ενημέρωση 8:43, 4 March, 2021

Reuters - Η Pfizer παρέδωσε 30% λιγότερα εμβόλια από όσα προβλεπόταν

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer δεν έχει παραδώσει ακόμη στην Ε.Ε. 10 εκατομμύρια εμβόλια, τα οποία θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί έως σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% των συμφωνημένων δόσεων.

Η καθυστέρηση αυτή είναι ακόμη ένα χτύπημα στο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών της Ε.Ε. ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ήδη τόσο η Pfizer όσο και οι AstraZeneca και Moderna έχουν ενημερώσει ότι θα παραδώσουν τα εμβόλιά τους με μεγάλες καθυστερήσεις.

Το γεγονός εγείρει για μια ακόμη φορά ερωτήματα για το πώς σχεδιάστηκε το πρόγραμμα ελέγχου εξαγωγών εμβολίων από τις Βρυξέλλες, το οποίο ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. στο πρακτορείο, μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας 23 εκατ. δόσεις εμβολίων, ποσότητα κατά 10 εκατ. μικρότερη από αυτή που έπρεπε να έχει παραδώσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει αρνηθεί να σχολιάσει το ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας ότι οι παραδόσεις εμβολίων είναι εμπιστευτικές, ενώ η Κομισιόν έχει αρνηθεί να απαντήσει.

Σύμφωνα πάντως με τους αξιωματούχους, η Pfizer είχε δεσμευθεί να παραδίδει 3,5 εκατ. δόσεις την εβδομάδα από τις αρχές Ιανουαρίου, φτάνοντας συνολικά 21 εκατ. δόσεις στα μέσα Φεβρουαρίου.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου έπρεπε να έχει παραδώσει 12,5 εκατ. δοσεις, αλλά παρέδωσε μόλις 2 εκατομμύρια.

Το σύνολο των δόσεων που δεν παραδόθηκαν συνιστούν το 30% των υπησχημένων δόσεων από τον Δεκέμβριο έως σήμερα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. η εταιρεία έχει υποσχεθεί ότι θα καλύψει την καθυστέρηση αυτή μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η Ε.Ε. έχει υπογράψει με τη Pfizer δύο συμβόλαιο για συνολικά 600 εκατ. δόσεις.

Πηγή: efsyn

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 12:06

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.