ενημέρωση 9:36, 17 September, 2019

Το αντισυλληπτικό χάπι αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου

Νέες παρενέργειες ανακαλύφθηκαν ότι προκαλεί το όχι και τόσο “αθώο” αντισυλληπτικό χάπι. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χάπια συρρικνώνουν δύο καίριες εγκεφαλικές περιοχές, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ωστόσο, Αμερικανοί ερευνητές έρχονται να προσθέσουν και μια ακόμα ανεπιθύμητη ενέργεια. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Human Brain Mapping, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, διαπίστωσαν ότι τα αντισυλληπτικά δισκία συρρικνώνουν δύο καίριες εγκεφαλικές περιοχές, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους.

Οι ειδικοί εξέτασαν τις εγκεφαλικές λειτουργίες 90 γυναικών, 44 εκ των οποίων έπαιρναν αντισυλληπτικά δισκία και 46 που είχαν φυσιολογικό εμμηνορρυσιακό κύκλο. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι ο πλευρικός κογχομετωπιαίος φλοιός και ο οπίσθιος φλοιός του προσαγωγίου, ήταν λεπτότεροι στις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μίγμα συνθετικών ορμονών που περιέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένοχο για τις παρατηρούμενες αλλαγές στην εγκεφαλική δομή και λειτουργία. Επιπλέον, οι συνθετικές ορμόνες ενδεχομένως να καταστέλλουν τις φυσιολογικές ορμόνες που παράγονται όταν οι γυναίκες λαμβάνουν το χάπι.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν προς το παρόν αν οι εγκεφαλικές αυτές αλλαγές είναι μόνιμες ή αν διαρκούν όσο και η λήψη της ορμονικής αντισύλληψης. Όμως, συνδέονται με αυξημένο άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα, τα οποία ανέφεραν και κάποιες από τις συμμετέχουσες στη μελέτη.

«Σε κάθε περίπτωση, ορισμένες γυναίκες να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, αν και τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά. Ωστόσο, είναι πιθανόν η αλλαγή στον πλευρικό κογχομετωπιαίο φλοιό να συνδέεται με συναισθηματικές αλλαγές», σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης Νικόλ Πέτερσεν. 

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 20 Απριλίου 2015 12:46

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.