ενημέρωση 4:30, 11 August, 2020

Το φαρμακείο των διακοπών

  Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Καλοκαίρι και οι περισσότεροι συμπολίτες μας προγραμματίζουν τις διακοπές τους μετά από ένα δύσκολο Χειμώνα κατά την διάρκεια του οποίου οι προσωπικές επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις αποδείχτηκαν ιδιαίτερα πιεστικές. Ένα βασικό ερώτημα που ταλανίζει τον ταξιδιώτη είναι πώς πρέπει να εξοπλίσει το φαρμακείο του κατά τις διακοπές του, ώστε να αντλήσει το μέγιστο όφελος από την εκδρομική εμπειρία.

Η ερώτηση αυτή δεν είναι απλή και δεν απαντάται με ενιαίο τρόπο για όλους τους ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος έχει τις ιατρικές του ιδιαιτερότητες και μόνο μετά από σωστή ιατρική εξέταση και αξιολόγηση μπορεί να καθοριστεί εξατομικευμένα και με ακρίβεια το σύνολο των φαρμάκων που θα εξοπλίσει τον ταξιδιώτη με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια υγείας. Στο παρόν άρθρο εκτίθεται βασικό φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης που δεν πρέπει να απουσιάζει από την βαλίτσα οποιουδήποτε ταξιδιώτη:

•             Αποστειρωμένες γάζες και επίδεσμοι, που θα χρησιμεύσουν σε περιπτώσεις τραυμάτων και ειδικά αντισηπτικά διαλύματα για γρήγορη αποστείρωση χεριών και τραυμάτων σε περιπτώσεις που η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι δύσκολη. Ακόμη και στην περίπτωση προσεκτικών ταξιδιωτών που αποφεύγουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα, οι μικροτραυματισμοί δεν είναι σπάνιοι στις παραλίες και κατά τις περιηγήσεις. Η πλύση του τραύματος με άφθονο καθαρό νερό, η χρήση αντισηπτικού διαλύματος είναι απαραίτητες κινήσεις στην περίπτωση μικροτραυματισμών. Οι μικροαιμορραγίες ελέγχονται με άμεση πίεση στην θέση του τραύματος επί μερικά λεπτά με την βοήθεια καθαρού επιδέσμου. Στις περιπτώσεις που δεν έχει επικαιροποιηθεί ο αντιτετανικός εμβολιασμός ενδέχεται να είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντιτετανικού ορού. Τα αντισηπτικά διαλύματα για τα χέρια με οινόπνευμα άνω του 65% είναι χρήσιμα για την γρήγορη παροχή αντισηψίας και την προφύλαξη έναντι ποικίλων ιών και μικροβίων συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού covid19.

•             Λαβίδα για την αφαίρεση επιφανειακών σωμάτων στις παραλίες (π.χ. αγκάθια αχινού). Η λαβίδα και η περιοχή του τραύματος πρέπει πρώτα να αποστειρωθεί με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα. Οι αχινοί δεν είναι σπάνιοι στις ελληνικές παραλίες. Παρά το γεγονός ότι σήμερα συνιστώνται ειδικά υποδήματα προφύλαξης κατά την κολύμβηση σε θάλασσες και την περιήγηση σε παραλίες, η συνάντηση με αχινούς καθίσταται ενίοτε αναπόφευκτη ιδιαίτερα σε ερημικές καθαρές παραλίες

•             Κρέμες για τσιμπήματα από τσούχτρες και κουνούπια, ελαφρά εγκαύματα, τοπικούς ερεθισμούς. Όταν έρχεστε σε επαφή με πλοκάμια μέδουσας, τα πλοκάμια αυτά μπορεί να αποκολληθούν από τη μέδουσα και να κολλήσουν στο δέρμα. Βγάλτε τα πλοκάμια με λαβίδα πλένοντας την περιοχή με θαλασσινό νερό. Τοποθετήστε ειδική αντισηπτική αλοιφή για τσούχτρες στην προσβεβλημένη περιοχή. Οι αλοιφές για τα εγκαύματα τα κουνούπια και τους ερεθισμούς αλλεργικού τύπου είναι διαφορετικές. Σε μικρά επιφανειακά εγκαύματα, συνιστώνται τακτικές πλύσεις με άφθονο τρεχούμενο δροσερό νερό και επάλειψη με υψηλής ποιότητας αντιφλογιστική, υποαλλεργική, ενισχυμένη, ειδική για εγκαύματα κρέμα ενυδάτωσης, που να περιέχει αλόε βέρα. Για τα κουνούπια συνιστάται η προληπτική εφαρμογή αντικουνουπικής κρέμας. Συνήθεις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε αλοιφές σε ποικίλες συγκεντρώσεις ανάλογα με την διάρκεια της αντικουνουπικής προστασίας που επιδιώκεται είναι η DEET (χημική ονομασία: N,N-diethyl-m-toluamide or N,N-diethyl-3-methyl-benzamide) η Picaridin (χημική ονομασία: 2-2-hydroxyethyl-1-piperidinecarboxylic acid 1-methylpropyl ester) η Oil of lemon eucalyptus (φυσικό εντομοαπωθητικό OLE) ή PMD (χημική ονομασία: para-menthane-3,8-diol η χημική έκδοση του OLE) και η IR3535 (χημική ονομασία: 3-[N-butyl-N-acetyl]-aminopropionic acid, ethyl ester). Μετά το τσίμπημα οι χρησιμοποιούμενες αλοιφές είναι διαφορετικού τύπου περιέχουν ουσίες με αντισηπτική και αντιισταμινική δράση και παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και αντισηψία. Οι αντιαλλεργικές αλοιφές για ερεθισμούς αλλεργικού τύπου περιέχουν ουσίες με αμιγή αντιισταμινική δράση.

•             Αντιαλλεργικά αναλγητικά και αντιπυρετικά χάπια.

Οι αλλεργίες και ο πυρετός ενδέχεται να επισκεφτούν τον ανυποψίαστο ταξιδιώτη κατά τις διακοπές του. Τα αντιαλλεργικά χάπια, τα οποία ανάλογα με το αλλεργικό ιστορικό του ταξιδιώτη μπορεί να είναι ελαφράς ενδιάμεσης ή σοβαρής βαρύτητας θα εμποδίσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις να επεκταθούν. Τα αναλγητικά είναι απαραίτητα για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πυρετού.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 25 Ιουλίου 2020 11:42

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.