ενημέρωση 5:00, 26 January, 2021

Η δοκιμή Φάσης III αποκαλύπτει 91,4% αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο Sputnik V Covid-19 της Ρωσίας, με το τρύπημα «100% αποτελεσματικό» σε σοβαρές περιπτώσεις

Μετά από μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας, το πρωτοποριακό εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας έχει αποδειχθεί ότι είναι 91,4% αποτελεσματικό συνολικά έναντι του Covid-19, δήλωσε ο δημιουργός του τη Δευτέρα, καθώς η χώρα ξεκινά ένα εθνικό πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού.

Σε δήλωσή του, το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του εμβολίου, ανέφεραν δεδομένα που ελήφθησαν από εθελοντές 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση του τρυπήματος. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,4% συνολικά και έδειξαν ότι είναι «100%» αποτελεσματικό έναντι σοβαρών περιπτώσεων του ιού.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ενώ ορισμένοι από τους παραλήπτες του τύπου μπορεί να μολυνθούν, οι περιπτώσεις τους θα είναι ήπιες. 

«Μεταξύ των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λοίμωξης από κοροναϊό, 20 σοβαρές περιπτώσεις καταγράφηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ενώ δεν σημειώθηκαν σοβαρές περιπτώσεις στην ομάδα εμβολίων», αναφέρει η δήλωση. 

Στο τρίτο και τελευταίο σημείο ελέγχου της δοκιμής, 22.714 εθελοντές έλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου Sputnik V ή του εικονικού φαρμάκου και δεν αναφέρθηκαν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Το Gamaleya Institute αναφέρει ότι οι κλινικές δοκιμές Φάσης III του εμβολίου Sputnik V πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα και πρακτικές. 

Το ινστιτούτο είπε ότι το υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας επιβεβαιώθηκε σε καθένα από τα τρία στάδια των κλινικών δοκιμών και ότι τώρα θα προχωρούσε στην αίτηση για «ταχεία καταχώριση» του εμβολίου σε διάφορες χώρες.

«Είναι σημαντικό σε κάθε στάδιο το υπολογιζόμενο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου να υπερβαίνει το 90%», δήλωσε ο Ντένις Λογκάνοφ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Gamaleya, προσθέτοντας ότι το ινστιτούτο θα μοιραζόταν τα αποτελέσματα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και ότι η παρακολούθηση των συμμετεχόντων θα συνεχιστεί.

Περισσότερες από 50 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για να αγοράσουν πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Οι δόσεις για διεθνή διανομή θα παραχθούν στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και σε άλλες χώρες.

Η Ρωσία ξεκίνησε το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού νωρίτερα αυτό το μήνα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει την περασμένη εβδομάδα ότι το τρύπημα θα φτάσει σε όλες τις περιοχές της χώρας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το εμβόλιο Sputnik V καταγράφηκε από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας στις 11 Αυγούστου, καθιστώντας τον πρώτο καταχωρημένο τύπο στον κόσμο κατά του Covid-19.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 09:28

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.