ενημέρωση 4:02, 12 April, 2021

Λινού για την αύξηση των κρουσμάτων- ο Μητσοτάκης δεν είναι καλά πληροφορημένος

Το γεγονός ότι δεν έχουμε διαφάνεια ως προς τα στοιχεία, τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι «είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική», η κα Λινού σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι καλά πληροφορημένος γιατί ο δείκτης θετικότητας παραμένει ψηλός εδώ και μέρες.

Μιλώντας στον Alpha 98,9 ανέφερε ότι «αν ο πρωθυπουργός εννοεί μόνο την Αττική, δεν μας δίνουν τα δεδομένα».

 Παράλληλα, τόνισε ότι «ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά υψηλός αρκετές ημέρες τώρα και η διαφορά με τις προηγούμενες ημέρες ήταν ότι χθες έγιναν περισσότερα τεστ». Σημειώνει μάλιστα ότι χθες έγιναν 55.000 τεστ, ενώ την προηγούμενη ημέρα, που καταγράφηκαν 880 κρούσματα, διενεργήθηκαν μόλις 15.000 τεστ.

«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει όλο αυτό το διάστημα ότι ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλός, πλησιάζει το 4%, δεν είχαμε καν την πληροφορία τι συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές», πρόσθεσε. 

Όπως είπε, ανακοινώνονται για παράδειγμα 100 κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο δεν γίνεται γνωστό πόσα τεστ έγιναν στην ίδια περιοχή. «Δεν δίνονται όλα τα στοιχεία. Δεν έχουμε διαφάνεια ως προς τα στοιχεία. Άλλο να ξέρω ότι στα βόρεια προάστια έχω 100 κρούσματα σε 1.000 τεστ κι άλλο 100 κρούσματα σε 10.000 τεστ. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για τρομερή έξαρση».

Σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού και αν προκύπτει από τη λειτουργία των σχολείων, η κα Λινού επικαλέστηκε μελέτη, σύμφωνα με την οποία «τα παιδιά κολλάνε το ίδιο όσο και οι μεγάλοι, αλλά επειδή εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ και δεν ξέρουμε ότι συμβάλλουν στη διασπορά».
 
«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Υπάρχει τεράστια ανισότητα. Άλλη πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν παιδιά ευκατάστατων γονέων και άλλη είναι η κατάσταση με τα παιδάκια Ρομά που δεν έχουν καν ηλεκτρικό και τρεχούμενο νερό» σημείωσε η ίδια.

Κατέληξε, αναφέροντας ότι «βιαστήκαμε να πάρουμε μέτρα lockdown αγνοώντας προηγουμένως μέτρα που θα έπρεπε να έχουμε εξαντλήσει. Πρέπει να παρέμβουμε όπου υπάρχει πηγή διασποράς».

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 10:39

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.