ενημέρωση 4:21, 8 August, 2020

Οι Ρώσοι αστροφυσικοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ΣΚΟΠΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ στην τολμηρή νέα θεωρία

Ένα ζευγάρι ρωσικών αστροφυσικών δημοσίευσε μια κοσμολογική θεωρία που ισχυρίζονται ότι εξηγεί την επέκταση του σύμπαντος χωρίς την ανάγκη για τη μυστηριώδη "σκοτεινή ενέργεια" που προτάθηκε από τόσους πολλούς από τους συνομηλίκους τους.

Η σκοτεινή ενέργεια έχει χρησιμεύσει ως σύμβολο κράτησης για να εξηγήσει τα κενά στην τρέχουσα αντίληψή μας για το σύμπαν εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα ο Καθηγητής Artyom Astashenok και ο προπτυχιακός Aleksander Tepliakov από το Πανεπιστήμιο της Βαλτικής πιστεύουν ότι έχουν σπάσει το μυστήριο. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό της Modern Physics D.

Σύμφωνα με το μοντέλο του σύμπαντος, η συνεχώς επιταχυνόμενη επέκταση του χωροχρόνου μπορεί να εξηγηθεί χωρίς την ανάγκη για κάτι αινιγματικό και άυλο ως σκοτεινή ενέργεια χρησιμοποιώντας το φαινόμενο Casimir, το οποίο περιγράφει την έλξη ανάμεσα σε δύο μεταλλικές πλάκες τοποθετημένες σε κενό. 

Το ζευγάρι ομολόγησε το μοντέλο τους στη Γη, το οποίο αντιλαμβανόμαστε ως πεπερασμένο αλλά με όρια που δεν μπορούμε να βλέπουμε απαραίτητα. Στην περίπτωση της Γης έχουμε να κάνουμε με ένα δισδιάστατο επίπεδο αλλά, εξαιρώντας αυτή την κατανόηση προς τα έξω, στην περίπτωση του σύμπαντος, είναι ένας τρισδιάστατος χώρος με τα σύνολα που υπάρχουν, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαίσθητα.

Σύμφωνα με το λαϊκό, σύμφωνα με το φαινόμενο Casimir, τα σωματίδια εμφανίζονται και εξαφανίζονται μεταξύ δύο μεταλλικών πλακών και ως αποτέλεσμα δημιουργείται μια μικρή έλξη μεταξύ των δύο. Σύμφωνα με τον Astashenok και τον Tepliakov, το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για το σύμπαν, αλλά με ένα είδος πρόσθετης απόρριψης που προκάλεσε την ολοένα και πιο γρήγορη επέκταση του χώρου. 

"Με άλλα λόγια, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει« σκοτεινή ενέργεια », αλλά υπάρχει μια εκδήλωση των ορίων του Σύμπαντος. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι τελειώνει κάπου, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε κάποια περίπλοκη τοπολογία ", ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι Ρώσοι αστροφυσικοί ισχυρίζονται ότι το κοσμολογικό τους μοντέλο δεν έρχεται σε αντίθεση με την επιταχυνόμενη επέκταση του σύμπαντος ούτε το νόμο της παγκόσμιας βαρύτητας. Ο χρόνος θα δείξει εάν η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί, αλλά τουλάχιστον για τώρα, οι τολμηρές διεκδικήσεις τους για ένα σύμπαν χωρίς σκοτεινή ενέργεια είναι σίγουρα επιτακτικοί.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 11:16

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.