ενημέρωση 4:19, 24 October, 2020

Ρώσος επιστήμονας προειδοποιεί - ο COVID-19 είναι πιο ύπουλος από ότι το γνωρίζουμε

Περίπου το 10-15% εκείνων που υπέστησαν σοβαρές μορφές COVID-19 ενδέχεται να συναντήσουν μια ύπουλη ιδιαιτερότητα του ιού, δήλωσε ο Alexander Ginzburg, επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya.

"Τώρα, όσο περισσότερο μαθαίνουμε για τον παθογόνο μηχανισμό αυτού του παθογόνου, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι γίνεται όλο και πιο ύπουλο", δήλωσε ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον Ginzburg, το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων στην ιντερφερόνη - μια προστατευτική πρωτεΐνη που εκκρίνεται στο σώμα για την καταπολέμηση διαφόρων τύπων ιών. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί σε εκείνους που παρουσίασαν σοβαρές μορφές νόσου του κοροναϊού. Η ιντερφερόνη εμποδίζει «όχι μόνο τη δευτερογενή ανοσοαπόκριση, αλλά και την έμφυτη ανοσοαπόκριση», είπε ο επιστήμονας.

Η Ρωσία αναπτύσσει 26 εμβόλια κατά του COVID-19

Το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, εργάστηκε για το εμβόλιο κατά του COVID-19. Το εμβόλιο ονομάστηκε "Sputnik V". Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το ιατρικό ίδρυμα ξεκίνησαν στις 17 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Sechenov και στο στρατιωτικό νοσοκομείο που πήρε το όνομά του από το Burdenko (Μόσχα). Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το πανεπιστήμιο δοκίμασε το εμβόλιο με τη μορφή σκόνης, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαλύματος για ενδομυϊκή χορήγηση, ενώ το νοσοκομείο εξέτασε υγρό εμβόλιο για ενδομυϊκή χορήγηση.

Στις 11 Αυγούστου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο Σπούτνικ Β πέρασε τη διαδικασία εγγραφής και έγινε το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που έλαβε αυτό το καθεστώς. Το εμβόλιο έχει ήδη τεθεί σε κυκλοφορία και βρίσκεται στο τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή έως και 40.000 εθελοντών. Σε ορισμένα από αυτά θα χορηγηθεί εικονικό φάρμακο, αντί για το ίδιο το εμβόλιο.

Στο εγγύς μέλλον, το Υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρόκειται να εγκρίνει ένα άλλο εμβόλιο κατά του COVID-19 - EpiVacCorona, το οποίο αναπτύχθηκε από το Vector Center. Σύμφωνα με τον Ρώσο φύλακα ασφάλειας καταναλωτών Rospotrebnadzor, το φάρμακο θα καταχωριστεί τον Οκτώβριο του 2020. Συνολικά 26 εμβόλια κοροναϊού αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά κεντρικά γραφεία για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της λοίμωξης από κοροναϊούς, η Ρωσία έχει 1.326 εκατομμύρια μολύνσεις COVID-19, 1.031 εκατομμύρια από αυτές έχουν αναρρώσει πλήρως, σχεδόν 23.000 άνθρωποι πέθαναν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, 37,8 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν με το COVID-19 παγκοσμίως, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν. Η Ρωσία κατατάσσεται τέταρτη στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των μολύνσεων από κοροναϊούς.

Πηγή: pravda

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 10:05

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.