ενημέρωση 4:59, 21 May, 2019

Συχνά κρυολογήματα - ευπάθεια σε λοιώξεις - τι υποδηλώνουν

  Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Τα συχνά κρυολογήματα και η ανεξήγητη ευπάθεια σε λοιμώξεις αποτελούν τα πιο κοινά συμπτώματα αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγούν συχνά τους πάσχοντες στον ειδικό παθολόγο.

Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων. Το δέρμα που προστατεύει τα ευαίσθητα εσωτερικά όργανα από τους εισβολείς, οι ανοικτές αναπνευστικές οδοί που διευκολύνουν την απρόσκοπτη διέλευση του οξυγόνου του αέρα, το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα που φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα και τα πεπτικά ένζυμα του στομάχου που καταστρέφουν τους εισβολείς που εισέρχονται στο σώμα μαζί με τα ωφέλιμα συστατικά των τροφών, είναι μερικοί μόνο από τους πιο επιφανειακούς μηχανισμούς άμυνας

 Όταν ο παθογόνος μικροοργανισμός εισέλθει στο σώμα, ο οργανισμός επιστρατεύει ειδικά κύτταρα άμυνας.  Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια, που κυκλοφορούν στο αίμα περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα ηωσινόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα βασεόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα μονοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα πλασματοκύτταρα. Μετά την είσοδο του λοιμογόνου παράγοντα ειδικά αντισώματα που παράγονται από λεμφοκύτταρα (Β λεμφοκύτταρα) και ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα (Τ λεμφοκύτταρα) επιτίθενται στο παθογόνο.

Τα διαφοροποιημένα Β λεμφοκύτταρα αποτελούν τα πλασματοκύτταρα. Τα ειδικά αντισώματα και τα ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα έχουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική μνήμη, στην οποία οφείλεται η ανοσία που αναπτύσσει ο οργανισμός έναντι ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών μετά τη λοίμωξη. Τα λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στο αίμα είναι ωστόσο μία μόνο συνιστώσα ενός σύνθετου συστήματος άμυνας. Η ρύθμιση της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο, η έκκριση χημικών ουσιών, η δραστηριοποίηση ειδικών ενζύμων, η κινητοποίηση ιστικών μακροφάγων που είναι κύτταρα άμυνας διεσπαρμένα σε ιστούς, συντελούν στην ρύθμιση ανοσιακών, αποτοξινωτικών και αιμοποιητικών διεργασιών. 

Οποιοσδήποτε παράγοντας μειώνει την επάρκεια των γενικών ή ειδικών μηχανισμών άμυνας του ανθρώπου, προκαλεί αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Α. Παράγοντες καθημερινότητας

Ο κυριότερος παράγοντας της καθημερινότητας που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και ευπάθεια σε λοιμώξεις είναι το κάπνισμα.

Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. και η νικοτίνη αποκαλείται πίσσα. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα. Η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνεται περαιτέρω στον χρόνιο καπνιστή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και της πτώσης του οξυγόνου του αίματος. Μελέτες έχουν αναδείξει σε καπνιστές δυσλειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Άλλοι παράγοντες της καθημερινότητας που συνδέονται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι το χρόνιο stress, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, η αυπνία.

Β. Υποκείμενο νόσημα

Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μακρύς και οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

Τις αλλεργίες της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και της πτώσης του οξυγόνου του αίματος. Μελέτες έχουν αναδείξει σε καπνιστές δυσλειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Άλλοι παράγοντες της καθημερινότητας που συνδέονται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι το χρόνιο stress, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, η αυπνία.

την αναιμία

Την υπερκόπωση

Τον αλκοολισμό

Τη στεφανιαία νόσο

Την κίρρωση του ήπατος

Την χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια

Τη νεφρική ανεπάρκεια

Την λοίμωξη από τον ιό του aid

Τα ψυχιατρικά νοσήματα

Τη σπληνεκτομη

Νοσήματα με ελαττωματική παραγωγή αντισωμάτων (π.χ. λευχαιμία)

Νοσήματα υπό κορτικοειδη

Τους πάσχοντες από χρόνιες μεταβολικές νόσους

Τους πάσχοντες από καρκινώματα

Τους διαβητικούς

Τους πάσχοντες από ορισμένα νευρολογικά νοσήματα

Τους πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία για τον πρώιμο εντοπισμό του υποκείμενου παθολογικού νοσήματος ή του παράγοντα που προκαλεί αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και συχνές λοιμώξεις. Η ενισχυτική εφαρμογή εμβολίων προς τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα έχουν εφαρμογή σε αρκετές από τις παραπάνω περιπτώσεις. Σημαντική επίσης είναι η τήρηση βασικών κανόνων προς αποφυγή των λοιμώξεων: Πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να υπάρχει ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, να πλένονται συχνά και σωστά τα χέρια.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 11:37

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.