ενημέρωση 7:43, 1 December, 2020

Sputnik V και Ρωσία αναλαμβάνουν τους γίγαντες της Western Big Pharma στον αγώνα για την παγκόσμια επιχείρηση εμβολίων Covid-19 πολλών δις δολαρίων

Η Ρωσία δέχθηκε ευρεία κριτική όταν έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατέγραψε εμβόλιο κοροναϊού τον Αύγουστο. Κατηγορήθηκε ότι έσπευσε να εγκρίνει τον τύπο «Sputnik V» για πολιτικό ή προπαγάνδα

Έκτοτε, ολόκληρη η ανάπτυξη του εμβολίου έχει παγιωθεί από τον Schadenfreude, καθώς ο τύπος σημειώνει σημάδια ανάρμοστης πληροφορίας και η Ρωσία κατηγορείται ακόμη και για κλοπή της τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι αγορές σημείωσαν άνοδο όταν ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer, μαζί με τη γερμανική ερευνητική εταιρεία BioNtech, ανακοίνωσε ότι η προσφορά τους έχει δείξει 90% αποτελεσματικότητα στις δοκιμές Φάσης III. Οι επενδυτικές τράπεζες αναβάθμισαν αμέσως τις προοπτικές τους για το 2021 για ένα σενάριο στο οποίο κάποιο είδος ομαλότητας αποδίδει.

Εν τω μεταξύ, οι κλινικές δοκιμές Φάσης III του Sputnik V έχουν περάσει στα μισά του δρόμου και δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη σημαντικά προβλήματα με τη φόρμουλα. Περίπου οι μισοί από τους 40.000 εθελοντές στην έρευνα έλαβαν και τα δύο πλάνα χωρίς σοβαρό κακό αποτέλεσμα. Και την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση της Pfizer, οι παραγωγοί κυκλοφόρησαν προκαταρκτικά αποτελέσματα που υποδηλώνουν ότι το Sputnik V έχει 92% αποτελεσματικότητα.

«Όλοι είναι άρρωστοι και κουρασμένοι από όλη τη ροή ειδήσεων COVID τους τελευταίους μήνες, αλλά έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο εμβόλιο - και δεν μιλάω για το εμβόλιο των ΗΠΑ», δήλωσε η Sofya Donets, η Ρωσία και η Renaissance Capital Ο οικονομολόγος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) δήλωσε κατά τη διάρκεια της 25ης επετειακής συνόδου κορυφής της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα. «Στη Ρωσία έχουμε ήδη καταχωριστεί δύο εμβόλια: ένα τον Αύγουστο και πάλι τον Οκτώβριο. Θα είναι σύντομα έτοιμοι για παραγωγή μεγάλης κλίμακας. "

Το Donets περιλαμβάνει ήδη ένα σενάριο στο οποίο πραγματοποιείται μαζικός εμβολιασμός και η πανδημία εξαφανίζεται το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

«40.000 εθελοντές είχαν ήδη εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να παρέχουν δόσεις 5-6 εκατομμυρίων το μήνα και από την άνοιξη οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα φτάσουν τα 15 εκατομμύρια το μήνα: αρκετά για να εμβολιάσουν όλους τους Ρώσους άνω των 60 σε δύο μήνες », λέει ο Ντόνετς.

Η Russia Inc ανεβαίνει εναντίον της Big Pharma

Αφήνουμε για μια στιγμή την πολιτική μονιμότητα που έχει συγκρατήσει την παγκόσμια αναζήτηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση μιας δολοφονικής ασθένειας. Μόλις τελειώσει η διαφημιστική εκστρατεία, η επιχείρηση θα ξεκινήσει. Και πρόκειται πράγματι για μια πολύ μεγάλη επιχείρηση.

Οι εκτιμήσεις της αξίας της αγοράς εμβολίων κορανοϊού ποικίλλουν έντονα με εκτιμήσεις από 25 δισεκατομμύρια δολάρια έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά σαφώς θα αξίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Και όποιος πάρει ένα εμβόλιο που λειτουργεί στην αγορά πρώτα θα συλλάβει ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των χρημάτων.

Ο Kirill Dmitriev, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ταμείου πλούτου που ονομάζεται Russian Direct Investment Fund (RDIF), το οποίο χρηματοδότησε μεγάλο μέρος της έρευνας Sputnik V, λέει ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θα ελέγξει περίπου το ένα τρίτο της τελικής αγοράς δόσεων τριών έως πέντε δισεκατομμυρίων. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε οι εξαγωγές εμβολίων κορανοϊών θα κερδίσουν τη Ρωσία όσο λαμβάνει από την εξαγωγή σιτηρών ή όπλων - και η Ρωσία είναι παγκόσμιος ηγέτης και στις δύο αυτές κατηγορίες εξαγωγών.

Η Russia Inc ως μια μεγάλη Φαρμακευτική ανησυχία δεν είναι ακριβώς μια εικόνα που έχουμε συνηθίσει, αλλά δεδομένης της ικανότητάς της στις άλλες επιστήμες, έχει σίγουρα το πνευματικό κεφάλαιο που θα μπορούσε να παράγει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία θα είναι επιχειρηματικά προβλήματα. Η παραγωγή αποδεικνύεται ήδη ότι αποτελεί σημαντικό πονοκέφαλο. Η εκτίμηση των ντόνετς για 5-6 εκατομμύρια δόσεις το μήνα έχει ήδη μειωθεί σε προηγούμενες προβλέψεις ότι 10 εκατομμύρια δόσεις θα παραχθούν έως τα Χριστούγεννα και οι 15 εκατομμύρια δόσεις το μήνα που θα μπορούσαν να παραχθούν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους είναι οι μισές από τις προηγούμενες προβλέψεις .

Τον περασμένο μήνα, η RDIF δήλωσε ότι επί του παρόντος επενδύει σε εγκαταστάσεις παραγωγής και θα είναι σε θέση να παράγει 30 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους και έως 200 εκατομμύρια το χρόνο ξεκινώντας από το 2021, αλλά προφανώς δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο η κυρίαρχη το ταμείο πλούτου ήλπιζε.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο υπουργός Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, χαρακτήρισε αυτές τις υποσχέσεις «ανοησίες».

«Η κύρια πρόκληση τώρα είναι η κλιμάκωση της παραγωγής» , είπε. "Είναι αδύνατο να παραχθούν δόσεις 30 εκατομμυρίων έως το τέλος του έτους." Η ενημερωμένη πρόβλεψη για το RDIF είναι 7-10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο - και ακόμη και αυτή η εκτίμηση είναι αμφίβολη.

Παρ 'όλα αυτά, εκατομμύρια δόσεις θα παραχθούν και ο όγκος θα αυξηθεί γρήγορα καθώς εξαλείφονται τα προβλήματα. Με 10 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση και τη δύναμη του Κρεμλίνου στο πίσω μέρος του, το RDIF δεν έχει χρήματα ή πόρους.

Αλλά η Ρωσία είναι. Δεν διαθέτει την καλά αναπτυγμένη και διαφοροποιημένη φαρμακευτική βιομηχανία όπως αυτή στις ΗΠΑ που μπορεί να επιτεθεί για πόρους και εργατικό δυναμικό.

Ωστόσο, η Ρωσία κάνει πολύ καλύτερα στον τομέα της διανομής και του μάρκετινγκ. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με το εμβόλιο Pfizer είναι ότι πρέπει να διατηρείται πολύ κρύο.

Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε στις 11 Νοεμβρίου ότι η διανομή της τεχνολογίας RNA του messenger της Pfizer στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι «δύσκολη» επειδή πρέπει να διατηρηθεί στους -70C (-94F ).

«Έχει προκλήσεις ψυχρής αλυσίδας όπως ήταν. Σε μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και θα ήταν ακόμη δύσκολο. Αλλά, πιθανώς πολύ πιο δύσκολο σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου », δήλωσε ο Fauci σε παγκόσμιο συνέδριο της Financial Times για τη φαρμακευτική και τη βιοτεχνολογία.

Η ρωσική έκδοση δεν έχει κανένα από αυτά τα προβλήματα, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Η εξαιρετικά κρύα αποθήκευση θα κάνει επίσης το φάρμακο Pfizer πολύ πιο ακριβό.

Η ρωσική επενδυτική τράπεζα BCS Global Markets εκτιμά ότι η πιθανή τιμολόγηση του εμβολίου για πωλήσεις στο εξωτερικό μπορεί να κυμαίνεται σε περίπου RUB300-1.000 / δόση (4-14 $), το οποίο είναι ένα κλάσμα των εκτιμήσεων από τους Financial Times των προγραμματισμένων τιμών εμβολίου από ξένους φαρμακοποιούς » κορυφαίοι υποψήφιοι: Moderna $ 25-30 / δόση και Pfizer / BioNTtech, στα 19,5 $.

Η Ρωσία είναι επίσης πολύ μπροστά στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Τον Αύγουστο, σχεδόν αμέσως μετά την εγγραφή του Sputnik V, οι παραγωγοί υπέγραψαν συμφωνία με το Καζακστάν για την παροχή αρκετών εκατομμυρίων δόσεων μόλις τελειώσουν οι κλινικές δοκιμές.

Το Ουζμπεκιστάν έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για 30 εκατομμύρια δόσεις, όπως και πολλές χώρες BRIC. Συνολικά, περίπου 50 χώρες έχουν υπογράψει κάποια συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά του εμβολίου της. Για χώρες όπως το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, η φόρμουλα οδήγησης γύρω από τις τεράστιες χώρες τους που πρέπει να διατηρηθούν στους -70C δεν είναι μίζα. Επιπλέον, ακολουθώντας την ιδεολογία της «συναίνεσης της Μόσχας», το Κρεμλίνο θα συσκευάσει τις πωλήσεις δόσεων εμβολίων μαζί με άλλα πράγματα όπως η ενέργεια και η πολιτική για να κάνουν μια προσφορά που απευθύνεται σε χώρες όπως αυτές που δεν μπορεί να ταιριάξει μια εμπορική οντότητα όπως η Pfizer.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το RDIF ανακοίνωσε σχέδια για πώληση 100 εκατομμυρίων δόσεων στην Ινδία, 50 εκατομμύρια στη Βραζιλία και 32 εκατομμύρια στο Μεξικό, καθώς και 25 εκατομμύρια στο Νεπάλ και την Αίγυπτο η καθεμία. Όλα τα κράτη εκτός του σοβιετικού κόσμου.

«Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε εγχώρια εμβόλια και θα αρχίσει ήδη να εξάγει το εμβόλιο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. 20 χώρες συζητούν με Ρώσους παραγωγούς», λέει ο Ντόνετς. «Το δυνητικό συμβόλαιο της Ινδίας είναι για δόσεις 100 εκατομμυρίων, καθώς και για τις χώρες LatAm καθώς και για τους περιφερειακούς γείτονες της Ρωσίας».

Μόνο αυτές οι επώνυμες συμφωνίες ανέρχονται σε περίπου 950 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που είναι μια κερδοφόρα αρχή για ένα προϊόν που πολλοί στη Δύση μπορεί τελικά να μετανιώσουν για υποτιμήσεις, ή να το παραβλέψουν εντελώς.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 10:15

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.