ενημέρωση 4:02, 12 April, 2021

«Ο εμβολιασμός δεν εμποδίζει το τρίτο κύμα» - ο Γερμανός υπουργός Υγείας προειδοποιεί ότι ενδέχεται να χρειαστεί νέο Lockdown

Η συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει το τρίτο κύμα της πανδημίας Covid-19, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, προτρέποντας τις περιφέρειες να επιστρέψουν σε μέτρα κλειδώματος, εάν είναι απαραίτητο.

"Ο εμβολιασμός δεν εμποδίζει το τρίτο κύμα, το τρίτο κύμα αυξάνεται", δήλωσε ο υπουργός καθώς επισκέφθηκε ένα από τα κέντρα εμβολιασμού στο Βερολίνο τη Δευτέρα, μετά τις διακοπές του Πάσχα. Ο Spahn περιέγραψε επίσης την κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Γερμανίας ως «ανησυχητική» και είπε ότι ο αριθμός των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία αυξήθηκε σε πάνω από 4.000 το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται σε επεμβατικό εξαερισμό.

Στη συνέχεια, ο Spahn κάλεσε τη Γερμανία να «σπάσει αυτό το τρίτο κύμα» περιορίζοντας τις επαφές για άλλη μια φορά. Ο υπουργός είπε ότι οι επαφές πρέπει να περιορίζονται κυρίως « στον ιδιωτικό τομέα, στα σχολεία, στην εργασία όπου είναι δυνατόν». Επισήμανε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Χιλή και τις ΗΠΑ, καθώς είπε ότι ακόμη και τα έθνη με υψηλότερη αναλογία εμβολιασμού εξακολουθούν να καταφεύγουν σε περιορισμούς επαφής όταν είναι απαραίτητο.

Εν μέσω ελλείψεων εμβολίων και καθυστερήσεων παράδοσης, η Γερμανία κατάφερε να χορηγήσει την πρώτη δόση εμβολίου Covid-19 σε περίπου 10 τοις εκατό του πληθυσμού της κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο Spahn αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί έως τα τέλη Απριλίου. "Τώρα θα μπορούμε να κάνουμε το επόμενο δέκα τοις εκατό σε ένα μήνα" , είπε.

Νωρίτερα, η Γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) συνέστησε τον περιορισμό της χρήσης του βρετανικού εμβολίου Oxford-AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, λόγω των πιθανών σοβαρών παρενεργειών του αγγείου σε νεότερους ανθρώπους, όπως θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο.

Εν τω μεταξύ, ο Spahn κάλεσε τα γερμανικά κράτη να καταπολεμήσουν το τρίτο κύμα με κλειδώματα. Εκείνες οι περιοχές που θα έβλεπαν το μέσο ποσοστό μόλυνσης επτά ημερών να ξεπερνά τα 100 θα πρέπει να χρησιμοποιούν το λεγόμενο «φρένο έκτακτης ανάγκης» και να επαναφέρουν ορισμένους περιορισμούς, είπε.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε επίσης μια πιο χαλαρή προσέγγιση σε εκείνους που είχαν ήδη εμβολιαστεί. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνοι που είχαν αρνητική δοκιμή για το Covid-19, υποστήριξε. Ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλούς απόστασης καθώς και να φορούν προστατευτικές μάσκες δημόσια, πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες του υπουργού Υγείας συμμερίστηκαν από έναν εμπειρογνώμονα της σοσιαλδημοκρατικής υγείας, Karl Lauterbach, ο οποίος μάλιστα υποστήριζε μια νέα στρατηγική εμβολιασμού που θα επικεντρωνόταν στη χορήγηση της πρώτης δόσης σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα σε βάρος του δεύτερου.

Εάν αυξηθεί ένα διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης τέτοιων εμβολίων όπως το Pfzier ή το Moderna από έξι σε δώδεκα εβδομάδες, περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα σε ένα έθνος περίπου 83 εκατομμυρίων θα μπορούσαν να λάβουν την πρώτη δόση έως τον Ιούλιο, είπε στο Augsburger Allgemeine. εφημερίδα.

Η ιδέα υποστηρίχθηκε από τον Carsten Watzl, Γενικό Γραμματέα της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, ο οποίος είπε ότι οι γερμανικές αρχές πρέπει να είναι «ρεαλιστικές» και να χρησιμοποιούν κάθε δόση που έχουν, αντί να δεσμεύουν μερικές από αυτές για τις δεύτερες λήψεις. Ωστόσο, παραδέχτηκε επίσης ότι το επίπεδο προστασίας για εκείνους που θα λάβουν την πρώτη δόση θα μπορούσε να μειωθεί μεταξύ της έκτης και της δωδέκατης εβδομάδας.

Ωστόσο, οι κάπως ανησυχητικές προβλέψεις του Spahn επικρίθηκαν από τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας IGES του Βερολίνου, Bertram Haeussler. Ένας ιατρός στατιστικός, ο Haeussler είπε στην εφημερίδα Die Welt νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία δεν βλέπει ένα τρίτο κύμα Covid-19 σε εθνικό επίπεδο, αλλά αρκετά σμήνη μόλυνσης που βρίσκονται κυρίως κοντά στα σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία, καθώς και γύρω από μεγάλα εργοστάσια κρέατος.

«Τα προβλήματα του τρέχοντος κύματος είναι τα ίδια με αυτά του πρώτου και του δεύτερου» , είπε. "Εάν υπάρχουν τόσο υψηλά περιστατικά σε αυτές τις παραμεθόριες περιοχές που αυξάνουν σημαντικά τον εθνικό μέσο όρο [ποσοστό μόλυνσης], τότε το κλείδωμα σε όλη τη Γερμανία δεν μοιάζει με μια ιδιαίτερα έξυπνη [απόφαση]".

Όταν τα μοντέλα που προβλέπουν το τρίτο κύμα δείχνουν εκθετική ανάπτυξη, « ακούγεται πάντα σαν να ήταν αποκλειστικά το έργο του ανατριχιαστικού μεταλλάκτη B.117. σαν η ανθρωπότητα να είναι ανυπεράσπιστη », είπε ο Haeussler, αναφερόμενος στη βρετανική παραλλαγή Covid-19 που θεωρείται πιο μεταδοτική.

«Ωστόσο, το μόνο που βλέπω είναι περιφερειακές συστάδες και σημεία πρόσβασης. κομητείες που δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα προβλήματά τους από την αρχή της πανδημίας », δήλωσε ο στατιστικός, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναπτύξει μια « προσαρμοσμένη » προσέγγιση επικεντρωμένη στα εργοστάσια κρέατος, καθώς και σε εργαζόμενους και οδηγούς φορτηγών Ανατολική Ευρώπη, αντί να εξαναγκάζει τις περιφέρειες σε κλειδώματα.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 06 Απριλίου 2021 10:01

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.