ενημέρωση 4:19, 24 October, 2020

Οι επιστήμονες στην Κριμαία παρουσιάζουν πιθανό εμβόλιο Covid-19 που εισπνέεται μέσω της μύτης, ελπίζοντας να προσφέρουν εναλλακτική λύση έναντι των ενέσιμων τύπων

Οι ιολόγοι από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Κριμαίας της Ρωσίας ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει ένα εναλλακτικό εμβόλιο Covid-19, χρησιμοποιώντας DNA, το οποίο μπορεί να εισπνευστεί μέσω της μύτης. Τώρα θέλουν να ξεκινήσουν δοκιμές, εάν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Ο Vladimir Oberemok, επικεφαλής του εργαστηρίου DNA για τα ναρκωτικά του πανεπιστημίου, εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Μόσχας ότι το εμβόλιο αποτελείται από ένα μόνο θραύσμα γενετικού κώδικα, το οποίο φέρει έναν ενεργοποιητή ανοσίας στο Covid-19, καθώς και ένα μικρό μέρος του ιού «γονιδίωμα. Όταν βρίσκεται μέσα στον ασθενή, το εμβόλιο αναγνωρίζεται από το ανθρώπινο σώμα και αρχίζει να παράγει αντισώματα.

Το εμβόλιο παρέμεινε μέχρι στιγμής μη δοκιμασμένο, έχοντας ολοκληρώσει το στάδιο ανάπτυξής του. Το πανεπιστήμιο περιμένει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

«Ένα άλλο πλεονέκτημα του εμβολίου μας είναι ότι μπορεί να ληφθεί ενδορινικά. Δηλαδή, απλώς εισπνέεται, δεν χρειάζονται ενέσεις », είπε ο Oberemok.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κοροναϊός δεν σκοτώνει ανθρώπους γρήγορα αλλά εύκολα εξαπλώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός είναι απίθανο να πεθάνει μέσω του θανάτου των ασθενών και, επομένως, η κοινωνία πρέπει να αποδεχθεί ότι το Covid-19 θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα.

«Γι 'αυτό χρειαζόμαστε ανταγωνισμό μεταξύ διαφορετικών εμβολίων για να βρούμε τα πιο αποτελεσματικά σε μια συγκεκριμένη κατάσταση και να έχουμε μια εναλλακτική λύση για να διαλέξουμε», εξήγησε ο Oberemok.

Η Ρωσία έχει ήδη καταγράψει επίσημα δύο εμβόλια Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων στον κόσμο. Στις 11 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα είχε καταχωρίσει το Sputnik V, το πρώτο εμβόλιο Covid-19 στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τρίτο και τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών, με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ένα δεύτερο εμβόλιο που ονομάζεται EpiVacCorona, το οποίο παράγεται από το Vector Center της Σιβηρίας. Σύντομα θα ξεκινήσει δοκιμές μετά την εγγραφή. Ένα άλλο εμβόλιο, από το Κέντρο Chumakov της Μόσχας, βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη.

Η Κριμαία απορροφήθηκε εκ νέου στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, μετά από δημοψήφισμα. Η ψηφοφορία δεν αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ο οποίος θεωρεί την Κριμαία ως μια παράνομη κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 09:59

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.