ενημέρωση 10:43, 7 December, 2019

Καύσωνας, άθληση και σπορ

   Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Kαθώς η μέση θερμοκρασία επιφάνειας της Γης αυξάνεται συνεχώς, οι καύσωνες προσβάλλουν με ανησυχητικό ρυθμό ευρύ φάσμα χωρών. Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν παγκοσμίως, λόγω αθλητικών δραστηριοτήτων κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Κατά την διάρκεια του καύσωνα ο οργανισμός αυξάνει την εφίδρωση για να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασίας του σώματος. Κατά την διάρκεια της εργασίας ωστόσο αυξάνεται η εσωτερική παραγωγή θερμότητας λόγω του παραγόμενου έργου και οι ομοιοστατικοί οργανισμοί του σώματος συχνά ανεπαρκούν.

Οι πάσχοντες από χρόνια σοβαρά νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιχολινεργικά φάρμακα, ανιισταμινικά φάρμακα, φαινοθειαζίνες, αντικαταθλιπτικά, αγγειοσυσπαστικά, β αδρενεργικούς αναστολείς, ναρκωτικά, αλκοόλ, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών.

Το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την εργασία είναι ευρύ και περιλαμβάνει:

  • ΚΡΑΜΠΕΣ

Κατά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες ή σπασμούς μυών που διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά.

Η αιφνίδια απώλεια συνείδησης προκαλείται κυρίως από αγγειοδιαστολή σε συνδυασμό με απώλεια υγρών λόγω του ιδρώτα με αποτέλεσμα τη μείωση της συστολικής πίεσης και την ελάττωση της εγκεφαλικής άρδευσης.

  • ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

Η εξάντληση από θερμότητα είναι παθολογικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (θερμοκρασία ορθού άνω του 37,8 βαθμών Κελσίου), αύξηση καρδιακής συχνότητας και υγρό δέρμα. Μπορεί να συνυπάρχει συγκοπή ή κράμπες, κεφαλαλγία, αδυναμία, επηρεασμένη συνείδηση, διαστροφή συμπεριφοράς, υπεραερισμός.

Όταν οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος εξαντληθούν, υψηλός πυρετός εμφανίζεται (η θερμοκρασία ορθού υπερβαίνει τους 40 βαθμούς, παρουσιάζεται θερμοπληξία και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρή εγκεφαλική, καρδιαγγειακή, ηπατική ή νεφρική βλάβη. Στην τυπική της εξέλιξη στην θερμοπληξία εμφανίζεται, εκτός από πυρετό ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων:

*   Ζάλη

*   Θολή όραση

*   Διαταραχές συμπεριφοράς

*   Ναυτία

*   Εμετός

*   Διάρροια

*   Ανιδρωσία ή εφίδρωση

*   Σπασμοί

*   Καταπληξία

*   Απώλεια συνείδησης

*   Ηπατική νεφρική καρδιακή βλάβη

 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Μέτρα πρόληψης πρέπει να τηρούν οι αθλούμενοι κατά την διάρκεια ημερών με υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος:

  • Καλή ενυδάτωση: Εάν είστε υγιής, πίνετε 1 φλιτζάνι νερό κάθε 15-20 λεπτά και όποτε διψάτε. Γενικά, η πρόσληψη υγρών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 φλιτζάνια ανά ώρα. Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης εφίδρωσης που διαρκεί αρκετές ώρες, πίνετε ποτά με ηλεκτρολύτες (χορηγούνται μετά από ιατρική εξέταση του ενδιαφερόμενου).Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ποτά με υψηλή καφεΐνη ή ζάχαρη.
  • Επαρκής ξεκούραση: Αποφύγετε την επίπονη άθληση κατά την διάρκεια ημερών με καύσωνα. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες και καλά συντηρημένα κλιματιστικά συστήματα.
  • Μέτρα σκίασης: Φορέστε καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα, χρησιμοποιήστε αντηλιακά και σκίαστρα.
  • Επανακαθορισμός φαρμακευτικής αγωγής σε περίπτωση πασχόντων από χρόνιο νόσημα.
Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 07:24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.