυασμό αλκοολικής και μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης, η αμιγής διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης προϋποθέτει η ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ να είναι μικρότερη από 20 g ημερησίως για τις γυναίκες και λιγότερο από 30 g ανά ημέρα για τους άνδρες. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε δύο τυπικές μερίδες εστιατορίου αλκοολούχου ποτού  ανά ημέρα για τους άνδρες και 1,5 μερίδα αλκοολούχου ποτού για τις γυναίκες.΄

Στα αρχικά στάδια η  λιπώδης διήθηση συνήθως δεν προκαλεί σημεία και συμπτώματα και εντοπίζεται όταν σε τυχαίους εργαστηριακούς ελέγχους γίνει υπερηχογράφημα ήπατος ή εργαστηριακές εξετάσεις που διερευνούν την ηπατική λειτουργία. Συμπτώματα και σημεία όταν υπάρχουν είναι:

Διευρυμένο ήπαρ

Κόπωση

Πόνος στην άνω δεξιά κοιλιά

Πρήξιμο κοιλιάς

H νόσος μπορεί να εξελιχτεί σε κίρρωση που αναπτύσσεται καθώς ο οργανισμός   προσπαθώντας να αναστείλει δημιουργούμενες εστίες φλεγμονής αναπτύσσει ίνωση και ουλές (κίνδυνος 15-20% με βάση μελέτες όταν το λίπος προκαλέσει φλεγμονή στο ήπαρ). Η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών στην κοιλιακή χώρα λόγω ασκίτη, διεύρυνση αγγείων οισοφάγου και αιμορραγία, σύγχυση- υπνηλία-διαστροφή συμπεριφοράς λόγω ηπατικής εγκεφαλοπάθειας, γυναικομαστία, διεύρυνση σπλήνας, ίκτερο, ευπάθεια σε λοιμώξεις, ηπατικό καρκίνωμα, οπότε τα συμπτώματα καθίστανται πλέον εμφανή. Ο κίνδυνος εξέλιξης της λιπώδους διήθησης σε φλεγμονή ήπατος (στεατοηπατίτιδα) και κίρρωση, είναι αυξημένος σε ανθρώπους με υπερβάλλον βάρος σώματος, σε διαβητικούς, σε ανθρώπους με αυξημένη ευαισθησία λόγω παραμέτρων κληρονομικότητας, σε ασθενείς με ηλικία άνω των 60 ετών, σε υπερτασικούς, σε χρήστες ουσιών και φαρμάκων που μεταβολίζονται και επιβαρύνουν το ήπαρ όπως είναι το αλκοόλ.

Τα πιο συχνά αίτια της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης είναι:

Το μεταβολικό σύνδρομο

Η παχυσαρκία

Oι απότομες αυξομειώσεις βάρους

 Ο σακχαρώδης διαβήτης

 Τα υψηλά τριγλυκερίδια του αίματος

Oι πολυκυστικές ωοθήκες

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτικοειδή, διλτιαζέμη)

Ορισμένες ενδοκρινοπάθειες (π.χ. σύνδρομο cushing)

Ορισμένες μεταβολικές διαταραχές (π.χ. υποβηταλιποπρωτεΐναιμία)

Σύνδρομο REYE στα πλαίσια λοιμώξεων

Η άπνοια κατά τον ύπνο 

Η κύηση 

Οι πάσχοντες από λιπώδη διήθηση πρέπει να ασκούνται συστηματικά, να μεριμνούν για την απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους εάν είναι υπέρβαροι και να επιτυγχάνουν σταθεροποίηση του σωματικού τους βάρους. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση φυτικών προϊόντων της Μεσογείου όπως δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων λαχανικών, extra παρθένου ελαιόλαδου, είναι το διατροφικό πρότυπο που συνιστάται. Η συνετή χρήση καφέ, η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C έχουν σύνθετες ευεργετικές δράσεις στους πάσχοντες. Κατά την ιατρική εξέταση και αξιολόγηση δίνονται εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα και φάρμακα ανάλογα με το αίτιο της λιπώδους διήθησης, το στάδιο, τις εγκατεστημένες επιπλοκές και τον κίνδυνο εμφάνισής τους.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 14 Απριλίου 2018 11:48

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.