ενημέρωση 2:38, 26 September, 2020

Το εμβόλιο Covid-19 της Ρωσίας «Sputnik V» - σε δημόσια κυκλοφορία

Η πρώτη παρτίδα του πρωτοποριακού εμβολίου Coronavirus της Ρωσίας Sputnik V έχει επισημανθεί για δημόσια χρήση και έχει ήδη τεθεί σε κυκλοφορία πολιτών, ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Μόσχας, «έχει υποβληθεί σε απαραίτητες δοκιμές ποιότητας» και «έχει τεθεί σε κυκλοφορία πολιτών», ανέφερε το υπουργείο σε σύντομη δήλωση την Τρίτη.

Περισσότερες παρτίδες πρόκειται να διανεμηθούν σε ρωσικές περιοχές, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα άλλο ορόσημο στην ανάπτυξη του Gam-COVID-Vac, γνωστότερο από το εμπορικό του όνομα Sputnik V. Η ανοσοποίηση καταγράφηκε στις 11 Αυγούστου μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών Φάσης 1 και Φάσης 2, καθιστώντας τη Ρωσία την πρώτη χώρα που επίσημα αποκαλύψει το δικό του εμβόλιο κοραναϊού.

Οι προγραμματιστές του εμβολίου αντιμετώπισαν ισχυρισμούς ότι «σπεύδουν» το Sputnik V στην αγορά και έκαναν τις γωνίες στη διαδικασία, με σκεπτικιστές να δείχνουν τον μικρό αριθμό των δοκιμαστικών θεμάτων. Οι Ρώσοι ερευνητές αρνήθηκαν αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η δοκιμή για το εμβόλιο, το οποίο υποβάλλεται επί του παρόντος σε μελέτες μετά την καταχώριση, σχεδιάστηκε «πολύ πιο αποτελεσματική και βασίστηκε σε καλύτερες υποθέσεις» από ό, τι, για παράδειγμα, η αντίπαλη δοκιμή AstraZeneca. Αυτό επέτρεψε τη διεξαγωγή των δοκιμών Sputnik V σε μικρότερο αριθμό εθελοντών, ανέφεραν.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ένα από τα πιο σεβαστά ιατρικά περιοδικά, το The Lancet, δημοσίευσε τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 1 και της Φάσης 2 του Sputnik V, ενώ σημείωσε ότι οι μακροπρόθεσμες δοκιμές εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για την απόδειξη της ποιότητάς της.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιανίν αποκάλυψε ότι οι δοκιμές μετά την εγγραφή του Σπούτνικ Β στη Μόσχα θα μπορούσαν να διαρκέσουν από δύο έως έξι μήνες. Το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στην πόλη, το οποίο έφερε το βάρος της επιδημίας Covid-19 της Ρωσίας, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Πηγή:RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 08:52

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.