ενημέρωση 4:59, 21 May, 2019

Πως ελαιόλαδο και ύπνος αποτρέπουν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα υψηλότερα επίπεδα της ApoA-IV στο αίμα έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσησης. Επίσης η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας και λιγότερο το πρωί

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους μας στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications εξηγεί πως συμβαίνει αυτό.

Η απολιποπρωτεΐνη Α-IV (ApoA-IV) είναι μια πρωτεΐνη πλάσματος και τα επίπεδα της αυξάνουν μετά την πέψη των τροφών, εδικά αυτών που περιέχουν πολλά ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο. Τα υψηλότερα επίπεδα της ApoA-IV στο αίμα έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσησης.

Ερευνητές του Νοσοκομείου St. Michael’s στο Οντάριο του Καναδά απέδειξαν ότι η ApoA-IV είναι ένας παράγοντας αναστολής για τα αιμοπετάλια, τα μικρά κύτταρα του αίματος που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές παθήσεις, περιλαμβανομένων των καρδιαγγειακών.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η ApoA-IV μπλοκάρει τις γλυκοπρωτεΐνες επιφανείας των αιμοπεταλίων GPIIbIIIa ή ιντεγκρίνη αIIβ3, που είναι υποδοχέας απαραίτητος για τη συνάθροιση των αιμοπεταλίων. Η συσσώρευση αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του αγγείου (θρόμβωση) που εμποδίζει τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε θρόμβωση, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας, παγκοσμίως.

Για να κολλήσει ένα αιμοπετάλιο με ένα άλλο, ο υποδοχέας ιντεγκρίνη αIIβ3 πρέπει πρώτα να προσδεθεί στο ινωδογόνο (μια πρωτεΐνη που «γεφυρώνει» τα αιμοπετάλια με τα μόρια αίματος) και στη συνέχεια το ινωδογόνο δεσμεύει μια άλλη ιντεγκρίνη αΙΙβ3 σε ένα δεύτερο αιμοπετάλιο. Στη συνέχεια, το ινωδογόνο και πιθανώς και άλλες πρωτεΐνες επιτρέπουν σε πολλά αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους, οδηγώντας σε συσσώρευση αιμοπεταλίων.

Μελετώντας πειραματικά μοντέλα, ο Δρ Νεγιου Νι και οι συνεργάτες του στο καναδικό πανεπιστήμιο απέδειξαν ότι η ApoA-IV μπορεί να συνδέσει την ιντεγκρίνη αIIβ3 και να μπλοκάρει την πρόσδεση του ινωδογόνου, μειώνοντας έτσι την συσσώρευση αιμοπεταλίων στα αγγεία. Η ApoA-IV μπορεί επίσης να αλλάξει σχήμα ώστε να προσαρμοστεί στην αυξημένη ροή αίματος και να γίνει πιο αποτελεσματική στην προστασία των αγγεία από την πλήρη απόφραξη.

«Είναι η πρώτη μελέτη που σχετίζει την ApoA-IV με τα αιμοπετάλια και τη θρόμβωση. Και με αυτή την έρευνα έχουν πλέον εξηγήσει γιατί τα υψηλά επίπεδα της στο αίμα μπορούν να επιβραδύνουν την οικοδόμηση της αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αγγείων», σημειώνει ο Δρ Νι.

Οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης την αλληλεπίδραση της ApoA-IV με το φαγητό. Μετά από κάθε γεύματα τα αιμοπετάλια διεγείρονται καθιστώντας ευκολότερη τη συγκόλλησή μεταξύ τους ή με τα λευκά αιμοσφαίρια. Η ApoA-IV αυξάνει στο αίμα σχεδόν αμέσως μετά από κάθε γεύμα που περίεχει ακόρεστα λιπαρά και μειώνει την υπερδραστηριότητα και την συγκόλληση των αιμοπεταλίων, άρα και τη φλεγμονή μετά από το φαγητό και τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέλος, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η ApoA-IV έχει τον δικό τη κιρκαδιανό ρυθμό, όντας πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας και λιγότερο το πρωί.

Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, «η μητέρα Φύση θέλει να κοιμόμαστε καλά. Ώστε να μας προστατεύει η ApoA-IV κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι εξηγείται επίσης γιατί πολλά καρδιαγγειακά επεισόδια συμβαίνουν νωρίς το πρωί, όταν τα επίπεδα της πρωτεΐνης έχουν μειωθεί στον οργανισμό μας».

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 09:42

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.