ενημέρωση 9:03, 19 January, 2021

Νέα εκδοχή του ρωσικού Sputnik V ως λύση στην ανεπάρκεια εμβολίων

Λύση στο πρόβλημα με την ανεπάρκεια εμβολίων, ειδικά σε χώρες που δοκιμάζονται από από υψηλά ποσοστά μόλυνσης, φιλοδοξεί να δώσει η Ρωσία με τη νέα εκδοχή του εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές αρχές θα πραγματοποιήσουν κλινική δοκιμή μιας ελαφρύτερης εκδοχής, της "Sputnik-Light", που θα πραγματοποιείται σε μια μόνο δόση.

«Το 'Sputnik-Light' μπορεί να λειτουργήσει ως μια προσωρινή λύση για πολλές χώρες όπου παρατηρείται κορύφωση των μολύνσεων», δήλωσε σήμερα ο Κίριλ Ντιμιτρίεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) που καλύπτει το κόστος των κλινικών δοκιμών του Sputnik-Light και χειρίζεται την κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά του εξωτερικού.

Το εμβόλιο αυτό θα δοκιμαστεί σε 150 ανθρώπους στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη.

Το εμβόλιο των δύο δόσεων θα παραμείνει ωστόσο η κυρίαρχη εκδοχή που θα χρησιμοποιείται στη Ρωσία δήλωσε ο Ντιμιτρίεφ.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η μία δόση θα παρέχει μικρότερη προστασία σε σχέση με τις δύο δόσεις, αλλά μολαταύτα «θα φθάνει το 85%».

Το Ινστιτούτο Gamaleya που παρασκεύασε το εμβόλιο λέει ότι είναι περισσότερο από 91% αποτελεσματικό αν χορηγηθούν και οι δύο δόσεις του.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, έχει δηλώσει ότι η προστατευτική ανοσία μετά την πρώτη δόση του Sputnik V διαρκεί περίπου 3-4 μήνες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 16:19

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.