ενημέρωση 4:19, 24 October, 2020

Οι αστρονόμοι αποτυπώνουν την ακριβή στιγμή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα ολόκληρο το αστέρι

Μέσα από συνεχή επαγρύπνηση και κάποια καλή τύχη, οι αστρονόμοι κατάφεραν να συλλάβουν τη στιγμή μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα σε έναν γαλαξία, 215 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, που χώρισε ένα αστέρι.

Το λεγόμενο «παλιρροιακό συμβάν διαταραχής» (TDE) είναι ο πλησιέστερος τέτοιος θάνατος ενός αστέρα ανθρωπότητας που έχει δει ποτέ. 

Οι αστρονόμοι προειδοποιήθηκαν από την έντονη λάμψη του φωτός, ορατή εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, λίγο πριν τμήματα του αστεριού εξαφανιστούν στον ορίζοντα της μαύρης τρύπας αφού «μακαρονόταν» από την τεράστια βαρύτητα. 

 Το TDE, με το όνομα AT2019qiz, εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και παρατηρήθηκε από τον αστρονόμο Matt Nicholl του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και την ομάδα του κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. 

Τέτοια αστρικά TDE είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν και γίνονται μάρτυρες μόνο με συνεχή παρακολούθηση του ουρανού, σε συνδυασμό με λίγη καλή τύχη. Όταν ξέσπασε η μαζική φλόγα κατά τη διάρκεια αυτού του συγκεκριμένου TDE, οι αστρονόμοι απάντησαν απίστευτα γρήγορα, δείχνοντας μια τεράστια σειρά τηλεσκοπίων στον αστερισμό του Eridanus όπου συνέβη. 

«Δείξαμε αμέσως μια σουίτα με επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια προς αυτή την κατεύθυνση για να δούμε πώς παρήχθη το φως», δήλωσε ο αστρονόμος Thomas Wevers, ο οποίος εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge κατά τη διάρκεια της έρευνας. 

Το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο και το νέο τηλεσκόπιο νέας τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, το παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων του Παρατηρητηρίου Las Cumbres και ο δορυφόρος Neil Gehrels Swift Satelit συμμετείχαν στην παρατήρηση της εκδήλωσης, παρέχοντας δεδομένα για πολλαπλά μήκη κύματος φωτός, συμπεριλαμβανομένων υπεριώδους, ραδιοφώνου, οπτικού και X -ακτίνα. 

Δεδομένου ότι τα TDEs λάμπουν κυρίως σε οπτικά και υπεριώδη, ήταν απίστευτα τυχερό που όλοι αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να κατευθυνθούν τόσο γρήγορα ώστε να καταγράψουν ένα τόσο σπάνιο συμβάν.

Η ίδια η φωτοβολίδα είναι το αποτέλεσμα σχεδόν αδιανόητων βαρυτικών και τριβών δυνάμεων στα σκέλη των κοσμικών μακαρονιών, τα οποία αποτελούνται από υλικό από το αστέρι που πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Η διαδικασία είναι τόσο έντονη, στην πραγματικότητα, ότι σε ορισμένα σημεία, το συμβάν TDE ξεπερνά τον γαλαξία του ξενιστή του για ένα διάστημα, πριν αργά εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου έως ότου δεν έχει απομείνει τίποτα. 

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αστέρι ήταν σε ένα σημείο περίπου η ίδια μάζα με τον δικό μας Ήλιο, και έχασε το ήμισυ της μάζας του στη μαύρη τρύπα, η οποία είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη. 

Οι παρατηρήσεις του TDE παρείχαν τελικά άμεσα στοιχεία για την εκροή αερίου κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων, τα οποία είχαν θεωρηθεί από καιρό και συζητήθηκαν αλλά δεν παρατηρήθηκαν ποτέ. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι, τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση, η μαύρη τρύπα ξεκίνησε ισχυρά πίδακες σκόνης προς τα έξω με ταχύτητες έως 10.000 km / s καθώς έτρωγε το αστέρι. 

Αυτό εξηγεί τις προηγούμενες οπτικές και ραδιοεκπομπές που εντοπίστηκαν από αστρονόμους που μελετούσαν τις μαύρες τρύπες με την πάροδο των ετών, οι οποίες αφέθηκαν κάπως ασαφείς και ελάχιστα κατανοητές. 

«Αυτή η εκδήλωση μάς διδάσκει τις λεπτομερείς φυσικές διεργασίες αύξησης και μαζικής εκτίναξης από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες», δήλωσε ο αστρονόμος Έντο Μπέργκερ του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Οι ίδιοι οι ερευνητές περιέγραψαν το AT2019qiz ως «πέτρα Rosetta για την ερμηνεία μελλοντικών παρατηρήσεων TDE» μπροστά από πολλές αναμενόμενες παρατηρήσεις από αλλού στην επιστημονική και αστρονομική κοινότητα. 

Πηγή: RT

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 09:16

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.